Κόμβος Νίκαιας: Συμβολικό αποκλεισμό αποφάσισαν οι αγρότες

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Στο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στον κόμβο της Νίκαιας, σημείο αναφοράς του αγώνα, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποί τους το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχείο της κοινότητας. Από το πρωί του Σαββάτου καταφθάνουν ενισχύσεις από τα χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους, δεν αποκλείεται να βγάλουν στην εθνική οδό και λίγα τρακτέρ, ενώ παράλληλα, καλούν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και άλλους αρμόδιους φορείς να βρεθούν στον κόμβο προκειμένου να λάβουν και αυτοί μέρος στη νέα σύσκεψη.

Οι αγρότες ζητούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, επιδότηση ζωοτροφών, μέσων και εφοδίων.

Επιπλέον, αύριο αγρότες της θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης – Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι – αλλά και στη Θέρμη, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα επιβίωσης που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν, εξαιτίας μεταξύ άλλων του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο γενικός γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, η απόφαση για «κατέβασμα» των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ελήφθη χθες από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης στην Επανομή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Τη Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί και το συντονιστικό όργανο των αγροτών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες των κινητοποιήσεών τους.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει το 1,5 ευρώ και τις τιμές των λιπασμάτων να έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο.

Επιπλέον, ειδικά στην περιοχή μας που καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και δεν έχουμε δέντρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις μας για τις ζημίες πρέπει να είναι ακόμα πιο άμεσες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό τομέα πρόσφατα, δεν μας ικανοποιούν. Διεκδικούμε να αναληφθεί μέριμνα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος και των λιπασμάτων, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος, και να αποζημιωνόμαστε 100%» τόνισε ο κ. Στεφανίδης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, υπό το βάρος των αντιδράσεων ανακοίνωσε επτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι:

  1. Υπεγράφη, από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. «Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος πριν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
  2. Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα καλυφθεί το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί με σχετική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  3. Μειώνεται ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενώ ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, με το ύψος της ενίσχυσης να εκτιμάται ότι φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ.
  4. Μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μία παρέμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ.
  5. Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μία παρέμβαση ύψους 8 εκατ. ευρώ. Αυτό το μέτρο θα εξειδικευτεί με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  6. Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
  7. Άμεση έκδοση της ΚΥΑ από το υπουργείο Οικονομικών ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και σε όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί