Παλαιστίνιος πρόσφυγας μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα σε Ελλάδα και Σουηδία

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης ασκεί η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων εξαιτίας της αδιαφορίας της της Υπηρεσίας Ασύλου στην υπόθεση Παλαιστίνιου πρόσφυγα στην Ελλάδα, ο οποίος κρατείται στη Σουηδία μέχρι να προχωρήσει η υπόθεσή του στην Ελλάδα.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων δημοσίευσε καταγγελία που αφορά Παλαιστίνιο, αναγνωρισμένο πρόσφυγα στην Ελλάδα από το 2019 (τα στοιχεία του στη διάθεση της Πρωτοβουλίας), ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση στη Σουηδία, με τις ελληνικές αρχές να κωλυσιεργούν ανεξήγητα την έγκριση του αιτήματός του για επανεισδοχή στην Ελλάδα.

«Όντας στη Σουηδία, όπου είχε μεταβεί για να δει συγγενείς του, βρέθηκε στη φυλακή για κάποιο χρονικό διάστημα, εξαιτίας ενός καβγά. Μετά τη λήξη της ποινής του τον Αύγουστο 2021, οι Σουηδικές αρχές αποφάσισαν να τον επιστρέψουν στην Ελλάδα και έστειλαν το σχετικό αίτημα στις εδώ αρμόδιες αρχές. Όμως, από τα τέλη Αυγούστου 2021, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους, θέλοντας να ενημερωθούν για την πορεία του αιτήματός τους από τις Ελληνικές αρχές και ειδικότερα από τη Μονάδα Επανεισδοχής του υπουργείου ΠΡΟΠΟ, οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες. Η αρμόδια υπηρεσία απαξιούσε να ενημερώσει τις Σουηδικές αρχές. Τελικά, μετά από 3 μήνες, στα τέλη Νοεμβρίου 2021, η Μονάδα Επανεισδοχής εδέησε να πληροφορήσει τις αρχές της Σουηδίας ότι δεν μπορεί να τον δεχτεί, γιατί ερευνά την υπόθεσή του(!). Ως εκ τούτου, ο κρατούμενος, αν και αναγνωρισμένος πρόσφυγας, δεν μπορεί μέχρι σήμερα να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η αδυναμία να επικοινωνήσουν και να ενημερωθούν οι Σουηδικές αρχές από τις Ελληνικές, καθώς και η πασιφανής ολιγωρία και κωλυσιεργία των τελευταίων, έχουν σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας υπό διοικητική κράτηση στη Σουηδία σχεδόν 6 μήνες. Η αγωνία και η ψυχολογική πίεση την οποία υφίσταται λόγω της αβεβαιότητας που του έχει προκαλέσει η στάση των Ελληνικών αρχών, τον οδήγησαν πρόσφατα σε απόπειρα αυτοκτονίας, τη δεύτερη κατά σειρά κατά τη διάρκεια της διοικητικής του κράτησης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι Σουηδικές αρχές να τον έχουν θέσει σε πλήρη απομόνωση.

Η Πρωτοβουλία επικοινώνησε με τη Μονάδα Επανεισδοχής και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι έχει σταλεί η υπόθεση στην Υπηρεσία Ασύλου και αναμένεται απάντηση σχετικά με το άσυλό του – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό…. Να σημειώσουμε ότι η άδεια παραμονής του λήγει τον Αύγουστο 2022.

Είναι απορίας άξιον πότε –και αν- οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να απαντήσουν στο αίτημα των Σουηδικών, καθώς η απαράδεκτη και ανάλγητη στάση τους, και οι διάφορες προφάσεις που επικαλούνται, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά άρνηση σε έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα να έρθει πίσω στην Ελλάδα, υποχρεώνοντάς τον έτσι να παραμένει στη σουηδική φυλακή κάτω από δυσμενείς συνθήκες, παρόλο που έχει εκτίσει την ποινή του.

Καλούμε την Μονάδα Επανεισδοχής, την Υπηρεσία Ασύλου και τα αρμόδια Υπουργεία ΠΡΟΠΟ και Μετανάστευσης να σταματήσουν την απαράδεκτη αυτή τακτική και να προβούν άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια, σύμφωνα με το διεθνές και το ελληνικό δίκαιο, ώστε ο Παλαιστίνιος αναγνωρισμένος πρόσφυγας να επιστρέψει με ασφάλεια στην Ελλάδα, όπως το επιθυμεί», αναφέρει με καταγγελία της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί