Το Ηράκλειο που χάθηκε και ο θρυλικός και… αθυρόστομος “Αλάτσας” (φωτο)

Η μορφή της φωτογραφίας είναι γνωστή σε όσους έζησαν στο κέντρο και στις εντός των τειχών γειτονιές του Ηρακλείου, κυρίως στα σοκάκια της Αγίας Τριάδας, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Είναι ο θρυλικός “Αλάτσας”, ο άνθρωπος που έβαζε στην πλάτη το καρότσι του και έκανε μεταφορές. Το αληθινό του όνομα δεν ήταν γνωστό στους περισσότερους. Ο ίδιος έλεγε ότι είχε έναν αδελφό που τον είχαν σκοτώσει στην κατοχή οι Γερμανοί.

Γνωστός “αθυρόστομος”, συχνά έβρισκε τον μπελά του όποιος έκανε το λάθος να τον πειράξει.  “Αν είσαι μωρέ κερατά από οικογένεια, πέταξε μου ‘κοσάρικο”, είναι μια φράση του που έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων που τον γνώρισαν.

Συχνά ο ίδιος προκαλούσε τους άλλους ώστε να τον πειράξουν και να απαντήσει καταλλήλως!

Το δρομολόγιο του εύκολο να το φανταστεί κανείς. Από την κατηφόρα της Χάνδακος με κατεύθυνση τη λαχαναγορά, που ήταν και το κέντρο της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Όπως μας γράφει ο φίλος κ. Ζαχαρίας Νικολακάκης, που μας έστειλε και τη φωτογραφία που δείχνει τον Αλάτσα να κάνει μια μεταφορά περνώντας από τα Λιοντάρια, η μεγάλη του επίσης αγάπη ήταν τα βασταγάκια και οι σπάγγοι, για να δένει την πραμάτια του.

Ο Αλάτσας πέρασε ως ένα μέρος της ιστορίας αυτής της πόλης, μέσα από τη μνήμη των πολλών ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον πείραξαν, τους πείραξε και τους… “στόλισε”!

Η φωτογραφία είναι του Robert Streble και χρονολογείται γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί