Στη βουλή η παραπομπή αιμοκαθαιρόμενων ασθενών με covid από ιδιωτική μονάδα στο ΠΑΓΝΗ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το θέμα της παραπομπής αιμοκαθαιρόμενων ασθενών με covid από ιδιωτική μονάδα στο ΠΑΓΝΗ, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρεται:

Σύμφωνα με τα κριτήρια νοσηλείας ασθενών Covid, τα οποία βάζει η κυβέρνηση στον «επιταγμένο» ιδιωτικό τομέα παραπέμπονται στα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ), αν είναι θετικοί στον SARS-CoV-2. Ήδη νεφροπαθείς με COVID, που έκαναν συστηματικά αιμοκάθαρση σε ιδιωτική δομή του Ηρακλείου, προσέρχονται στο ΠΑΓΝΗ για τη θεραπεία τους μέχρι να αναρρώσουν από την COVID. 

Την ίδια στιγμή,  η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΠΑΓΝΗ λειτουργεί σε τεντωμένο σκοινί αφού το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των  ασθενών που κάνουν τακτικά  αιμοκάθαρση, τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αιμοκαθάρσεων, αλλά και τις ανάγκες  όλων των χρονίως αιμοκαθαιρόμενων ασθενών του Νομού που νοσούν με COVID. 

Μάλιστα, οι νεφρολόγοι καλύπτουν κατά τη διάρκεια των εφημεριών παράλληλα τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) (ταυτόχρονα COVID και non-COVID αιμοκαθαιρόμενους), τη Νεφρολογική Κλινική,  καθώς και τα ΤΕΠ (τις ημέρες που εφημερεύει το ΠΑΓΝΗ), ενώ καλούνται να κάνουν εφημερίες και στις Μονάδες Αντιμετώπισης Κορονοϊού. Επιπλέον, η Νεφρολογική Κλινική είναι εδώ και δύο χρόνια συγχωνευμένη με την ΩΡΛ, προκειμένου να συνεχίσει η Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού τη λειτουργία της στον χώρο που στεγαζόταν η Νεφρολογική προ πανδημίας. 

Τα παραπάνω ζητήματα δημιουργούν  σοβαρή πίεση και διογκώνουν τα προβλήματα στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του ΠΑΓΝΗ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών αλλά και για την εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας ιατρικού  και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή η κατάσταση είναι παράγωγο της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους ως «κόστος» και περιορίζει στο ελάχιστο την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία.  

Ταυτόχρονα, αφήνεται στο απυρόβλητο και ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας, επεκτείνοντας τις συμπράξεις του με το δημόσιο έναντι αδρής αποζημίωσης και με «αυστηρά» κριτήρια  για την υποδοχή ασθενών με covid.  Η «αρμονική συνύπαρξη» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας μεταφράζεται σε μετατροπή του υποβαθμισμένου δημόσιου συστήματος υγείας σε μηχανισμό αποστολής πελατείας σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές/μονάδες που θησαυρίζουν, απορροφώντας ασθενείς που δεν βρίσκουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία «μιας νόσου», αφού εξακολουθούν να λειτουργούν υποτυπωδώς τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα χειρουργεία και ταυτόχρονα να φυτοζωούν Πρόληψη – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Αποκατάσταση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε : 

  • Να μην επιβαρύνεται το ΠΑΓΝΗ με αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς ιδιωτικών μονάδων με COVID, που δεν χρήζουν νοσηλεία. 
  • Να ενταχθεί ο ιδιωτικός τομέα υγείας στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Περίθαλψη COVID ασθενών και στις ιδιωτικές μονάδες/κλινικές ανεξαρτήτως βαρύτητας.
  • Να ενισχυθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η Νεφρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ με μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. 
  • Να εξασφαλισθεί η πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΠΑΓΝΗ, να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί