Αλιβέρι: Η ΕΛΑΣ προσπάθησε να πάρει το όχημα-πειστήριο μετά τα πυρά κατά ανηλίκων Ρομά

«Βράζει» η κοινότητα των Ρομά στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας Βόλου και την υπόλοιπη Ελλάδα, μετά το νέο περιστατικό αστυνομικών πυρών κατά οχήματος με ανηλίκους, που από καθαρή τύχη δεν μετετράπη σε νέο «Πέραμα» με ανθρώπινες απώλειες – οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πάρουν το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην αυλή της κατοικίας, αλλά μετά τις αντιδράσεις το αυτοκίνητο παρέμεινε εκεί.

Η εκδοχή που προωθεί η ΕΛΑΣ για το περιστατικό με πυροβολισμούς αστυνομικών κατά Ρομά – 3 μήνες μετά τη δολοφονία στο Πέραμα – μοιάζει εκτός πραγματικότητας. Υποτίθεται ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον ανήλικο δεν… πυροβόλησε τον ανήλικο. Ενώ έβγαλε το όπλο από τη θήκη του, όταν αντελήφθη ότι είναι ανήλικος, πήγε να το βάλει στη θήκη του ξανά. Αλλά το όπλο «εκπυρσοκρότησε». Το γεγονός ότι η σφαίρα διαπέρασε το παράθυρο του οδηγού, ξεκινώντας από το χέρι του αστυνομικού, δίνει μια ιδέα για το πώς μπορεί να «έβαζε στη θήκη του» το όπλο, όπως σημειώνει η Αυγή.

Φωτιές και δακρυγόνα έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση

Η κοινότητα των Ρομά αντέδρασε άμεσα, με αριθμό πολιτών να έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας λίγες ώρες μετά το συμβάν. Επικράτησε ένταση, μπήκαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και στο σημείο επενέβη η Πυροσβεστική στις 4.20 το πρωί. Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, σύμφωνα με καταγγελίες στην τοπική εφημερίδα Ταχυδρόμος που δημοσιεύει εκτενές θέμα.

«Ο οδηγός σώθηκε από θαύμα, όπως και τα άλλα παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο και έντρομα άρχισαν να κλαίνε … Δεν είμαστε εγκληματίες. Μιλάμε για ανήλικα παιδιά. Δεν είναι δυνατόν οι αστυνομικοί να δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο, λες και πρόκειται να πιάσουν αδίστακτο κακοποιό. Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί ο αστυνομικός. Να παρέμβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και δεν θα αφήσουμε κανέναν να την κουκουλώσει. Δεν θέλουμε να εκτραχυνθεί η κατάσταση για αυτό και ζητήσαμε από τα μέλη μας ψυχραιμία. Ομως δεν πρόκειται το συμβάν να μείνει ατιμώρητο», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ενωσης ΡοΜα χωρίς Σύνορα Παναγιώτης Χαρίτος.

Προσπάθησαν να πάρουν το όχημα-πειστήριο

Παρότι υπήρξαν πυρά από πλευράς αστυνομικών και μάλιστα σε περιστατικό που εμπλέκει Ρομά και ανηλίκους, αντίστοιχο με την τραγωδία στο Πέραμα το περασμένο φθινόπωρο, η ΕΛΑΣ δεν προχώρησε σε καμία ανακοίνωση αρχικά, ενώ το μεσημέρι εκδόθηκε ένα τυπικό δελτίο Τύπου για σύλληψη 16χρονου επειδή οδηγούσε χωρίς δίπλωμα! «Συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα σε περιοχή του Βόλου, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Κ.Π.Ε.) Βόλου, ένας οδηγός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου 16 ετών, διότι σε επιχειρούμενο αστυνομικό έλεγχο δεν συμμορφώθηκε στο σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα κινούμενος προς την πόλη του Βόλου. Οι αστυνομικοί τον ακολουθούσαν, κάνοντας χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων, χωρίς ο δράστης να σταματήσει το όχημα. Λίγο αργότερα ο οδηγός ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, χωρίς αναφορά σε χρήση όπλων από την πλευρά της ΕΛΑΣ.

Το απόγευμα, όταν δημοσιογράφος ρώτησε σχετικά τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας Μιλτιάδη Αλεξάκη, ο τελευταίος ανέφερε ότι κινήθηκε διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τον αστυνομικό της ΟΠΚΕ και παράλληλα σχηματίζεται δικογραφία, μετά από ενημέρωση της εισαγγελέα Υπηρεσίας Βόλου. «Η ΟΠΚΕ κάλεσε το αυτοκίνητο που ήταν με φιμέ τζάμια να σταματήσει. Ο οδηγός δεν το έκανε. Ακολούθησε καταδίωξη για περισσότερα από 4 χιλιόμετρα. Μέσα στον οικισμό το αυτοκίνητο σταμάτησε. Ο αστυνομικός πήγε να ανοίξει την πόρτα. Τότε αντίκρισε μπροστά του ανήλικα παιδιά και έσπευσε να απομακρύνει το όπλο του. Στην προσπάθειά του να το βάλει στη θήκη το όπλο εκπυρσοκρότησε», ήταν η θέση που διατύπωσε.

Ο ανήλικος που βρέθηκε μπροστά στην κάνη του όπλου του αστυνομικού της ΟΠΚΕ, αφού κρατήθηκε στο κρατητήριο, το πρωί αφέθηκε ελεύθερος, σε μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει εμμέσως ότι δεν υπήρξε καμία απειλή προς τους αστυνομικούς, που προχώρησαν σε χρήση υπέρμετρης βίας προς ανηλίκους. Οι μόνες κυρώσεις που είχε ήταν διοικητικές, με δύο πρόστιμα, 500 και 100 ευρώ.

Σημαντική είναι και η καταγγελία ότι η ΕΛΑΣ, όπως συνέβη και στο Πέραμα, προσπάθησε να εξαφανίσει το πειστήριο, δηλαδή το όχημα που έχει τα σημάδια από τα αστυνομικά πυρά. Οι συγγενείς του 16χρονου μετέφεραν στην εφημερίδα ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πάρουν το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην αυλή της κατοικίας, αλλά μετά τις αντιδράσεις το αυτοκίνητο παρέμεινε εκεί.

Θεανώ Φωτίου: Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ένα ακόμη παιδί Ρομά νεκρό από τους «πιστoλέρο» της αστυνομίας

«Αυτή την αστυνομία όρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι Εθνικό Σημείο αναφοράς περιστατικών διακρίσεων κατά των Ρομά!», σημειώνει η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια Τομεάρχη ςγια την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και επισημαίνει:

100 μέρες μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, από καθαρή τύχη δεν είχαμε άλλη μια δολοφονία ανήλικου Ρομά από αστυνομικό. Τρία περιπολικά καταδίωξαν επί μισή ώρα στους δρόμους κατοικημένης περιοχής, στο Αλιβέρι Βόλου, αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα του οδηγού με επιβάτες πέντε ανήλικα παιδιά Ρομά, 15 έως 7 ετών!

Ο ανήλικος οδηγός οδήγησε το αυτοκίνητο (πού αλλού;) στο σπίτι του στον οικισμό των Ρομά όπου, ενώ ήταν ακινητοποιημένο και ο ανήλικος οδηγός επιχειρούσε να βγει, αστυνομικός πυροβόλησε στο παράθυρο του οδηγού του σταματημένου αυτοκινήτου. Ευτυχώς ο ανήλικος, βγαίνοντας, έπεσε στο έδαφος, και γλύτωσε από τη δολοφονική σφαίρα.

Στην περίπτωση του Βόλου, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ότι  οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν την ταυτότητα των επιβατών του οχήματος.  Είναι ένα ακόμη περιστατικό αναίτιας χρήσης όπλου απέναντι σε ανήλικους Ρομά. Η αστυνομία και η ΝΔ εξακολουθούν να θεωρούν τους Ρομά πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Αποτελεί, δε, τεράστιο εμπαιγμό το γεγονός ότι στην Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, που εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκπονήσει διότι ήταν προϋπόθεση επιδότησης από το νέο ΕΣΠΑ, όρισε την αστυνομία ως σημείο αναφοράς περιστατικών διακρίσεων κατά των Ρομά!»

«Είναι προφανής η έλλειψη πρόθεσης της κυβέρνησης να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα των Ρομά», σημειώνει η Θεανώ Φωτίου και επισημαίνει: «Φαίνεται από την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά δυο μέρες μετά τις εκλογές του 2019, από το πάγωμα όλων των δράσεων που είχαν δρομολογηθεί, από νομοθετήματα κατάργησης παροχών που στοχεύουν κατά κύριο λόγο τους Ρομά, από την προσχηματική, ατεκμηρίωτη και καταφανώς αδιέξοδη Εθνική Στρατηγική που εκπόνησε, από την προσπάθειά της να απαξιώσει την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, τριτοβάθμιο όργανο των Ελλήνων Ρομά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει το μήνυμα ότι οι Ρομά είναι και θα παραμείνουν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» ​

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Νέο «Πέραμα» 99 ημέρες μετά; – Δέκα αμείλικτα ερωτήματα

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ- ΠΑΣΣΕ) τονίζει ότι «κανένα μάθημα φαίνεται δεν έδωσε ο αδικοχαμένος Νίκος Σαμπάνης με το θάνατο του στην ΕΛ.ΑΣ., αφού συνεχίζονται και επαναλαμβάνονται οι πυροβολισμοί από αστυνομικούς κατά παιδιών Ρομά με κάθε αφορμή. 

Το Σαββατόβραδο 29 Ιανουαρίου 2022 και μόλις 99 ημέρες μετά την δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, από καθαρή τύχη και μόνο δεν θρηνήσαμε νέο νεκρό στον οικισμό Ρομά στο Αλιβέρι του Βόλου.

Τρία περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., λίγο μετά τις 12:00, καταδίωξαν για περισσότερη από μισή ώρα ένα ΙΧ αυτοκίνητο με 5 ανήλικους Ρομά.

Στο καταδιωκόμενο ΙΧ αυτοκίνητο, που ανήκει στον πατέρα του οδηγού, επέβαιναν  δύο αγόρια, οι Α. Γ. 15 χρ. οδηγός, ο Ι. Π. 15 χρ. συνοδηγός, και τρία κορίτσια στο πίσω κάθισμα, η Σ. Π. 14 χρ., η Χ. Π. 13 χρ. και η Χ. Π. μόλις 7 ετών.  

Η παρέα των νεαρών Ρομά, πήρε το αμάξι του πατέρα του οδηγού, παρόλο που δεν διέθεταν δίπλωμα και στον έλεγχο της αστυνομίας δεν σταμάτησε από φόβο. Τότε ξεκίνησε η καταδίωξη μέχρι την αυλή του σπιτιού του ανήλικου οδηγού. Ο δεκαπεντάχρονος οδηγός, μόλις σταμάτησε και άνοιξε την πόρτα να κατέβει από το αυτοκίνητο, έπεσε κάτω και έτσι γλίτωσε την σφαίρα του αστυνομικού, η οποία διαπέρασε το τζάμι της πόρτας του οδηγού. Ενώ, σημάδια από τη σφαίρα, βρέθηκαν και στον τοίχο του σπιτιού.

Οι αστυνομικοί στη συνέχεια συνέλαβαν τον δεκαπεντάχρονο οδηγό και επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα 500 και 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι εκτός του μικρού, προσπάθησαν να πάρουν και το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν εξαιτίας της δίκαια οργισμένης αντίδρασης των υπολοίπων κατοίκων του οικισμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Ρομά της περιοχής δέχτηκαν δακρυγόνα για να απομακρυνθούν κάτι το οποίο δεν συνέβη. 

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό κατατρομαγμένα και σε κατάσταση ΣΟΚ, αλλά ευτυχώς χωρίς τραύματα.

Ο διοικητής του οικείου αστυνομικού τμήματος μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό κάλεσε τον πρόεδρο του οικισμού κ. Παναγιώτη Μελέτη να μεταβεί στο Α.Τ. για να τα «βρούνε», όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για τα γεγονότα από τον πρόεδρο του οικείου συλλόγου Ρομά, καθώς και από τον πρόεδρο της ΑΜΚΕ ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ κ. Παναγιώτη Χαρίτο, και επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα που έθεσε μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στις  22-10-2021. Αυτά είναι τα εξής:

1. Ποια η κοινωνική ωφελιμότητα της νέας 30λεπτης καταδίωξης μέσα στην πόλη, αλλά και εντός του οικισμού;

2. Γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των δραστών κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης καταδίωξης;

3. Δεν ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες οδηγίες καταδίωξης μετά το προ τριμήνου τραγικό περιστατικό στο Πέραμα;

4. Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που τα πυρά των αστυνομικών έβρισκαν τον οδηγό ή κάποιον άλλον;

5. Πότε θα σταματήσει η αστυνομική αυθαιρεσία με την αναίτια χρήση όπλων; Ποιο γεγονός νομιμοποιεί την χρήση όπλων κατά πέντε άοπλων ανήλικων;

6. Ποιες οδηγίες ακολούθησαν οι αστυνομικοί των τριών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες τους οδήγησαν να ανοίξουν πυρ μετά από τριαντάλεπτη καταδίωξη σε ένα ακινητοποιημένο όχημα;

7. Αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν επέβαιναν νεαροί Ρομά, θα προέβαιναν σε τόσο εκτεταμένη χρήση βίας οι αστυνομικοί;

8. Γιατί δεν πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάνες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και έριξαν εν ψυχρώ στο παράθυρο του οδηγού;

9. Ποιοι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ποιοι το στερούνται λόγω ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών;

10. Ποιο αδίκημα νομιμοποιεί τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς με κίνδυνο αφαίρεση των ζωών άοπλων ανήλικων;

Αυτά τα δέκα αναπάντητα και αμείλικτα ερωτήματα θέτει εκ νέου η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ  που ζητά άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από το επίσημο κράτος, το οποίο οφείλει να αποδώσει δικαιοσύνη χωρίς σκιές συγκάλυψης…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί