Το 88% των νέων εισαγωγών είναι με Όμικρον

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα και με μεγάλη διασπορά στην επικράτεια είναι η εικόνα για την πανδημία στη χώρα που παρουσίασαν σήμερα στο υπουργείο Υγείας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε 140.000, ότι το 88% των νέων εισαγωγών είναι με Όμικρον και σχεδόν το 80% αυτών είναι άνω των 55 ετών.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ακόμα ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε και για τον παιδικό πληθυσμό. Όπως είπε ο αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά παραμένει σταθερός τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών κρουσμάτων. Είπε ακόμα ότι περίπου 90-100 παιδιά νοσηλεύονται πανελλαδικά και είναι κυρίως κάτω των 11 ετών. Αυτό, πρόσθεσε, δείχνει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων φαίνεται ότι συμβάλει σημαντικά.
Όσο για τα νήπια, κάτω των 5 ετών, επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη που επιβεβαίωσε τα ευρήματα παλαιότερων μελετών ότι δηλαδή ο εμβολιασμός των γονέων προστατατεύει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τα παιδιά τους.

Επιφυλακτικοί για χαλάρωση των μέτρων

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας για την πανδημία ερωτήθηκαν και για το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με την κ. Παπαευαγγέλου να απαντά πως «θέλει αρκετή σκέψη και διάλογο μεταξύ μας». Από τη μια βλέπουμε μπροστά μας με αισιοδοξία για αποκλιμάκωση στο σύστημα Υγείας, απ’ την άλλη υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα είπε. «Έχουμε πολύ καιρό μέχρι να φτάσουμε στα 3.000 κρούσματα» συνέχισε αλλά απ’ την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος και έχει ανάγκη να χαλαρώσει, παρατήρησε. «Θέλει αρκετή κουβέντα, θέλει κάποιο καιρό να ωριμάσουν οι σκέψεις» επανέλαβε η καθηγήτρια.

Πάντως ο καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε πως στις προτεραιότητες θα είναι, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να αρθεί μόνο για τους εμβολιασμένους η υποχρέωση διενέργειας τεστ για τα ταξίδια.

Όλοι πάντως απέφυγαν να προσδιορίσουν το πότε αναμένουν αποκλιμάκωση στο σύστημα Υγείας, εκφράζοντας απλά αισιοδοξία πως αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν περιμένουμε ένα μαγικό διακόπτη να αδειάσει τα νοσοκομεία», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που στο μεταξύ επικαλέστηκε μοντέλο που τους παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με το οποίο οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν σε περίπου 500 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Δεκτές πάνω από 300.000 αιτήσεις για φάρμακα στο σπίτι, τον Απρίλιο έρχεται το εμβόλιο της Sanofi

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον, λέγοντας πως ήδη έχουν εγκριθεί πάνω από 300.000 αιτήσεις για φάρμακα και ότι μέσα στον Μάρτιο η χώρα θα παραλάβει κι άλλα φάρμακα από άλλες εταιρείες, καθώς συμμετέχει σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες για φάρμακα.

Η κ. Γκάγκα είπε ακόμα ότι μέσα στον Απρίλιο θα έρθει στη χώρα μας και το εμβόλιο της Sanofi, ενώ υπενθύμισε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Novavax. Είπε ότι πρόκειται για σημαντικό νέο για όσους φοβούνται το mRNA εμβόλιο.

Η κ. Γκάγκα κλήθηκε να απαντήσει και για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Αυτή τη στιγμή είπε είναι 350 νοσηλευόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν είχε μαζί της αναλυτικά στοιχεία. Είπε πάντως ότι απ’ την αρχή ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα ήταν αρκετές οι νοσηλείες στις ιδιωτικές δομές, ενώ σχολίασε πως διαχρονικά ο ιδιωτικός τομέας είναι περίπου 40% στη χώρα. Βέβαια το μεγαλύτερο βάρος το σήκωσε και το σηκώνει το ΕΣΥ στην πανδημία, υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί