Στο Κίεβο ο Τζόνσον, αναβλήθηκε για αύριο η συνομιλία με Πούτιν

Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον θα έχει σήμερα στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς συνεχίζονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις για αποκλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Στο Κίεβο βρίσκεται και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Στο μεταξύ, από το Λονδίνο έγινε γνωστό ότι η τηλεφωνική συνομιλία που ήταν να έχει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναβλήθηκε για το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχολ, Βρετανία, Ουκρανία και Πολωνία εξετάζουν ένα τριμερές σύμφωνο για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε επίσημα μια νέα περιφερειακή μορφή συνεργασίας – Ουκρανία-Πολωνία-Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας, θα πρέπει να υπογράψουμε ένα τριμερές έγγραφο συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Σμίχολ.

Δεν είναι σαφές εάν το Λονδίνο και η Βαρσοβία έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτό και αν θα ανακοινωθεί σήμερα, μεταδίδει ο Guardian.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας υποσχέθηκε να παράσχει στην Ουκρανία προμήθειες αερίου και όπλων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού και ελαφρών όλμων. Τα όπλα θα περιλαμβάνουν επίσης ισχυρά φορητά συστήματα αεράμυνας, γνωστά και ως Manpads, τα οποία μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη που πετούν χαμηλά, όπως ελικόπτερα.

«Το τμήμα μας στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει σεισμούς ή εκρήξεις ηφαιστείων. Λοιπόν, αν ζούμε κοντά σε έναν γείτονα όπως η Ρωσία, έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε στους πρόποδες ενός ηφαιστείου», είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. Μιλώντας στο Κίεβο, είπε ότι η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς δίνει στη Ρωσία μόχλευση έναντι της Ευρώπης. «Με την έναρξη αυτού του αγωγού, το Βερολίνο γεμίζει το πιστόλι του Πούτιν, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε σχέδιο ενίσχυσης του στρατού

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά 100.000 μέλη τα επόμενα τρία χρόνια και την αύξηση των μισθών των στρατιωτών, όμως τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται πόλεμος με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και ενωμένοι, να μην σπέρνουν πανικό και να μην εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος.

«Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διπλωματική και στρατιωτική στήριξη που λαμβάνει η χώρα του, την πιο σημαντική από το 2014, όπως δήλωσε.  «Η διπλωματική στήριξη προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική και πιο απόλυτη από το 2014 και συνεχίζεται. Η στρατιωτική και τεχνική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική, η πιο πολύτιμη και εξακολουθεί να φτάνει», τόνισε ο Ζελένσκι.

Εκτός απ’ τις σημερινές επισκέψεις Τζόνσον και Μοραβιέτσκι, μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθούν την Ουκρανία ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Εξάλλου ο Ζελένσκι επισήμανε ότι η Ουκρανία εργάζεται “ενεργητικά” για τη διοργάνωση μιας νέας συνόδου για την επίλυση της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί