Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι αγρότες

Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ έως τις 2.15 μ.μ. προχώρησαν οι αγρότες, όπως και οι εκπρόσωποι φορέων, που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της Νίκαιας.

Μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία η κινητοποίηση έγινε με τους παριστάμενους να κατευθύνονται πεζή.

Αναμένουν νέα τρακτέρ και μπλόκα

Την ίδια ώρα υπάρχει αισιοδοξία από την πλευρά των αγροτών πως το μπλόκο θα δυναμώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα με περισσότερα τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Αντίστοιχα, προσδοκάται τις επόμενες ημέρες η εξέλιξη των κινητοποιήσεων και σε μία σειρά ακόμη νευραλγικών αγροτικών περιοχών στη χώρα, όπως σε Μακεδονία, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Ηλία, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Ημαθία, Πέλλα, Αν. Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Εξ’ αυτού προκύπτει και η διάθεση να υπάρχει ένας συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση προχθές δια του αρμοδίου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα, κάτι που όμως δε φαίνεται να βρήκε ευήκωα ώτα στο μπλόκο της Νίκαιας. Αντίθετα, όπως έλεγε στο onlarissa.gr το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας «ο υπουργός ανακοίνωσε αυτά που είχαν ανακοινωθεί από το περασμένο Φθινόπωρο…» ενώ εστίασε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης του ΦΠΑ στο κρυσταλλικό λίπασμα, που όπως είπε, «αφορά κυρίως λουλούδια που μάλλον καλλιεργούνται σε κήπους στα Βόρεια Προάστια…».

Χθες η Συντονιστική του μπλόκου της Νίκαιας εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας και να προχωρήσει στην ικανοποίησή τους, επιχειρεί να κοροϊδέψει εμάς και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Τα 7 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με το που βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για αναμάσημα όσων είχαν εξαγγελθεί παλιότερα και τώρα εξειδικεύονται. Δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά μας, δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση».

Αγρότες της Αργολίδας απέκλεισαν Ε.Ο. Μυκηνών

Μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας προχώρησαν, στις 11 το πρωί της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου, με τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματά τους, σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Μυκηνών – Ναυπλίου στο ύψος του «Ενόδιον».

Ο Σύλλογος σε ανακοίνωση του γνωστοποιεί τα αιτήματα των αγροτών που είναι:

• Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
• Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο αγροτικό ρεύμα.
• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
• Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

Η αστυνομία εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων από την Παλαιά Εθνική Οδό μέσω Φιχτίων – Κουτσοποδίου για Άργος και Ναύπλιο. Σύμφωνα με τους αγρότες ο αποκλεισμός δεν θα είναι πολύωρος και έχει συμβολικό χαρακτήρα, ενω τις επόμενες ημέρες ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί.

πηγή: newpost.grthefaq.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί