Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη για υπηρεσιακή απιστία πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Κάλυπτε τη σύζυγο και την αδελφή του που εργάζονταν στο ίδρυμα αλλά απουσίαζαν αδικαιολόγητα και πληρώνονταν κανονικά

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στον πρώην πρόεδρο του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος – Κωνσταντίνο Βαρσαμίδη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε εξαετή κάθειρξη, κρίνοντάς τον ένοχο ως άμεσο συνεργό σε υπηρεσιακή απιστία στην υπόθεση των καταγγελιών ότι επί των ημερών της διοίκησής του, το διάστημα 2013- 2017, δύο υπάλληλοι του Ιδρύματος που όλως τυχαίως ήταν η σύζυγός και η αδελφή του απουσίαζαν αδικαιολόγητα και για μεγάλο διάστημα από την εργασία τους εισπράττοντας ωστόσο κανονικά τις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν από το ίδιο δικαστήριο σε πενταετή κάθειρξη (η κάθε μία), για ηθική αυτουργία στην υπηρεσιακή απιστία, ενώ πρώην γενικός γραμματέας του Ιδρύματος τιμωρήθηκε με κάθειρξη έξι ετών και τεσσάρων μηνών ως φυσικός αυτουργός στην πράξη της απιστίας. Σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και μετά την καταδίκη τους αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς αποφασίστηκε η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά για το εκπαιδευτικό ίδρυμα προσδιορίστηκε σε 328.000 ευρώ, ποσό που αφορούσε σωρευτικά τις αποδοχές που εισέπραξαν οι δύο γυναίκες το υπό διερεύνηση διάστημα (151.000 η πρώτη και 177.000 ευρώ η δεύτερη). Το κατηγορητήριο περιγράφει αυθαιρεσίες αναφορικά με τη διαδικασία πιστοποίησης της παρουσίας τους στην εργασία, καθώς φαίνεται ότι άλλοι χτυπούσαν για λογαριασμό τους τις κάρτες, με τις ίδιες, όπως αποφάνθηκαν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ που διερεύνησαν τις καταγγελίες, να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους.

Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο αθώωσε, λόγω αμφιβολιών, μια υπάλληλο – γραμματέα, που κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος.

Η σχέση του με τη ΝΔ

Γνωστός για τις σχέσεις του με παράγοντες της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα με τον Άδωνι Γεωργιάδη – ο Κ. Βαρσαμίδης είχε μάλιστα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 2017 με ομιλητή τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης, σύμφωνα με την Αυγή. Ήταν τότε που ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυριζόταν ότι «ψεύτης σαν τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ξαναγεννηθεί».

Ο Κ. Βαρσαμίδης είχε τεθεί σε αργία το 2018 από τη θέση του αντιπρύτανη με απόφαση-κόλαφο της Συγκλήτου, που συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος του τότε υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Το όνομά του είχε επίσης εμπλακεί και σε μια άλλη υπόθεση το 2017, που αφορούσε την πρωτοφανή προκήρυξη θέσης γραμματέα του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο Κ. Βαρσαμίδης προκήρυξε την θέση ενώ ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος και την κατέλαβε ο ίδιος για λίγους μήνες, αφού στη συνέχεια εκλέχθηκε αντιπρύτανης. Σε μια ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωσή του, ο τότε υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα μπορούσε να είναι ένα σχετικά επιτυχημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν είναι, όμως. Η αυτογελοιοποίηση ορισμένων βλάπτει τελικά όλους μας». 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί