Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση μετά την πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή Αθανασίου

Γ. Ραγκούσης: «Δεν θα μας τρομοκρατήσετε»

«Τρομοκρατούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς» διαπίστωσε ο Γιάννης Ραγκούσης από το βήμα της Βουλής στον απόηχο της καθεστωτικής συμπεριφοράς κατά του Παύλου Πολάκη από τον Χαράλαμπο Αθανασίου. «Δεν θα μας τρομοκρατήσετε» ξεκαθάρισε, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Αθανασίου, αναγνωρίζοντας πως εγείρεται θέμα συμπεριφοράς του αντιπροέδρου της Βουλής.

Ανοίγοντας την πολυαναμενόμενη διαδικασία μετά το πρωτοφανές σκηνικό που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε αρχικά τον λόγο στον Γ. Ραγκούση και στη συνέχεια τον διέκοψε για να τοποθετηθεί ο ίδιος. Χαρακτήρισε αποκαρδιωτική για το Κοινοβούλιο τη χθεσινή συνεδρίαση και υπογράμμισε πως προκύπτουν δύο θέματα. Αφενός η αφαίρεση του λόγου από τον προεδρεύοντα και αφετέρου η «ακτιβιστική αντίδραση» του αν. τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε σχέση με τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη, ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι θα μπορούσε να εκφραστεί η διαφωνία από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής κατά του προεδρείου. Οι επισημάνσεις αυτές σε συνδυασμό με την αναγνώριση του θέματος που προκύπτει από τους χειρισμούς του κ. Αθανασίου συνάγουν στην έμμεση επίκριση του αντιπροέδρου της Βουλής από τον Κ. Τασούλα, ο οποίος όμως παρέλειψε να στηλιτεύσει την αντικοινοβουλευτική πρωτοβουλία του Άδωνη Γεωργιάδη. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κατέγραφε από τα υπουργικά έδρανα τον Π. Πολάκη και διοχέτευσε το βίντεο στον φιλικό εκδότη, Γιάννη Κουρτάκη.

«Τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες»

Αμέσως μετά, ο κ. Ραγκούσης καυτηρίασε την «αντισυνταγματική και αντιθεσμική συμπεριφορά» του Χαρ. Αθανασίου και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής επειδή δεν άσκησε δριμεία κριτική στον συνάδελφό του στην Κ.Ο. της ΝΔ. «Δεν σας αρμόζουν ούτε θεσμικά ούτε προσωπικά αυτές οι πρακτικές» είπε απευθυνόμενος στον Κ. Τασούλα, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας στο Κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν τον βλέπετε. Δεν μπορεί να έχετε την ευκολία να παραποιείται τα περιστατικά, καθώς ο ελέφαντας που ήρθε χθες και δεν τον αποβάλλατε είναι η αντισυνταγματική και πραξικοπηματική ενέργεια να αφαιρέσει ο κ. Αθανασίου τον λόγο γιατί διαφωνούσε με αυτό που έλεγε».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι η συμπεριφορά του Π. Πολάκη δεν ήταν ούτε υβριστική ούτε απρεπής, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Χαρ. Αθανασίου επικαλέστηκε αποκλειστικά και μόνο το (ανεφάρμοστο) άρθρο 77 του ΚτΒ, το οποίο αφορά τις τοποθετήσεις εκτός θέματος και απαγορεύει τις γραπτές ομιλίες! Κι όπως επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, ποτέ δεν έχει απαγορευτεί σε βουλευτή να χρησιμοποιήσει τη γραπτή του ομιλία. Θύμισε δε ότι ο κ. Αθανασίου διέκοψε τη διαδικασία για να καλέσει τον πρόεδρο της Βουλής και να επιβάλλει μομφή στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα, ο κ. Τασούλας υπέβαλλε μομφή στον κ. Πολάκη; Η απάντηση είναι όχι!» τόνισε και απέδωσε την ευθύνη για το επίμαχο γεγονός «στη Δεξιά λογική αυταρχισμού και λογοκρισίας στο Κοινοβούλιο».

Επικαλέστηκε δε το γεγονός ότι πριν ο Π. Πολάκης ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας, ο βουλευτής της πλειοψηφίας, Βασίλης Υψηλάντης, αναφέρθηκε εξίσου… εκτός θέματος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αρχειοθέτηση των Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου. «Αφαιρέθηκε ο λόγος από τον κ. Υψηλάντη; Η απάντηση είναι όχι» είπε. «Εδώ, έχουμε μία ακραία προσπάθεια στέρησης του λόγου από τον προεδρεύοντα» συμπέρανε, συμπληρώνοντας ότι ο Αδ. Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας «κουνούσε το δάχτυλο και απαιτούσε να του ζητήσουμε συγγνώμη για τη Novartis». Ανέτρεξε δε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης σε ελβετικό κανάλι για τη Novartis, προχωρώντας στην παραδοχή ότι η φαρμακευτική πλήρωνε πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που αφορά τον πυρήνα του ανταγωνισμού της αγοράς και έχει άμεση σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

«Με το ζόρι δεν θα προκληθεί κόλαση»

Ο κ. Τασούλας επανήλθε χωρίς να έχει πρόθεση να σηκώσει περαιτέρω τους τόνους, αλλά και χωρίς να επικρίνει τον κ. Γεωργιάδη. «Με το ζόρι να προκληθεί κόλαση, δεν προκαλείται» αντέτεινε και ισχυρίστηκε ότι σήμερα υπάρχει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές και στο κράτος δικαίου. Διαπίστωσε και πάλι ότι συντελέστηκε «αφαίρεση του λόγου» κατά του Π. Πολάκη, επαναδιατυπώνοντας την κριτική περί κατάληψης του βήματος της Βουλής. «Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη είναι μια πράξη που δεν συνιστά τρομοκρατία και παραβίαση του συντάγματος;» διερωτήθηκε για να απαντήσει στην κριτική του κ. Ραγκούση περί κατατρομοκράτησης.

Σε σχέση με τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέωνας Γρηγοριάδης, στηλίτευσε χωρίς συμψηφισμούς την αντιθεσμική πρακτική του κ. Αθανασίου. Oι Ευαγγελία Λιακούλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση άσκησαν κριτική μεν στον Χαρ. Αθανασίου, αλλά παρουσίασαν το χθεσινό περιστατικό ως επιτηδευμένη πόλωση του δικομματισμού και «κοκορομαχία» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Πολάκης: Έχουν απογυμνωθεί όλα σας τα επιχειρήματα για το πραξικόπημα – Σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας βάλει εκεί που σας αξίζει

«Δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας του Κοινοβουλίου, ο προεδρεύων έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών χθες» ξεκαθάρισε ο Παύλος Πολάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής

Όπως εξήγησε, ο Χαρ. Αθανασίου μιλούσε πάνω του, σταμάτησε την κοινοβουλευτική διαδικασία λέγοντας ότι θα πάει στον πρόεδρο της Βουλής για να βάλει μομφή στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν έδωσε το λόγο σε άλλον ομιλητή. Έτσι, ο Π. Πολάκης ανέφερε ότι ο ίδιος περίμενε στο βήμα να έρθει ο Κ. Τασούλας να του βάλει μομφή, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης δεν ζήτησε να συνεχίσει την ομιλία του.

«Έχουν απογυμνωθεί όλα σας τα επιχειρήματα για το πραξικόπημα χθες» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε στην ουσία της χθεσινής του ομιλίας, που ήταν η απάντηση που είχε προαναγγείλει – όπως είπε – όταν ο Αδ. Γεωργιάδης στη συζήτηση για πρόταση μομφής αφιέρωνε τη μισή του ομιλία απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητώντας τους να του συγγνώμη γιατί αρχειοθετήθηκε η υπόθεση Novartis σε ό,τι αφορά τον ίδιο.

«Δεν θα σας ζητήσω ποτέ συγγνώμη. Σας καλώ να καταθέσετε το σύνολο του αρχειοθετικού πορίσματος» υπογράμμισε ο Π. Πολάκης, σημειώνοντας ότι το σχετικό πόρισμα που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία «θα μείνει στην ιστορία της δικαιοσύνης ως η πλήρης στρέβλωση της λογικής».

Ειδικότερα, και αναφερόμενος στο πόρισμα που υποστηρίζει ότι ο Αδ. Γεωργιάδης δεν ευνόησε τη Novartis, ο Π. Πολάκης μίλησε με στοιχεία:

Το 2012, στα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, η Novartis έλαβε 157 εκατ. ευρώ, η Pfizer 143 εκατ. ευρώ και η AstraZeneca 131 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, η Novartis έλαβε 145 εκατ. ευρώ, ενώ η Pfizer έπεσε στα 78 εκατ. ευρώ, ενώ η AstraZeneca 82 εκατ. ευρώ. «Όλοι οι άλλοι κατακρημνίζονται και η Novartis όχι. Αυτό δεν είναι προνομιακή μεταχείριση;» διερωτήθηκε.

Ανάλογα ήταν τα στοιχεία που έδωσε και για τα φάρμακα υψηλού κόστους που δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η Novartis το 2013 έδωσε 130 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και εισέπραξε 130 εκατ. ευρώ, όταν η ABBVIE έδωσε 51 εκατ. ευρώ φάρμακα και εισέπραξε 14 εκατ. ευρώ, η Merck 50 εκατ. ευρώ φάρμακα και εισέπραξε 28 εκατ. ευρώ., η Amgen 49 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και εισέπραξε 25 εκατ. ευρώ και μόνο η Roche έδωσε 81 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και εισέπραξε 76 εκατ. ευρώ. «Μια εταιρεία πτωχεύει ή αναπτύσσεται με βάση τι έχει στα ταμεία της. Ποιος παίρνει την πολιτική απόφαση της πληρωμής;» ρώτησε με νόημα.

Παράλληλα, ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε και στο Harvard Project, θυμίζοντας ότι έχει δημοσιευτεί ότι τον Μάρτιο του 2013, ο κ. Φρουζής είχε πει ότι 10 φάρμακα πρέπει να μπουν στη θετική λίστα και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αναφέροντάς τα ονομαστικά. «Τον Ιούνιο αναλαμβάνει υπουργός ο κ. Γεωργιάδης, τον Σεπτέμβρη υπογράφει απόφαση που αλλάζει τον τρόπο που μπαίνουν τα φάρμακα στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθούν, προσθέτοντας πονηρά τρεις λεξούλες, να αποζημιώνονται στα 2/3 των χωρών της ΕΕ που κυκλοφορούν. Έτσι, μπαίνουν στη θετική λίστα» σημείωσε.

Ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι μόλις τελείωσε η δουλειά και μπήκαν τα φάρμακα, ο Αδ. Γεωργιάδης στα τέλη Φλεβάρη του επόμενου χρόνου επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς με υπουργική απόφαση. «Και τι λέει ο δικαστής;» είπε. «Ότι αυτός που έφερε τη δεύτερη υπουργική δεν είναι άλλος από τον ελεγχόμενο για δωροδοκία άρα έθιξε τα συμφέροντα» σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι το πόρισμα υποστηρίζει στην ουσία ότι ο υπουργός Ανάπτυξης έχει το ακαταλόγιστο και αυτό το πόρισμα αρχειοθετεί την υπόθεση.

Τέλος, ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι η υπόθεση Novartis έχει σαφέστατα σχέση με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «οργάνωση του πλαισιού της νέας διαφθοράς την επόμενη περίοδο». «Ενισχύετε τους ισχυρούς για να γίνουν ισχυρότεροι, θέλετε να καταστρέψετε τους μικρομεσαίους» διακήρυξε.

«Δεν πέρασε η προσπάθεια σας, είναι φανερή η ήττα που υποστήκατε. Εμείς είμαστε εδώ και πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας βάλει εκεί που σας αξίζει μετά από 2,5 χρόνια καταστροφής» κατέληξε.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη μάχη στο Κοινοβούλιο μετά τη πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή Αθανασίου:

Δείτε επίσης: «Πραξικόπημα»: Η στιγμή που ο Χ. Αθανασίου κλείνει το μικρόφωνο στον Π. Πολάκη επειδή μιλούσε για το σκάνδαλο Novartis (Βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί