Με τον πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων ο Αλ. Τσίπρας: Οι 13 πρωτοβουλίες για την παιδεία που ανακοίνωσε

Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η δημόσια εκπαίδευση μετατρέπεται σε υπηρεσία που υπόκειται στους νόμους της αγοράς τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάτι τέτοιο οδηγεί σε μία κοινωνία που οι έχοντες θα μπορούν να αγοράσουν την Παιδεία, ενώ οι μη έχοντες θα αρκούνται σε μία εκπαίδευση χαμηλών προδιαγραφών. Η πολιτική αυτή οδηγεί στην πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και παράλληλα στην υποβάθμιση και σταδιακή συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δείχνουν το σκληρό ταξικό της πρόσημο, με απτό παράδειγμα τις καταστροφικές συνέπειες για τις νέες και νέους που είχε η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών για την Παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα λάβει μία προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει την επομένη των εκλογών, μεταξύ των οποίων:

1. Σε βάθος τετραετίας, διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ —2000 διορισμοί ανά έτος.

2. Σε βάθος τετραετίας, διπλασιασμός της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

3. Αυστηρή τήρηση του νόμου που απαιτεί την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.

4. Διοικητικό προσωπικό: αύξηση τουλάχιστον 15%.

5. Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο για μία 5ετία, με επαναξιολόγηση του θεσμού.

6. Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη (10 εκατομμυρίων ανά έτος) των ανελαστικών τους εξόδων και παράλληλη κατάργηση κάθε επιπλέον αμοιβής των διδασκόντων.

7. Ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

8. Διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ. Σε αυτά θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα περιλαμβάνουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Η λειτουργία τους θα προϋποθέτει συμφωνίες των Πανεπιστημίων με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

9. Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

10. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

11. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος (από τα 1000 στα 1500 ευρώ τον χρόνο για 40.000 φοιτητές).

12. Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης

13. Ανασύσταση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ίδρυση Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας.

Από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πανεπιστήμια, ειδικότερα δε τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των πανεπιστημίων. Τόνισε δε, πως παρά τις αντιξοότητες αυτές τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βρίσκονται στο κορυφαίο 5% διεθνώς.

Επίσης, ο κ. Αλμπάνης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και για την πορεία των συνεργειών των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, τις προοπτικές των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί