Ο Πατούλης πληρώνει 6 εκατ. ευρώ για τα δανεικά αποχιονιστικά που «θάφτηκαν» στο χιόνι

Οι κάτοικοι της Αττικής που έμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες στους δρόμους, τώρα θα κληθούν να πληρώσουν και 6 εκατ. ευρώ για τα δανεικά αποχιονιστικά

Με μία πρωτοφανή απόφαση ο γαλάζιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ετοιμάζεται να μοιράζει 6 εκατομμύρια ευρώ για τα αποχιονιστικά μηχανήματα που μίσθωσε η Περιφέρεια Αττικής κατά την κακοκαιρία «Ελπίδα». Το πόσο όχι μόνο είναι υπέρογκο, αλλά και προκλητικό, καθώς οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής έμειναν κλειστές για δεκάδες ώρες.

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής πέρασε δαπάνη «μέχρι του ενδεικτικού συνολικού ποσού των έξι εκατομμυρίων ευρώ (6.000.000,00€)» για μίσθωση μηχανημάτων και προσωπικού εργολαβικών εταιρειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τη χιονόπτωση (π.χ. εργασίες αποχιονισμού).

Σύμφωνα με την απόφαση που έφερε στη δημοσιότητα η efsyn.gr, 19 εργολαβικές εταιρείες μοιράζονται εκατομμύρια για να «διαθέσουν από τις 21/1/ και όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί τα αναγκαία μηχανήματα έργου – οχήματα (όπως αποχιονιστικά, αποχιονιστικά τύπου ανέμης – φρέζας, γκρέιντερ, JCB, φορτωτή Bobcat, τσάπες, αντλίες, λεπίδες, αλατιέρες, 4χ4, φορτωτές, φορτηγά, γαιοπροωθητές, γερανούς, εργάτες, καλαθοφόρα, ερπυστριοφόρα για ειδικές αποστολές, 4χ4 με λεπίδες κ.α. μαζί ΄ με τα τυχόν απαραίτητα συνοδευτικά τους οχήματα με το αναγκαίο προσωπικό τους».

Ο Γιώργος Πατούλης και εκχιονιστικό
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Η απόφαση αναφέρει ότι «τα μηχανήματα – οχήματα θα τοποθετηθούν σε διάφορα κομβικά σημεία στην Αττική, ως μέτρο πρόσθετης ετοιμότητας ενόψει έκτακτων καταστάσεων, όπως αιτούνται οι φορείς διάθεσης και θα ενεργούν αναλόγως, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την άρση των επικινδυνοτήτων (όπως εργασίας αποχιονισμού κλπ) και για όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα…».

Η εισήγηση καταλήγει ότι «η ακριβής δαπάνη θα προκύψει απολογιστικά» και «θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεια Αττικής».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής η Ρένα Δούρου κατήγγειλε την συγκεκριμένη ενέργεια του Γιώργου Πατούλη. «Είναι πρωτοφανής η απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής να εγκρίνει κατά πλειοψηφία 6 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της κακοκαιρίας τη στιγμή που μόλις λίγες μέρες νωρίτερα είχαν εγκριθεί δαπάνες της τάξης των 500.000 ευρώ. Τα μισά χρήματα από το δυσθεώρητα 6 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε όχι να μισθώσει αλλά να αγοράσει 20 -30 οχήματα βαρέου τύπου» τόνισε η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής.

Εκχιονιστικό
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

«Όσοι μας είχαν χυδαία στοχοποιήσει και κατηγορήσει, σήμερα ανακαλύπτουν την κλιματική κρίση»

Η Ρένα Δούρου κατέδειξε τεκμηριωμένα τις σοβαρές και αναμφισβήτητες ευθύνες της Διοίκησης Πατούλη που απέτυχε να αντιμετωπίσει συντονισμένα και με σχέδιο την κακοκαιρία «Ελπίδα». Η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής χαιρέτισε εισαγωγικά το γεγονός ότι πλέον παρατάξεις που είχαν επιχειρήσει πριν από 2.5 χρόνια να στοχοποιήσουν τη διοίκηση της Δύναμης Ζωής σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, τοποθετούνται σήμερα με διαφορετικούς όρους, αναγνωρίζοντας το ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο, την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων αλλά και την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης που ο πρωθυπουργός όπως και ο περιφερειάρχης ανακάλυψαν μετά από το 2019. «Βέβαια την απάντηση την είχε δώσει στις εκλογές το 34.7% των ψηφοφόρων που το καλοκαίρι του 2019 έκλεισαν τα αυτιά τους στις χυδαίες επιθέσεις και κατηγορίες που μας απηύθυναν περί ‘φονιάδων’, περιφερειακές παρατάξεις και κόμματα», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβασή της η Ρ. Δούρου στηλίτευσε το γεγονός η Διοίκηση Πατούλη βρέθηκε απέναντι σε μια προαναγγελθείσα κακοκαιρία, γιατί λειτούργησε με προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα, μετατρεπόμενη έτσι σε μέρος του προβλήματος.

Η Ρ. Δούρου τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη ήταν θέμα επιλογής και όχι ανικανότητας ή συγκυρίας: «εγγράφεται στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα σταδιακής ιδιωτικοποίησης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Ένα υπόδειγμα που συνεπάγεται την αποδυνάμωση του Δημοσίου, την υπονόμευση των δημόσιων πολιτικών και την προοδευτική ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του μέσω των απευθείας αναθέσεων αλλά και της συστηματικής υποστελέχωσής του. Σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Η ίδια εξήγησε ότι «σε πλήρη αρμονία με την ομογάλακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει παράλληλα επιλέξει την επικοινωνιακή αποκλειστικά διαχείριση κάθε κρίσης με το προβληματικό αποτέλεσμα αυτής της επιφανειακής και επικίνδυνης διαχείρισης να το πληρώνουν οι πολίτες».

«Οι απαντήσεις της Διοίκησης είναι οι γνωστές δικαιολογίες με μπόλικη επικοινωνία αυτοπροβολής του Περιφερειάρχη» υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «οι λύσεις που προτείνει δεν ξεφεύγουν από το νεοφιλελεύθερο πρότυπο, το οποίο προαναγγέλλει νέες αποτυχίες, νέες αστοχίες γιατί είναι δομικά στρεβλό».

Εκχιονιστικό
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Χρέος δικό μας, συνέχισε η Ρένα Δούρου, «είναι να αναδείξουμε, όπως και κάνουμε, είτε πρόκειται για το φιάσκο των εκχιονιστικών μηχανημάτων είτε για το έλλειμμα του αντιπαγετικού αλατιού, τους τρόπους ορθής, προς όφελος των συμπολιτών μας και του δημοσίου συμφέροντος, άσκησης διοίκησης». «Διεκδικούμε την ενίσχυση της χρηστής διοίκησης με διαφάνεια, την ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών, την ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας».

«Λίγο ενδιαφέρουν τους πολίτες της Αττικής οι απόπειρες της Διοικούσας παράταξης για να αναστηλώσει το τρωθέν προφίλ του Περιφερειάρχη και ελάχιστα τους απασχολούν τα παρασκήνια των σχέσεων της Διοίκησης της Περιφέρειας και του Μεγάρου Μαξίμου», παρατήρησε η Ρένα Δούρου. Και αυτό γιατί οι πολίτες «έζησαν την κατάρρευση του επιτελικού κράτους και της επιτελικής αυτοδιοίκησης έναντι ενός σοβαρού πλην προαναγγελθέντος φαινομένου».

«Μπορεί ο κ. Περιφερειάρχης να επαίρεται για τη θέση του ως Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, ωστόσο οι πολιτικές που αποφασίζει και εφαρμόζει πόρρω απέχουν από τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές καθώς η Διοίκησή του “έχει επιλέξει να βρίσκεται στον αντίποδα μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, αποτελεσματικής αποκεντρωμένης άσκησης διοίκησης. Με συνειδητή υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας του ΠΕ.ΣΥ, με ακροδεξιά δεκανίκια».

«Πρόκειται για Διοίκηση με ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική – δεν είναι τυχαίο ότι  απορρίπτει συστηματικά το πρόγραμμα Ρεύμα Για όλους, για την πρόσβαση στο ενεργειακό αυτό αγαθό των ευάλωτων συμπολιτών μας. Και με προβληματική έστω και  τη στοιχειώδη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας όταν για παράδειγμα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Βόρειου Τομέα συνεδρίαζε για το προαναγγελθέν φαινόμενο την ώρα που αυτό ξεκινούσε, δηλαδή το πρωί της Δευτέρας», συνέχισε η ίδια.

Τέλος, η Ρένα Δούρου ευχαρίστησε «τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, που σε πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες πανδημίας, υπερβαίνουν εαυτούς, έχοντας, δυστυχώς, απέναντί τους και όχι, όπως θα έπρεπε, στο πλευρό τους, τη Διοίκηση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί