Φεβρουάριος στο Παιδικό Μουσείο Exploration: Μήνας Μαύρης Ιστορίας 2022

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη “ιστορία”; Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη “μαύρο”;

Τι ιστορίες πιστεύεις ότι αφηγείται η “Μαύρη Ιστορία”;

Ο Φεβρουάριος είναι ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» και παρέα με το Exploration θα γνωρίσουμε σημαντικούς Αφροαμερικάνους που συνέβαλλαν σημαντικά στην κοινωνία, την επιστήμη, την πολιτική, τη ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Φεβρουάριος έχει αναγνωριστεί ως «Black History Month» (Μήνας Μαύρης Ιστορίας). Αποτελεί μια ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάμνηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, στην Αμερική και τον Καναδά τον Φεβρουάριο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο. Έχει τις ρίζες του στο 1926, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γούντσον (1875-1950) και η «Ένωση για τη Μελέτη της Νέγρικης Ζωής και Ιστορίας», ανακοίνωσαν ότι η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα είναι «Εβδομάδα Νέγρικης Ιστορίας». 50 χρόνια αργότερα, το 1976, αποφασίστηκε ότι η γιορτή αυτή θα διαρκεί όλο το μήνα.

Φέτος, το θέμα είναι αφιερωμένο στην υγεία και στη σωματική και ψυχική ευημερία, «Black Health and Wellness». Το θέμα φέτος έχει ως στόχο, όχι μόνο να αναδείξει την συμβολή της Αφροαμερικάνικης κοινότητας στην Ιατρική Επιστήμη, αλλά και να τονίσει την υπολειτουργία της αμερικάνικης υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες της. Όπως έδειξε και πρόσφατα η πανδημία του COVID-19, η παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι άνιση για την Αφροαμερικάνικη κοινότητα και άλλες μειονότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, και για όλο το μήνα Φεβρουάριο, γνωρίζουμε παρέα με το Exploration Αφροαμερικάνους επιστήμονες, πρωτοπόρους της Ιατρικής, που άλλαξαν τον κόσμο της υγείας και σώζουν ζωές ακόμα και σήμερα με τις ανακαλύψεις τους! Κάθε βδομάδα εξερευνούμε τα μυστικά του ανθρώπινου οργανισμού και ανακαλύπτουμε και από έναν επιστήμονα μέσα από φωτογραφίες, βιβλία, αντικείμενα, ιστορικές πηγές, βίντεο. Και όλα αυτά φυσικά παίζοντας!

Ακολούθησε μας στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.exploration.gr και στα κοινωνικά μας δίκτυα και έλα να εξερευνήσουμε μαζί την Αφροαμερικάνικη Ιστορία της ιατρικής! Σε περιμένουμε!

Η δράση είναι δωρεάν και είναι ελεύθερα προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του Μουσείου: www.exploration.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί