Μεθοδεύσεις Μηταράκη για την κατασκευή υπερδομών-φυλακών σε Χίο και Λέσβο

Την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογία για τις υπερδομές – φυλακές με πρόσφυγες στα νησιά ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Την παράκαμψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την κατασκευή των δύο υπερδομών-φυλακών στη Χίο και στη Λέσβο για το προσφυγικό, επιχειρεί με τροπολογία στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την ώρα που οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αυξάνουν.

Η μεθόδευση που επιχειρείται από τον υπουργό, στοχεύει στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την έγκριση ορισμένων εργασιών από τις υπηρεσίες της αρμόδιας περιφέρειας, στην Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου Μετανάστευσης, ο Διευθυντής της οποίας, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μετακλητοί. Δηλαδή, δεν λογοδοτούν, ούτε δεσμεύονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αλλά υπάγονται και λογοδοτούν στον ίδιο τον υπουργό

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός επιχειρεί να μεθοδεύσει την αρχή του εποπτικού ελέγχου, η οποία είναι θεμελιώδης αρχή του κράτος δικαίου, καθώς με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που αναφέρθηκε, το υπουργείο καταφέρνει να ασκεί έλεγχο στον εαυτό του.

«Ο κ. Μηταράκης για μια ακόμη φορά προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις κατοίκων, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να μπορέσει να κατασκευάσει τις φαραωνικές φυλακές ψυχών σε Λέσβο και Χίο. Στη μεθόδευση αυτή αντιτίθεται, άλλωστε, και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει εκδώσει με συντριπτική πλειοψηφία σχετική απόφαση, που μας επιδόθηκε στη Βουλή από τον Περιφερειάρχη και εκπροσώπους παρατάξεων», τονίζουν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, ο βουλευτής Λέσβου και αναπληρωτής τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννης Μπουρνούς, και ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέα Μιχαηλίδης.

Οι ίδιοι ζητούν την άρση απόφασης για την κατασκευή των υπερδομών-φυλακών, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Η Λέσβος και η Χίος χρειάζονται από μια μικρή, ανοιχτή (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) δομή, με κανόνες και ανθρώπινες συνθήκες, όπου θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση καθώς και κατάθεση του αιτήματος ασύλου, το οποίο στη συνέχεια θα εξετάζεται στην ηπειρωτική χώρα, ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στο πλαίσιο μιας, πραγματικά, Κοινής Πολιτικής Ασύλου».

Παράλληλα σημειώνουν ότι με την κατασκευή των υπερδομών-φυλακών «δίνονται εκατομμύρια σε εργολάβους», ωστόσο τονίζουν ότι με τη εν λόγω «η κυβέρνηση αποδέχεται και στην πράξη τον ρόλο της “ασπίδας” και του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ και την Αυστρία.

«Τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών. Πρέπει να υπάρξει διπλή αλληλεγγύη, από την ενδοχώρα στα νησιά και από την Ευρώπη στην Ελλάδα, μέσω μηχανισμών υποχρεωτικού αναλογικού επιμερισμού αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Μέσα από ισχυρές συμμαχίες για μια πραγματικά δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της αλληλεγγύης που είναι δομικό στοιχείο των ευρωπαϊκών συνθηκών», υπογραμμίζουν καταλήγοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί