Συνεχίζονται οι απαλλαγές για το σκάνδαλο Novartis

Το Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε την απόφαση απαλλαγής του Νίκου Μανιαδάκη που είχε λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, παρά την έφεση της Εισαγγελίας κατά του βουλεύματος την 1η Νοεμβρίου 2021. Μετά τις απαλλαγές των Άδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλου, φαίνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για απαλλαγές όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis.

Συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι στην Ελλάδα κανείς δεν ευθύνεται για τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων από τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ διώκονται μόνο όσοι τις αποκάλυψαν και τις ερεύνησαν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο είχε απαλλαγεί ο καθηγητής Μανιαδάκης, ο οποίος αρχικά στην υπόθεση ξεκίνησε ως προστατευόμενος μάρτυρας και στη συνέχεια βρέθηκε κατηγορούμενος.

Η απαλλαγή του ενδεχομένως να δείξει τον δρόμο και το μέλλον της δίωξης του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Η κακουργηματική δίωξη από την καταργημένη πλέον Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς εις βάρος του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη αφορούσε πιθανή σύνδεσή του με εικαζόμενο χρηματισμό αξιωματούχων από τη φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με όλα τα πορίσματα που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή και αποτέλεσαν μαζί με τις καταθέσεις μαρτύρων μέρος της ογκώδους δικογραφίας για το σκάνδαλο, προέκυπταν εις βάρος του στοιχεία για τον ρόλο ως διαμεσολαβητή και στις τιμολογήσεις των φαρμάκων.

Η Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά του Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θεωρώντας ότι από τη δικογραφία προκύπτει ότι είχαν ανατεθεί στον Νίκο Μανιαδάκη καθήκοντα συμβούλου του υπουργείου Υγείας και ότι στα καθήκοντα του περιλαμβανόταν και η τιμολόγηση φαρμάκων.

Ωστόσο, το νέο βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών Αθηνών, απέρριψε την έφεση της εισαγγελέως απαλλάσσοντάς τον από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας για τα έτη 2010-2014.

Τι αναφέρει το δικαστικό βούλευμα

Το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναφέρει:

«Σύμφωνα με την κατάθεση του προαναφερόμενου μάρτυρα (σ.σ. προστατευόμενος μάρτυρας υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»), «…Όσον αφορά στον Μανιαδάκη, το έργο αυτό αναφέρεται στην προστασία του στάτους κάποιων φαρμάκων του τμήματος ογκολογίας έτσι ώστε να προστατευτούν από επερχόμενες μειώσεις τιμών…», πλην όμως, από το περιεχόμενο του ως άνω εγγράφου δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα ή αποδέχθηκε υπόσχεση παροχής αυτών για το συγκεκριμένο έργο και σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω ν. 4254/2014.

Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί