Μητσοτάκης σε Κοβάτσεφσκι: Θέλουμε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Την πολιτική κωλοτούμπα της Νέας Δημοκρατίας στη Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ξανά την «πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών». Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει κρυφτό και δεν φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, φοβούμενος τις αντιδράσεις από τον Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Κοβάτσεφσκιγια την ανάληψη των καθηκόντων του και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Η στήριξη αυτή, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί και μέρος της ενταξιακής διαδικασίας.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των πολύπλευρων διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα».

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι η εταιρική σχέση θα συνεχίσει να οικοδομείται και να ενισχύεται.

«Ο πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη συνεχή υποστήριξή του στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ και τον ενημέρωσε για ορισμένα από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ στα Σκόπια και την ανταποδοτική επίσκεψη και την κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών (Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας) στη Σόφια.

Οι πρωθυπουργοί Κοβάτσεφσκι και Μητσοτάκης συζήτησαν επίσης για την οικονομική συνεργασία, τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του πολιτισμού και σε άλλους σημαντικούς τομείς και συμφώνησαν να συναντηθούν στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2022» προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί