«Θέλουν να φοβίσουν όσους ελέγχουν την παραβατικότητα και την εξουσία»

Πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 2 Μαρτίου – Οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι λέει ο συνήγορός της

Με την Ελένη Τουλουπάκη συνεχίζεται η προσπάθεια το παγκόσμιο σκάνδαλο Novartis να μετατραπεί σε «σκευωρία» καθώς η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ως κατηγορούμενη.

Η Ελένη Τουλουπάκη έλαβε προθεσμία για τις 2 Μαρτίου προκειμένου να απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου για σειρά αδικημάτων τα οποία σχετίζονται με τους χειρισμούς της, ως επικεφαλής στην εισαγγελία Διαφθοράς, στο σκάνδαλο Novartis.

«Δεν φοβάμαι τίποτα, είναι τίτλος τιμής η κλήση σε απολογία» ήταν το μήνυμα που είχε στείλει η Ελένη Τουλουπάκη. Με σημερινή του δήλωση ο συνήγορός της Βασίλης Χειρδάρης τόνισε ότι «είναι ανησυχητικό όταν στα πλαίσια έρευνας για τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι. Η αντιστροφή των ρόλων με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά».

Όπως επισημαίνει ο Βασίλης Χειρδάρης, «η κλήση για απολογία της κας Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της πρώην εισαγγελίας διαφθοράς υλοποιεί πρακτικά ένα θεσμικό πρόβλημα στη χώρα μας. Μια ποινική διαδικασία κινείται από τη νομοθετική εξουσία με πλήρη συμπόρευση και ενεργή συμμετοχή της εκτελεστικής σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και διακριτής συνταγματικά εξουσίας, της δικαστικής, αλλά και σε βάρος της δημοσιογραφίας. Είναι μια κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας που δημιουργεί φόβο και αποθάρρυνση σε όσους θέλουν και πρέπει να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξουσία.

Όμως πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για την αυτοπροστασία της όσο και για τη θεσμική διασφάλιση της δημοκρατίας!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί