Εναλλακτική Διαχείριση Υπολειμμάτων Τροφίμων στον Δήμο Ηρακλείου: Τα Επιτεύγματα του Έργου A2UFood

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022 ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Έργο A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές». Αντικείμενο του έργου, όπως χαρακτηριστικά αναδεικνύει ο τίτλος του, ήταν η ένταξη εναλλακτικών – και καινοτόμων – συστημάτων διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων στο αστικό περιβάλλον και εν προκειμένω, στην πόλη του Ηρακλείου. 

Το έργο, που ξεκίνησε το 2018, περιείχε ιδέες και πρότεινε πρακτικές, που τότε ίσως να έμοιαζαν πρωτάκουστες ή ακόμα και αμφιλεγόμενες. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση τροφίμων που δεν καταναλώθηκαν σε χώρους μαζικής εστίασης και η χρήση τους ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φρέσκων φαγητών, σε έναν επίσης χώρο μαζικής εστίασης, ειδικά σχεδιασμένο για αυτό τον σκοπό. Περιελάβανε επίσης μια νέα διεργασία που θα βοηθούσε να αντικατασταθούν τα πλαστικά μιας χρήσης από κομποστοποιήσιμο βιο-πλαστικό παραγόμενο από απόβλητα τροφίμων, καθώς και την υποστήριξη συστημάτων «πληρώνω όσο πετώ» μέσα από την εγκατάσταση αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών γειτονιάς. 

Σήμερα βέβαια, όλα τα παραπάνω αποτελούν θεσμοθετημένους στόχους της νέας Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας Διαχείρισης Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας και όλοι οι Δήμοι καλούνται να εντάξουν αντίστοιχες δράσεις στην καθημερινότητά τους. Έτσι, ο Δήμος Ηρακλείου, επικεφαλής εταίρος του έργου, μέσα από την υλοποίηση του A2UFood, ήταν πρωτοπόρος, εφαρμόζοντας πολλές από αυτές τις ιδέες και έθεσε βάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Στόχος πάντα είναι η βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται στα διοικητικά του όρια, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του. 

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ως ένας από τους εταίρους του έργου, οργανώνει, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στις 18:00 στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση γύρω από τα επιτεύγματα του έργου. 

Το σύνολο των ομιλητών, που θα εκπροσωπούν όλους τους εταίρους του έργου (επιπρόσθετα το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την ENVIROPLAN AE, το University of Stuttgart και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης), θα παρουσιάσει τόσο το παρόν όσο και το μέλλον των δράσεων αυτών. 

Το ακριβές πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες, ενώ η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί και από το κανάλι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCqA_J5nm0b8E0oX0BdR0MDQ). 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.A2UFood.gr, ενώ για τον φορέα χρηματοδότησης (Urban Innovative Action) στην ιστοσελίδα https://uia-initiative.eu/en.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ολοκλήρωση του έργου, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου θα είναι ανοικτές για το κοινό μερικές από τις υποδομές του έργου:

  • η μονάδα παραγωγής βιο-πλαστικού που έχει εγκατασταθεί από τον ΕΣΔΑΚ σε έκταση της ΔΕΥΑ Ηρακλείου μεταξύ 10:00 και 14:00
  • ο Αυτόνομος Μηχανικός Κομποστοποιητής του Δήμου Ηρακλείου στο Πάρκο της Σοφίας επί της Λεωφόρου Στέλιου Καζαντζίδη και Σωκράτους (Κατσαμπάς) μεταξύ 12:00 με 16:00.
  • ο Αυτόνομος Μηχανικός Κομποστοποιητής του Δήμου Ηρακλείου στο Πάρκο επί των οδών Λεβήνου και Ματάλων (Θέρισσος)  μεταξύ 12:00 με 16:00

Για την ενημερωτική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου ισχύουν οι διατάξεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, οπότε μπορούν να συμμετάσχουν δια ζώσης μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί