Πετάει τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους η Ισπανία

H ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων καταγράφει σταδιακή πτώση, αντανακλώντας μία διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από εκείνη των ρεκόρ μολύνσεων μερικούς μήνες πριν. Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες δεν έχουν πεισθεί ότι είναι ασφαλείς από τη νόσηση με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να κυκλοφορούν με μάσκα.

«Με τη μάσκα νιώθω προστατευμένη, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μου», δήλωσε η Χούλια δε Ισίδρο, ηλικίας 50 ετών, που εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας.

«Εγώ θα συνεχίσω να τις φοράω, όμως σε χώρους όπου υπάρχουν λίγες πιθανότητες να κολλήσω θα τις βγάζω», είπε στο Reuters η ίδια.

Η υγειονομική «γραμμή» που υιοθετείται αυτή τη στιγμή από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη φαίνεται να οδεύει στην πορεία σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για τη διασπορά του κορονοϊού με στόχο την επιστροφή σε μία κάποια «κανονικότητα». Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο επικαιροποιημένος χάρτης του ECDC για την επιδημιολογική κατάσταση της Ευρώπης, τη δείχνει σταθερά ντυμένη «στα κόκκινα».

Ο πρόσφατος επιδημιολογικός χάρτης του ECDC για το ποσοστό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη.ECDC

Η κυβερνητική απόφαση για χαλάρωση των μέτρων στην Ισπανία δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι για πολλούς πολίτες οι οποίοι συνέχισαν να διασχίζουν τα πεζοδρόμια της ισπανικής πρωτεύουσας σήμερα το πρωί, φορώντας μάσκες.

Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα για τις τελευταίες 14 μέρες μειώθηκε κατά 50% μέσα σε 3 βδομάδες. Χθες, η Ισπανία κατέγραψε 1.692 κρούσματα ανά 100.000 σε αντίθεση με τη φάση κορύφωσης του τελευταίου πανδημικού κύματος όπου αντίστοιχος δείκτης ήταν στο 3.397.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική στους χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος ανθρώπων, όπως οι συναυλίες σε κλειστούς χώρους και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Παράλληλα, οι περισσότερες περιφερειακές κυβερνήσεις της χώρας αποφάσισαν να άρουν το μέτρο της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί