Γ. Ραγκούσης: Οι ίσες αποστάσεις και το ΠΑΣΟΚ του Αν. Παπανδρέου,ο Κ. Καραμανλής και η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» της Δεξιάς – Το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων

Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Γ. Ραγκούση στη Βουλή για τη “λίστα Πέτσα”

-Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ΝΔ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα πράγμα θέλει κι ένα πράγμα επιδιώκει, το έχει καταφέρει μέχρι πρότινος, εξαρτάται από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κι από τα στελέχη και τα μέλη, αν συνεχίζει να το καταφέρνει:

 το “διαίρει και βασίλευε” της προοδευτικής παράταξης.

-Λοιπόν, είμαστε πια όλοι υπεύθυνοι κι απέναντι σε πραγματικά πολύ μεγάλες ευθύνες, να αποδείξουμε εάν για μια ακόμα φορά μοναδικός ωφελημένος από αυτό το «διαίρει και βασίλευε» θα συνεχίσει να παραμένει η παράταξη της ΝΔ και συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό που πιστοποιήθηκε, τεκμηριώθηκε και με απόλυτο τρόπο επιβεβαιώθηκε από μάρτυρες, από έγγραφα που έστειλαν στην Εξεταστική Επιτροπή είναι πως η λίστα Πέτσα ή Μητσοτάκη, όπως είπε σωστά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πραγματικά μία επική, μία παροιμιώδης, μία μοναδική, πρωτοφανής στο είδος της περίπτωση διαχείριση δημόσιου χρήματος, διαχείρισης βασικών αρμών της πολιτικής ζωής του τόπου, όπως είναι τα ΜΜΕ , χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες και χωρίς διαφάνεια.

-Μα κ. Τσιάρα, η απόλυτη απόδειξη ότι αυτό που συνέβη με τη λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές στα χρονικά η αδιάψευστη απόδειξη ξέρετε ποια είναι;

Ότι ενώ είχαμε σε λειτουργία την Εξεταστική Επιτροπή, ενώ ήσασταν πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή κι ενώ όχι μόνο μπορούσατε, αλλά είχατε προαναγγείλει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για υποθέσεις του παρελθόντος ούτε που διανοηθήκατε να κάνετε τέτοια πρόταση και επέκταση του κατηγορητηρίου .

Ναι, κ. Τσιάρα, φορολογήσαμε και το με δεν πάει μόνο στον Αλέξη Τσίπρα , πάει σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2009 κι έπειτα. Ναι φορολογήσαμε, ξέρετε φορολογήσαμε ; ;Oλα αυτά που είπατε.

Γιατί χρεοκοπήσατε τη χώρα, εσείς τώρα που κουνιέστε , κουνάτε το κεφάλι και γελάτε κ. Τσιάρα , είσαστε ακριβώς η περίπτωση η προκλητική, η ιστορικά προκλητική περίπτωση των ανθρώπων και του κόμματος, που ενώ χρεοκόπησε τη χώρα, μετά δεν κάνει άλλη δουλειά από το να επιτίθεται σε όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το δικό σας στην πορεία μετά το 2010, που φορτώθηκαν στην πλάτη τους την υποχρέωση να φορολογήσουνε, γιατί χρεοκοπήσατε τη χώρα κ. Τσιάρα.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι παραμονές, λίγες βδομάδες, ένα δυο μήνες από το 3ο συνέδριό του που θα είναι και το πρώτο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τι πιο επίσημo για ένα κόμμα, τι πιο δεσμευτικό για ένα κόμμα, από τα κείμενα τα οποία έχει υπόψιν όλων των οργανώσεών του, εκατοντάδων οργανώσεων και δεκάδων χιλιάδων μελών και τα οποία καλεί όχι μόνο πάνω σε αυτά να γίνει συζήτηση προσυνεδριακή, αλλά να ληφθούν και πολιτικές αποφάσεις.

Ένα να απόσπασμα από τη θέση 54 του κειμένου πολιτικών θέσεων του προσυνεδριακού κειμένου πολιτικών θέσεων, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Μετά την ‘παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ’, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη τον Ιανουάριο του 2015 για να επαναφέρει ακάθεκτη τον νεοφιλελεύθερο ‘μονόδρομο’. 

Σαν να μην έμαθε τίποτα από όσα συνέβησαν στη χώρα μετά το 2008, η ίδια επιδιώκει να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση ενδεδυμένη με εθνικά χρώματα. Έτσι αναβιώνει όλες τις αναχρονιστικές πλευρές διακυβέρνησης που είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Λίγα χρόνια μετά το πρωτοφανές δημοσιονομικό πρωτογενές έλλειμμα των 24 δις το 2009 επί δικής της και τότε διακυβέρνησης, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, οι προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, η κομματικοποίηση των ανεξάρτητων αρχών, οι απευθείας αναθέσεις και μάλιστα υπό καθεστώς πρωτοφανούς αδιαφάνειας και με συνάδουσα την προληπτική νομική προστασία όσων εμπλέκονται θεσμικά, εφευρίσκονται εκ νέου και επαναλειτουργούν με πληρότητα.»Αυτό νομίζω είναι η καλύτερη, η πιο επίσημη, η πιο έγκυρη, αν θέλετε, απάντηση, εγώ θα πω σε εύλογες ανησυχίες, μην τυχόν και υπάρχει αυτή η επιλεκτική σε σχέση με το παρελθόν προσέγγιση από τη δική μας την πλευρά και εννοώ συγκεκριμένα από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Γ. Ραγκούση στη Βουλή για τη “λίστα Πέτσα” 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον κ. Τσίπρα στην τοποθέτησή του. Ήταν λαλίστατος και ήταν καταγγελτικός και μπράβο του. 

Πήρε και θέση, επίσημα, για τη χειρότερη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη χώρα που, όπως μας είπε, είναι η σημερινή. 

Όμως, για μία ακόμη φορά, κύριε Πρόεδρε, αν και μίλησε –πρέπει να το ομολογήσουμε, απέξω-απέξω μίλησε- για το 2007, δεν μπόρεσε όμως για μία ακόμη φορά να αρθρώσει το ονοματεπώνυμο του Πρωθυπουργού εκείνης της εποχής! Ο κ. Τσίπρας, για μία ακόμη φορά, δεν μπόρεσε να πει το ονοματεπώνυμο της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία! 

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, η διαχρονική αφωνία σας για τις ευθύνες της διακυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή. 

Και αναρωτιέμαι: Δεν είναι περίεργη αυτή η ιστορική σας παράβλεψη, αυτή η συστηματική σας αφωνία; Αναρωτιέμαι εάν σας βαραίνουν ακόμα, αν υπάρχει κάτι τέλος πάντων που σας βαραίνει από την περίοδο της συγκυβέρνησής σας με την καραμανλική συνιστώσα. 

 Και επειδή είπατε ότι κάποιοι το έχουν τερματίσει –αυτό άκουσα να λέει ο κ. Τσίπρας- αυτοί οι οποίοι το έχουν τερματίσει στη στήριξη σε εκείνη την κυβέρνηση είναι βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία. 

Μιλήσατε και για τον ΑΣΕΠ και κλείνω με αυτό. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι μία δημοκρατική κατάκτηση προοδευτικών κυβερνήσεων. Να σας θυμίσω για να είμαστε ακριβείς ότι είναι μία δημοκρατική κατάκτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εσείς μας κατηγορούσατε ότι κατέστρεψε τη χώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου τότε Παπανδρέου. 

Άρα, λοιπόν, δεν τα λέγατε αυτά τότε. Τότε μας λέγατε άλλα, τότε μας κατηγορούσατε για όλα αυτά. 

Εσείς, κύριε Τσίπρα και κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να έχετε πάθει αμνησία για όλα αυτά, μπορεί να κάνετε ότι δεν τα θυμάστε. Ευτυχώς, όμως, οι Έλληνες πολίτες τα θυμούνται πολύ καλά!  

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 

Και είμαι υποχρεωμένος να πάρω τον λόγο, πρώτον, για να θυμίσω ότι σήμερα συζητάμε το πόρισμα για την αμαρτωλή «λίστα Πέτσα» της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Δεύτερον, για να εκφράσω την ελπίδα μας ότι οι ανοίκειες επιθέσεις -είναι πραγματικότητα αυτό- του κ. Μητσοτάκη προσωπικά και των Υπουργών του απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη και απέναντι συνολικά στο Κίνημα Αλλαγής, υπό την πίεση να στραφούν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν προκύπτει, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι προκύπτει ότι πιάνουν τόπο. 

Διότι, αγαπητή κυρία Γιαννακοπούλου, πέραν του ότι σήμερα συζητούμε τη «λίστα Πέτσα» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι πια ο Αλέξης Τσίπρας ούτε κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 Και οι ίσες αποστάσεις δεν είναι μόνο ιστορικό πρόβλημα για ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο έναν και μόνο αναγνώριζε ως ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο, τη Δεξιά, υπό οποιαδήποτε ηγεσία, αλλά επίσης οι ίσες αποστάσεις είναι και εντελώς ανιστόρητες. 

Γιατί σήμερα, αν υποφέρει ελληνικός λαός, υποφέρει εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολιτικές που βάζουν τους πολλούς κάτω από τους λίγους, πολιτικές που το μόνο που έχουν έννοια να κάνουν είναι να διαλύσουν κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας και κράτους δικαίου σε αυτή τη χώρα. 

Και τελευταίο, κύριε Πρόεδρε, για να κλείσω: Αγαπητή κυρία Γιαννακόπουλου, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -άρα και του Αλέξη Τσίπρα- μία τελευταία κουβέντα, Κώστας Καραμανλής. 

Θα πω κάτι κα Γιαννακοπούλου, όπως και στον αγαπητό κ. Κατρίνη στη συνέχεια. 

Ωστόσο να ξεκινήσω απαντώντας στον Υπουργό Δικαιοσύνης , ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έκανε 

 μία απρογραμμάτιστη ομιλία, όπως προγραμματισμένη ήταν η παρουσία σας κ. Τσιάρα εδώ και νομίζω ότι εύστοχα αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου να στείλει εσάς σήμερα εδώ, για να παράξει ουσιαστικά νομίζω τελικά έναν πολύ σωστό συλλογισμό ,ότι σε τελική ανάλυση η υπόθεση της λίστας Πέτσα δεν είναι μόνο πολιτικό θέμα είναι και αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και αυτό θα το δείτε τι σημαίνει τις επόμενες μέρες. 

Τώρα, όταν κ. Τσιάρα μιλάμε για κριτήρια, κανόνες και διαφάνεια, μιλάμε ουσιαστικά για την κρίσιμη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα πράγματι, το χρησιμοποιήσατε κι εσείς αυτό το σχήμα λόγου αναμεσά σε 2 κόσμους: πράγματι οι κανόνες, τα κριτήρια και η διαφάνεια, όταν υπάρχουν ορίζουν έναν άλλο κόσμο, ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης , μία άλλη Ελλάδα, αν θέλετε από την Ελλάδα που ορίζετε , από το μοντέλο διακυβέρνησης που ορίζετε, από τον κόσμο που ορίζετε, όταν η χώρα κυβερνιέται χωρίς κανόνες, κριτήρια και διαφάνεια. 

Και αυτό που πιστοποιήθηκε, τεκμηριώθηκε και με απόλυτο τρόπο επιβεβαιώθηκε από μάρτυρες, από έγγραφα που έστειλαν στην Εξεταστική Επιτροπή είναι πως η λίστα Πέτσα ή Μητσοτάκη, όπως είπε σωστά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πραγματικά μία επική, μία παροιμιώδης, μία μοναδική, πρωτοφανής στο είδος της περίπτωση διαχείριση δημόσιου χρήματος, διαχείρισης βασικών αρμών της πολιτικής ζωής του τόπου, όπως είναι τα ΜΜΕ , χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες και χωρίς διαφάνεια. 

Αυτό ακριβώς έχει επιβεβαιωθεί και τίποτα απ΄όλα όσα είπατε αγαπητές κυρίες συνάδελφοι κι εσείς κ. Τσιάρα δεν επιβεβαιώθηκε, άκουσα προηγουμένως έναν συνάδελφοι ανέφερε για το παρελθόν κι εσείς μιλήσατε για το παρελθόν. 

Μα κ. Τσιάρα, η απόλυτη απόδειξη ότι αυτό που συνέβη με τη λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές στα χρονικά η αδιάψευστη απόδειξη ξέρετε ποια είναι; 

Ότι ενώ είχαμε σε λειτουργία την Εξεταστική Επιτροπή, ενώ ήσασταν πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή κι ενώ όχι μόνο μπορούσατε, αλλά είχατε προαναγγείλει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για υποθέσεις του παρελθόντος ούτε που διανοηθήκατε να κάνετε τέτοια πρόταση και επέκταση του κατηγορητηρίου . 

Πού είναι κ. συνάδελφοι λοιπόν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη κυβέρνηση του παρελθόντος , πού είναι όλα αυτά; Πού βασίζονται; 

 Συκοφαντίες δικές σας είναι, γιατί αν δεν ήταν και είχαν πραγματική υπόσταση το πιο απλό πράγμα που θα είχατε κάνει στο πλαίσιο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν να διευρύνετε το κατηγορητήριο ,να πάτε σ΄άλλες υποθέσεις του παρελθόντος στη γνωστή λογική του συμψηφισμού, που πάντοτε χρησιμοποιείται σ΄αυτές τις περιπτώσεις και όχι μόνο από τη δική σας κυβέρνηση, διαχρονικά απ΄όλες τις κυβερνήσεις: ” τι μιλάτε εσείς κ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να τι κάνατε τότε , να τι κάνατε τότε.” 

Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν μπορέσατε να κάνετε, γιατί απλούστατα δεν υπήρξε κανένα ίχνος στοιχείου που να παρομοιάζει έστω μ΄αυτήν την τραγική , μ΄αυτήν την άθλια διαχείριση εκ μέρους του ελληνικού κράτους που έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σ΄αυτά τα θέματα και τα ζητήματα που εξέτασε η Εξεταστική Επιτροπή . 

Τώρα μία αναφορά, γιατί το λέτε κι εσείς κ. Τσιάρα , πρέπει να την κάνω κι αυτή, λέτε , φορολογήσατε, αναφερθήκατε σε κάποια θέματα που αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας γενικότερης πολιτικής , είπατε φορολογήσατε τότε, φορολογήσατε τότε . 

Ναι, κ. Τσιάρα, φορολογήσαμε και το με δεν πάει μόνο στον Αλέξη Τσίπρα , πάει σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2009 κι έπειτα. Ναι φορολογήσαμε , ξέρετε φορολογήσαμε ;όλα αυτά που είπατε. 

Γιατί χρεοκοπήσατε τη χώρα, εσείς τώρα που κουνιέστε , κουνάτε το κεφάλι και γελάτε κ. Τσιάρα , είσαστε ακριβώς η περίπτωση η προκλητική, η ιστορικά προκλητική περίπτωση των ανθρώπων και του κόμματος, που ενώ χρεοκόπησε τη χώρα, μετά δεν κάνει άλλη δουλειά από το να επιτίθεται σε όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το δικό σας στην πορεία μετά το 2010, που φορτώθηκαν στην πλάτη τους την υποχρέωση να φορολογήσουνε, γιατί χρεοκοπήσατε τη χώρα κ. Τσιάρα. 

Αν πω κάτι για το διάλογο που ανοίξαμε με την κα Γιαννακοπούλου και τον αγαπητό τον κ. Κατρίνη. Μπορεί να υπάρχει το περιθώριο κάποιος να κάνει διάφορους συλλογισμούς. Εγώ δε θα απαντήσω επαναλαμβάνοντας όσα είπα προηγουμένως, αγαπητή κα Γιαννακοπούλου, θα το καταθέσω και στα πρακτικά επειδή ο κ. Κατρίνης δεν είναι εδώ, για να το διαβάσει κι εκείνος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι παραμονές, λίγες βδομάδες, ένα δυο μήνες από το 3ο συνέδριό του που θα είναι και το πρώτο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τι πιο επίσημε για ένα κόμμα, τι πιο δεσμευτικό για ένα κόμμα, από τα κείμενα τα οποία έχει υπόψιν όλων των οργανώσεών του, εκατοντάδων οργανώσεων και δεκάδων χιλιάδων μελών και τα οποία καλεί όχι μόνο πάνω σε αυτά να γίνει συζήτηση προσυνεδριακή, αλλά να ληφθούν και πολιτικές αποφάσεις. 

Θα το καταθέσω στα πρακτικά για να το πάρετε σας παρακαλώ. Θα διαβάσω μόνο ένα απόσπασμα και με αυτό τελειώνω κ. Πρόεδρε, από τη θέση 54 του κειμένου πολιτικών θέσεων του προσυνεδριακού κειμένου πολιτικών θέσεων, το οποίο αναφέρει τα εξής: 

«Μετά την ‘παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ’, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη τον Ιανουάριο του 2015 για να επαναφέρει ακάθεκτη τον νεοφιλελεύθερο ‘μονόδρομο’. Σαν να μην έμαθε τίποτα από όσα συνέβησαν στη χώρα μετά το 2008, η ίδια επιδιώκει να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση ενδεδυμένη με εθνικά χρώματα. Έτσι αναβιώνει όλες τις αναχρονιστικές πλευρές διακυβέρνησης που είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Λίγα χρόνια μετά το πρωτοφανές δημοσιονομικό πρωτογενές έλλειμμα των 24 δις το 2009 επί δικής της και τότε διακυβέρνησης, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, οι προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, η κομματικοποίηση των ανεξάρτητων αρχών, οι απευθείας αναθέσεις και μάλιστα υπό καθεστώς πρωτοφανούς αδιαφάνειας και με συνάδουσα την προληπτική νομική προστασία όσων εμπλέκονται θεσμικά, εφευρίσκονται εκ νέου και επαναλειτουργούν με πληρότητα.» 

Αυτό νομίζω είναι η καλύτερη, η πιο επίσημη, η πιο έγκυρη, αν θέλετε, απάντηση, εγώ θα πω σε εύλογες ανησυχίες, μην τυχόν και υπάρχει αυτή η επιλεκτική σε σχέση με το παρελθόν προσέγγιση από τη δική μας την πλευρά και εννοώ συγκεκριμένα από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. 

Το δεύτερο και με αυτό κλείνω κ. Πρόεδρε είναι ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ΝΔ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα πράγμα θέλει κι ένα πράγμα επιδιώκει, το έχει καταφέρει μέχρι πρότινος, εξαρτάται από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κι από τα στελέχη και τα μέλη, αν συνεχίζει να το καταφέρνει: το διαίρει και βασίλευε της προοδευτικής παράταξης. 

Λοιπόν, είμαστε πια όλοι υπεύθυνοι κι απέναντι σε πραγματικά πολύ μεγάλες ευθύνες, να αποδείξουμε εάν για μια ακόμα φορά μοναδικός ωφελημένος από αυτό το «διαίρει και βασίλευε» θα συνεχίσει να παραμένει η παράταξη της ΝΔ και συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. 

Τα σχετικά βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί