Η διάσωση του δεξαμενόπλοιου «Messiniaki Frontis» στους Καλούς Λιμένες το 1979 (Βίντεο)


Βουβό έγχρωμο φιλμ super 8mm – Αρχείο Ν. Α. Βερνίκου

Βρισκόμαστε στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης. Στις 2 Μαρτίου 1979 το τάνκερ «Messiniaki Frontis» φορτωμένο με 98.000 τόνους λιβυκό πετρέλαιο, με προορισμό την Κωστάντζα προσέγγιζε για ανεφοδιασμό τον όρμο των Καλών Λιμένων. Η προσάραξη του πλοίου, αποδίδεται σε σφάλμα του χειριστή, με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα περίπου 12.000 τόνοι.
Το φιλμ ανοίγει με το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε ένα ελικόπτερο που ετοιμάζεται να απογειωθεί. Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει την περιοχή, το νησάκι του Αγίου Παύλου που φαίνεται αμυδρά, το δεξαμενόπλοιο από μακρυά κι έπειτα εστιάζει στο όνομα του «Messiniaki Frontis» καθώς και την ζημιά που υπέστη.
Με πανοραμικά πλάνα βλέπουμε όλο το πλοίο καθώς και τα διασωστικά καράβια γύρω του. Ένα ρυμουλκό πλησιάζει, ενώ βλέπουμε το «ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ» γραμμένο πάνω του, καθώς και μια άκατο. Ο κινηματογραφιστής κάνει ένα κοντινό στο πλήρωμα τους απ’ το ελικόπτερο που βρίσκεται κι εκείνοι τον χαιρετούν. Τα πλάνα συνεχίζονται με το ρυμουλκό.
Η εικόνα αλλάζει με γενικά πλάνα απ’ τους Καλούς Λιμένες και την γύρω περιοχή. Ο φακός στέκεται στο νησάκι του Αγίου Παύλου που στην είσοδο του λιμανιού είναι το σπίτι μιας μεγάλης αποθήκευσης πετρελαίου και τερματικού σταθμού στην οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις για τον ανεφοδιασμό ποντοπόρων πλοίων.
Το φιλμ κλείνει με το ελικόπτερο να έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ενώ πίσω του ξεχωρίζουμε ένα φορτηγό της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου MOBIL και το κτήριο του αεροδρομίου Ηρακλείου.



Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ:
http://www.aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html?id=1986&fbclid=IwAR3A44kLpx5nI2KA9UbGcZhO7BfuuRc_RBgVxuMWEM7r5P-t4Hu-E24__kM
Από το κανάλι του YouTube Aylon Film Archives:
https://www.youtube.com/channel/UCRJv70kZPMU8ctHMZvGf_ZQ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί