Πρόταση Μομφής: Οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών

Με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30 στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συνταχθεί με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην ονομαστική ψηφοφορία. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε με ολομέτωπηεπίθεση και κριτική την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μέτωπο της πανδημίας, της ακρίβειας αλλά και την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους στην κακοκαιρία «Ελπίδα» που ταλαιπώρησε χιλιάδες πολίτες.

Με ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καταψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επί συνόλου 299 βουλευτών (απουσίαζε η Μαριέττα Γιαννάκου που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση), 142 ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 156 κατά, ενώ υπήρξε κι ένα «παρών».

Ωστόσο προηγήθηκε έντονο σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε τρεις ημέρες και αποκάλυψε τις εμφανείς αδυναμίες του περίφημου επιτελικού κράτους να διαχειριστεί σημαντικά θέματα, ενώ επιβεβαίωσε τη συνειδητή επιλογή του Μαξίμου να επενδύει σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες πλήττουν τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήρθαν στο προσκήνιο τόσο το θέμα του πρόσφατου χάους από την κακοκαιρία, όσο και τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκτενώς κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις σχέσεις της με τον υπόδικο παρουσιαστή. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς σε δύσκολη και αμήχανη θέση, επιχείρησε να αποδράσει, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εξέθεσε περαιτέρω το Μαξίμου που επιχείρησε ματαίως να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του για όλα τα θέματα, επενδύοντας στο γνωστό αφήγημα πως «όλα και καλώς καμωμένα», καθώς και πως οι όποιες «αστοχίες» απλώς βοηθούν την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη.

Οι ομιλίες του Σαββάτου

Ειδικότερα, το Σάββατο 29/1 στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε εξηγήσεις απευθείας από τον κο Σκέρτσο και να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συσκέψεων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Πριν καλά καλά ο κος Σκέρτσος απαντήσει, έσπευσε να πάρει το λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κα Αραμπατζή, για να αποκαλύψει ότι βεβαίως και υπάρχουν πρακτικά. Ενώ ο ένοχος υπουργός αμέσως μετά έκανε τον Κινέζο, λέγοντας ότι αγνοεί την ύπαρξή τους.

Οι υπουργοί της ΝΔ – ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες περιφερόταν ανέμελος στο εντευκτήριο της Βουλής και σήμερα… μπαινοβγαίνει στη συνεδρίαση – προσπαθούν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους από τα εφ’ όλης της ύλης πυρά της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να παρουσιάσουν μια εικόνα «όλα καλώς καμωμένα» σε όλους τους τομείς, χωρίς να λείπουν καθόλου τα αλληλοκαρφώματα όπως αυτό από τον υπ. Προστασίας Τάκη Θεοδωρικάκο που άφησε σαφέστατες αιχμές για το φιάσκο του χιονιά κατά του Χρ. Στυλιανίδη-

Σκληρή αντιπαράθεση προκλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29/1 με παρέμβαση του πρωθυπουργού μετά την ομιλία του άφαντου υπουργού Στυλιανίδη. O Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο λέγοντας πως «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον μεσίτη της Αττικής Οδού», ενώ κάλεσε τη κυβέρνηση να δώσει τώρα τα πρακτικά των κρίσιμων συσκέψεων.

«Δεν είναι μόνο η Αττική Οδός. Πότε έκλεισαν Κατεχάκη και Μεσογείων;» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη παρέμβαση στη Βουλή.

«Η πρωτοφανής αυτή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων, ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών» όπως επισήμαιναν και στη γραπτή πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – 

Ό. Γεροβασίλη: Η μομφή πράξη υπευθυνότητας απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το Ανεύθυνο

«Το πρόβλημα στη κυβέρνηση είναι δομικό. Ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε μεταξύ άλλων η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία στάθηκε ιδιαίτερα και στο σημαντικό έργο για τη Πολιτική Προστασία που δρομολογήθηκε επί κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Γεροβασίλη:

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Έχουμε δει κυβερνήσεις προβληματικές και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εδώ όμως, η Κυβέρνηση αυτή, της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Με το προκάλυμμα που το βάφτισε «επιτελικό κράτος» έφτιαξε την Αρχή ενός ανδρός στο Μαξίμου κι «ευνούχισε» όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Από το χαμηλότερο στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης, το Κράτος εδώ και δυόμισι χρόνια έχει παραλύσει.

Από την υγειονομική κρίση μέχρι την ενεργειακή κρίση. Από την πανδημία μέχρι τις φυσικές καταστροφές. Η χώρα θρηνεί κάθε μέρα εκατό νεκρούς. Πάνω από 40 νεκροί από φυσικές καταστροφές στη θητεία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Ζητήσαμε εκλογές γιατί η ανοχή είναι συνενοχή και συνένοχοι με την Κυβέρνηση δεν θα γίνουμε στο καθημερινό έγκλημα. Η Πρόταση Μομφής είναι πράξη Υπευθυνότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το ανεύθυνο.

Έκανε η Νέα Δημοκρατία και οι Υπουργοί της ό,τι καλύτερο μπορούσαν; Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια για σύγκρουση απόψεων πια. Αυτή η Κυβέρνηση, αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί νέα προβλήματα. Για την Κυβέρνηση λύση είναι η διάλυση. Η φωτιά σβήνει …στη θάλασσα. Το χιόνι το απομάκρυνε …ο ήλιος και πάει λέγοντας.

Η Κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε ανάλγητη για τον ανθρώπινο πόνο. Αδιάφορη για τα προβλήματα της κοινωνίας. Ανίκανη να διοικήσει και να κάνει όσα προβλέπονται σε ένα κράτος Δικαίου.

Με επιστροφή στα παλιά καλά: απευθείας αναθέσεις, σε δουλειές (τις γνωστές «δουλίτσες») με κολλητούς, κουμπάρους κτλ, σχέσεις διαπλοκής, διώξεις στην ερευνητική δημοσιογραφία και αρχειοθέτηση σκανδάλων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν. Οι παραγωγοί στους δρόμους. Τα όνειρα των νέων ανθρώπων συνθλίβονται στις κομματικές λίστες των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης.

Έρχομαι στο τελευταίο τριήμερο. Κοιτάξτε:

Από όλες τις φυσικές καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, η χιονόπτωση είναι η πιο διαχειρίσιμη φυσική καταστροφή. Όχι μόνο γιατί μετεωρολογικά μπορεί να προβλεφθεί αλλά υπάρχει και περιθώριο για προληπτικές ενέργειες. Εν προκειμένω: Έγιναν συσκέψεις σε ανώτερο επίπεδο κτλ. Τί αποφασίστηκε εκεί; Προφανώς, δεν αποφασίστηκε τίποτα! Καμία ενέργεια.

Πρακτικά: Πότε θα αποφασιστεί ποιος έχει δίκιο, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος πριν, η κα Αραμπατζή ή ο κ. Σκέρτσος; Η κα Αραμπατζή είπε ότι υπάρχουν πρακτικά (απ’ τη σύσκεψη), ο κ. Σκέρτσος είπε δεν ξέρει, ποιος ήταν παρών, ποιος δεν ήταν. Ήταν παρών ο κ. Σκέρτσος; Δεν ξέρουμε. Όμως τα πρακτικά αυτά θα πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια. Και όχι για εμάς. Αλλά για όλους τους χιλιάδες ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και κινδύνευσε η ζωή τους.

Δεν αρκούν οι συγγνώμες. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Έγιναν ασκήσεις ετοιμότητας σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο; Προφανώς όχι. Έγιναν προληπτικές δράσεις; Προφανώς όχι. Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Γιατί δεν προστατεύθηκαν κρίσιμες υποδομές; Π.χ νοσοκομεία.

Από την προηγούμενή μου εμπειρία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικά έμπειροι επιχειρησιακοί παράγοντες στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στο στρατό, που διαθέτουν και τη γνώση και την εμπειρία. Γιατί παροπλίστηκαν;

Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε όλο αυτό και σε όλες τις φυσικές καταστροφές και τις κρίσεις μέχρι τώρα που έχει περάσει η χώρα; Είπε ότι συνέστησε Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα. Τοποθετήθηκε Υπουργός. Μάλιστα. Από κάτω; Υπάρχει τίποτε από κάτω; Κάτι καινούριο που προστέθηκε; Η απάντηση είναι όχι. Το Υπουργείο είναι πρόσχημα. Οι επιχειρησιακοί έχουν παροπλιστεί από μια κυβέρνηση που κινείται με πολιτικό γνώμονα, υπερτιμώντας τον εαυτό της, αλλά και υποτιμώντας το επιχειρησιακό σκέλος.

Κι επειδή άκουσα πολλά εδώ από χτες:  ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους για την πολιτική προστασία, ότι εξασφάλισε εναέρια μέσα κλπ, να ενημερώσω -και τους βουλευτές της ΝΔ- τα εναέρια μέσα που διαθέτει σήμερα η χώρα έχουν τη δική μου υπογραφή, ήταν για τρία χρόνια. Δεν είναι της ΝΔ έργο τα αυξημένα εναέρια μέσα. Το 112 επί  ΝΔ απεντάχθηκε, έμεινε χωρίς χρηματοδότηση. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ επανεντάχθηκε το 112 στο ΕΣΠΑ και  μπήκε σε πιλοτική λειτουργία, το βρήκε σε αυτό το σημείο η ΝΔ το 2019.

Ψεύδη, υποκριτική μεταμέλεια. Θυμίζω και τις Πρέσπες-παρένθεση-εδώ.

Συγγνώμη για τις φωτιές, τις πλημμύρες, το χιόνι, συγγνώμη που ήταν απόντες την ώρα της κρίσης.

Μάθαμε δε εκ των υστέρων, από δημοσιεύματα, ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ενεργή εργολαβία αποχιονισμού. Μάθαμε ότι δεν είχε σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού, που έπρεπε να δώσει και στους Δήμους.

Είδαμε τον Πρωθυπουργό σε ρόλο μεσάζοντα να ‘ντιλάρει’ και να κοστολογεί με μία εταιρεία για την έκθεση σε κίνδυνο ζωής των συμπολιτών μας στην Αττική Οδό. Άρρωστοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, εγκλωβισμένοι στο χιόνι για ώρες. Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μέχρι και σήμερα.

Κοιτάξτε, εκτός των άλλων η κυβέρνησή σας, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είχε την πολυτέλεια να έχει έτοιμο νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ κατατεθειμένο στη Βουλή για την Πολιτική Προστασία, για την Ίδρυση του Εθνικού Φορέα Πολιτικής Προστασίας.

Προβλέπαμε αναμόρφωση των Μονάδων Συντονισμού σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης. Προβλέπαμε προτυποποίηση των διαδικασιών: Πρωτόκολλα Συντονισμού μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων. Αυτή τη λέξη την έβαλε χθες στο στόμα του ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια και σήμερα το λένε και κάποιοι στις τοποθετήσεις τους. Αυτός ο νόμος είναι δυόμιση χρόνια κατατεθειμένος στη Βουλή.

Προβλέπαμε μηχανισμό σπονδυλωτό, με αυτοτελή τμήματα πολιτικής προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους. Οι Συντονιστές έκτακτης ανάγκης να μην ορίζονται ούτε αιρετοί ούτε μετακλητοί, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτοί που έχουν τη θεσμική μνήμη και είναι στο πεδίο: δηλαδή οι επικεφαλής των τμημάτων και αυτοτελών διευθύνσεων πολιτικής προστασίας. Η φιλοσοφία της πρότασης ήταν η οργάνωση αυτοτελών συντονιστικών κέντρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με διαρκή λειτουργία.

Οκτάμηνη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Πήραμε θετικά σχόλια και από την ΚΕΔΕ και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι μια δουλειά της χώρας, δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ προσωπική υπόθεση. Τι έκανε η ΝΔ; Έφερε τον Φεβρουάριο του 2020, έναν δικό της νόμο, τον οποίο ως ανεφάρμοστο, ένα μήνα μετά, στις 13 Μαρτίου, τον έβαλε σε αναστολή. Δεν πήρε εναέρια μέσα, δεν έστησε το υπουργείο, δεν νομοθέτησε. Δηλαδή τι έκανε; Τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλες τις έως τώρα κρίσεις. Έχει παροπλίσει τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς και τους επιστήμονες. Φάτε τεχνολογία αντί για παντεσπάνι, λένε οι επιτελείς και κερνάνε αέρα ψηφιακών υπηρεσιών.

Και το άλλο που ακούσαμε είναι ότι η Κυβέρνηση αποζημιώνει άμεσα αλλά αναφερόμενη στο διχίλιαρο της Αττικής Οδού. Ο λαός ξέρετε πώς το λέει αυτό; Με ξένα κόλυβα! Βεβαίως και θα ήταν ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη του κράτους να αποζημιώσει και ανεξάρτητα από τον ιδιώτη. Και δεν έχει νομοθετήσει η ΝΔ γι’ αυτό, όπως λέει για να θολώσει τα νερά. Η ευθύνη του κράτους να αποζημιώσει ισχύει στη χώρα από το 1946 (άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του αστικού κώδικα για την ευθύνη του κράτους).

Το πρόβλημα στη κυβέρνηση είναι δομικό. Ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης.

Σας ευχαριστώ.

Ευ. Τσακαλώτος: Οι πολιτικές σας δημιουργούν ανασφάλεια, ανισότητες και προβλήματα στη δημοκρατία

Κυρίες και κύριοι αν ήταν να δώσω έναν τίτλο αυτός θα ήταν «Τι θέλετε να μάθετε για τον νεοφιλελευθερισμό και φοβάστε να ρωτήσετε».

Το λέω αυτό γιατί άκουσα τον κ. Θεωδωρικάκο  και τον κ. Καιρίδη να λένε ότι δεν εφαρμόζουμε νεοφιλελεύθερη πολιτική, αφού δώσαμε τόσα χρήματα για την υγειονομική κρίση, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις κλπ.

Μάλλον χρειάζεται να φτιάξω μια σύνοψη της βιβλιογραφίας ειδικά για τον κ. Θεοδωρικάκο. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός θέλει μικρό κράτος. Μπορεί να έχει μεγάλες δαπάνες για άμυνα, για καταστολή, για τις επιχειρήσεις. Τι κάνει ο νεοφιλελευθερισμός; Είναι ένα σύστημα που παράγει πολιτικές που αποφεύγουν να συρρικνωθεί το κέρδος σε πεδία κερδοφορίας όπως η υγεία και η παιδεία. Και νομοθετεί και επιβάλει μέτρα για να μην μπορούν οι πολίτες, τα κινήματα και η πολιτική να ανατρέψουν τα αποτελέσματα της αγοράς.

Οι πολιτικές να είναι κάτω από την αγορά. Δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές που την ανατρέπουν.​

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν έχει καμία σχέση με μεγάλο η μικρό κράτος, και βεβαιως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ασφάλεια των πολιτών, στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, των μεσαίων στρωμάτων.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης αποτύχατε παντού.

Προεκλογικά είχατε δώσει κάποιες υποσχέσεις.

Είχατε υποσχεθεί ασφάλεια.

  • Νοιώθει κανείς ασφάλεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν δεν επενδύετε στο δημόσιο σύστημα υγείας; Στην περιφέρεια απογυμνώνετε τα κέντρα υγείας και υπερφορτώνετε τα νοσοκομεία. Γενικευμένη ανασφάλεια που δεν μπορείτε να ανατρέψετε γιατί δεν θέλετε, γιατί αν το κάνατε οι δικοί σας άνθρωποι δεν θα έβγαζαν χρήματα.

Βέβαια για εκείνους που πραγματικά στηρίζετε και όχι αυτούς που απευθύνεστε μικρό το κακό.

Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που μειώσατε τους φόρους.  Και ευνοήσατε κατά 11 ευρώ για κάποιον που παίρνει ένα χιλιάρικο και κατά 275 ευρώ για κάποιον που παίρνει 5 χιλιάρικα. Φυσικά ο δεύτερος μπορεί να καλύψει την αύξηση τιμών αλλά ο πρώτος όχι. Ακόμα και αν ήταν η ίδια ποσοστιαία μείωση πάλι δεν θα κάλυπτε την αύξηση των τιμών με τον ίδιο τρόπο και για τους δύο.

Είχατε υποσχεθεί πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

  • Και καταργήσατε το 8ωρο, τον βάσιμο λόγο απόλυσης, τα εργασιακά δικαιώματα, το ΣΕΠΕ.
  • Και έτσι ακόμα και όταν υπάρχουν θέσεις εργασίας θα είναι θέσεις μη ποιοτικές, χωρίς προοπτική, χωρίς ασφάλεια

Βέβαια για εκείνους που πραγματικά στηρίζετε και όχι αυτούς που απευθύνεστε μικρό το κακό. Όπως με το φοβερό παράδειγμα σας για το brain gain που είναι ένας γιος βιομηχάνου που επέστρεψε για να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του.

Είχατε υποσχεθεί ενίσχυση των μεσαίων στρωμάτων

Αλήθεια τώρα;

  • Τα μεσαία στρώματα ενισχύετε με την διαχείριση των ΕΣΠΑ και των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης; Όταν για παράδειγμα τα παιδιά τους που δούλευαν σε μελετητικά γραφεία είδαν την απόφαση ότι δεν θα πληρωθούνε γιατί υπάρχει αναστολή πληρωμών 1 δις
  • Τα παιδιά των μεσαίων στρωμάτων νομίζετε μπορούν να βρούνε σπίτι; Πόσοι τριαντάρηδες κοιμούνται ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο;

Βέβαια για εκείνους που πραγματικά στηρίζετε και όχι αυτούς που απευθύνεστε μικρό το κακό. θα βρούνε σπίτι τα παιδιά τους και προφανώς θα τους βοηθήσετε με τις αλλαγές στις γονικές παροχές που κάνετε.

Είχατε υποσχεθεί λογοδοσία  του επιτελικού κράτους.

Τώρα εδώ αγγίζουμε τη σφαίρα του σουρεαλισμού.

Το επιτελικό κράτος το δικό σας είναι εισαγωγή στη μεταδημοκρατία:

Όπου το κράτος δεν προσπαθεί να συμβιβάσει τα διάφορα συμφέροντα, και το καλύπτετε αυτό με άλλους συμβούλους και παρασυμβούλους που ασχολούνται με την επικοινωνία. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για γεφυρώσετε το τι θέλετε να κάνετε και τι θέλουν οι πολίτες.

Αποτυγχάνετε σε όλα αυτά γιατί δεν έχετε καταλάβει ότι οι κρίσεις δεν είναι προσωρινές και για αυτό δεν αντιμετωπίζετε καμία.

Και επειδή έχει αλλάξει ο κόσμος δεν μπορείτε να γυρίσετε στην κανονικότητα που νομίζετε.

  • Γιατί οι πολιτικές σας δημιουργούν ανασφάλεια,
  • Γιατί οι πολιτικές σας δημιουργούν ανισότητες
  • Γιατί οι πολιτικές σας δημιουργούν πρόβλημα στη δημοκρατία

Έχετε διπλό πρόβλημα.

Αφενός λέτε ότι θα γυρίσουμε στην κανονικότητα. Ξεχνάτε ότι οι κρίσεις δεν είναι παροδικές, είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πολιτικών που εσείς δεν θέλετε να τις αλλάξετε. Και έτσι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα

Αλλά ακόμη και να μπορούσαμε να γυρίσουμε, η παλιά κανονικότητα δεν είναι επιθυμητή σε κάθε περίπτωση, γιατί δημιουργούσε:

  • Ανάπτυξη μη βιώσιμη
  • Ανάπτυξη με στρεβλό παραγωγικό μοντέλο
  • Ανάπτυξη με πρωτόλειο κοινωνικό κράτος, με ανισότητες

Και εδώ φαίνεται πόσο διαφορετική είναι η δική μας πρόταση, εμείς δεν θέλουμε να πάμε πίσω αλλά μπροστά.

  • Για μας κανονικότητα σημαίνει να μπορείς να έχεις αξιοπρεπή μισθό, να μην τελειώνει στις 20 του μήνα μόνο για τα βασικά. Για αυτό εμείς λέμε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Για μας κανονικότητα σημαίνει να μην φοβάσαι να ανοίξεις τους λογαριασμούς. Για αυτό εμείς λέμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ.
  • Για μας κανονικότητα σημαίνει να μην μένουν οι 30ρηδες στο παιδικό δωμάτιο. Για αυτό λέμε ότι χρειάζεται μια συνεκτική στεγαστική πολιτική με αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και δημιουργία κοινωνικής στέγασης.
  • Για μας κανονικότητα σημαίνει ασφάλεια στην εργασία. Για αυτό λέμε ενίσχυση του ΣΕΠΕ, κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Για μας κανονικότητα είναι να έχεις αρκετές ΜΕΘ, να έχεις ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για αυτό εμείς λέμε γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (σύγκλιση με το μέσο  όρο δημοσίων δαπανών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ανισοτήτων), με προτεραιότητα την πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα υγείας.

Αυτές οι προτάσεις, και άλλες πολλές που θα μπορούσα να σας πω δείχνουν μια άλλη κατεύθυνση.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι η πρόταση μομφής το μόνο που κατάφερε είναι ότι έδωσε την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να συσπειρωθεί.

Όμως, αν και εφόσον εμείς οι Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις συμφωνούμε σε κάποιες προτάσεις, δεν είναι στο χέρι μας συσπειρωθούμε εμείς, να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τις καταστροφικές υπάρχουσες πολιτικές; Δεν είναι στο χέρι μας να συζητήσουμε; Δεν παίζουμε μπάλα εμείς;

Αν όμως έχει δίκιο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, και το μόνο κέρδος είναι η συσπείρωση της ΝΔ, τότε θα φταίμε όλοι, που δεν φεύγει αυτή η κυβέρνηση.

Σύγκρουση Πλεύρη-Σκουρλέτη 

Η διαχείριση της πανδημίας, η υπόθεση Φουρθιώτη και η διαχείριση της κακοκαιρίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγκρουσης του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Απαντώντας στις κατηγορίες για διαπλοκή με τον Μένιο Φουρθιώτη, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «όταν θα ερχόμαστε σε αυτό εδώ το βήμα, θα έχουμε τα στοιχεία. Από τη μια θα έχετε μια κυβέρνηση που αγαπάει την ευθύνη και από την άλλη θα έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κάθε φορά που βρέθηκε σε θέση εξουσίας διέλυσε τη χώρα», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Προφανώς καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής που δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης αλλά στρέφεται κατά του κυρίου Ανδρουλάκη».

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINSSI

Ο τρόπος απάντησης του υπουργού Υγείας για τα sms με τον Μένιο Φουρθιώτη, προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, που σημείωσε:  «Δεν περιμέναμε να υπερασπιστείτε κι εσείς τον κ. Φουρθιώτη. Δεν ξέρω τι υπηρεσίες σας παρέχει και εσάς…».

Κόντρα για τα… ένσημα

«Κύριε Σκουρλέτη, επειδή είναι Βουλή. Αν λέτε κάτι θα το λέτε. Έχετε κάτι για τον κ. Φουρθιώτη; Τη λάσπη που έχετε μάθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τη σταματήσετε! Θα τη σταματήσετε! Θα τη σταματήσετε! Είπατε ψευδέστατα και συκοφαντικά, πράγμα που το συνηθίζετε, αν υπάρχει κάτι για το οποίο να μου παρέχει υπηρεσίες ο κ. Φουρθιώτης. Ακούστε κύριε Σκουρλέτη. Πριν είπατε ανεπάγγελτο τον κ. Μητσοτάκη. Ανεπάγγελτο λέτε εσείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχετε αρχηγό έναν άνθρωπο που δεν έχει εργαστεί ούτε δευτερόλεπτο στη ζωή του! Πείτε μου τι δουλειά έκανε ο κ. Τσίπρας; Εσείς κύριε Σκουρλέτη, σας διόρισε εκπρόσωπο Τύπου και στις πρώτες εκλογές που γίνανε, δεν βγήκατε βουλευτής ενώ ήσασταν και εκπρόσωπος Τύπου; Ζείτε όλο από τον ήλιο του Αλέξη Τσίπρα αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ούτε δευτερόλεπτο. Άρα για εργασία δεν θα πείτε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Πάνος ΣκουρλέτηςEUROKINISSI

«Όταν ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι από αυτούς οι οποίοι μπορούν να μην κάνουν και πολιτική για να ζήσουν, είπα ότι τον πρώτο που μπορεί να αναφέρει είναι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εσείς όμως αναφερθήκατε σε εμένα, αναπαράγοντας διάφορα ακροδεξιά τρολ. Η σχέση σας με την ακροδεξιά είναι γνωστή κύριε Πλεύρη και η διαδρομή σας. Εγώ λοιπόν στη ζωή μου έζησα από την δικιά μου δουλειά και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αφήστε λοιπόν αυτού του είδους τη λάσπη. Και αν θέλετε να συγκριθούμε για τον δικό μου μέσο όρο των ενσήμων με αυτόν του πρωθυπουργού, που έχει πάρα πολύ λίγα, της κυβέρνησης και των υπουργών σας. Να δούμε τι γίνεται. Να δούμε ποια είναι η αλήθεια», απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η πρόταση δυσπιστίας είναι «πρόταση μομφής που ήθελε ο κ. Τσίπρας να την κάνει στο Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό που υπάρχει στην Κεντροαριστερά».

Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Όπως, δε, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σε περίπτωση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη θέση, εκείνο που θα είχε γίνει, θα ήταν να μην έχουν διοικήσεις τα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ θα ήταν κανονικότητα, δεν θα υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη γιατί ο κ. Τσίπρας δεν πίστευε ότι θα έρθει το εμβόλιο.

«Αν σας έβρισκε η πανδημία, δεν θα είχατε ούτε διοικήσεις στα νοσοκομεία, γιατί θέλατε να διώξετε όποιον ήταν διοίκηση από την κυβέρνηση που είχε προηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

«Δεν είναι προτεραιότητά σας η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μειώθηκαν τα κονδύλια για την υγεία στον προϋπολογισμό, προκρίνει την ιδιωτική κερδοσκοπία, δεν αυξάνει τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού και δεν συνταγογραφεί τα διαγνωστικά τεστ.

Και η Νάντια Γιαννακοπούλου

Στο σημείο αυτό, παρενέβη και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, που αναφέρθηκε στους θανάτους από Covid και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι 3η στην ΕΕ και 7η στον κόσμο, σε θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκων, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τους αυξημένους θανάτους.

Σημείωσε δε ότι είναι η κυβέρνηση που καθυστέρησε να φέρει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, και ότι το πολιτικό κόστος είναι αυτό που την κρατάει να μην κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Ν. Δένδιας: Δεν είμαστε μια φοβική Ελλάδα

Την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης υπερασπίστηκε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι  Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη και δραστήρια εξωτερική πολιτική, με αρχές το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό κεντημένο, με «θετική ατζέντα».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «δεν αφήσουμε αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση» και «ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

EUROKINISSI

Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, τόνισε προσθέτοντας ότι «δεν είναι μια φοβική Ελλάδα. Δεν είναι μια περιθωριοποιημένη περιχαρακωμένη Ελλάδα». Και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν ενοχλείται όταν εταίροι και σύμμαχοι μας στην περιοχή συνομιλούν με την Τουρκία» αντίθετα «είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Τουρκία με κράτη με τα οποία η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Να ακούει τα ίδια πράγματα από πολλά στόματα».

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε πως αντιλαμβανόμαστε την παρουσία μας στην περιοχή όχι σαν γεωγραφική καταδίκη, αλλά σαν αποστολή εξαγωγής σταθερότητας, ευημερίας και ευρωπαϊκής πορείας όλων των χωρών της περιοχής, στο Κόσοβο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Μαυροβούνιο στη Βόρεια Μακεδονία.

Γ. Δραγασάκης: Πρωτοβουλία δημοκρατικής ευθύνης

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν υπηρετεί σκοπιμότητες αλλά ανάγκες της κοινωνίας. Είναι πράξη πολιτικής δημοκρατικής ευθύνης» είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Έχουμε χρέος, είπε, «να προειδοποιήσουμε και να καλέσουμε τον λαό να βάλει τέλος σε μια ανίκανη κυβέρνηση και σε μια επικίνδυνη για την κοινωνία πολιτική. Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα, και να αναζητήσουμε δημοκρατική διέξοδο στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία μας, βρήκε απήχηση στην κοινωνία και σε όλη την αντιπολίτευση».

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν όλοι εκείνοι οι σεναριογράφοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούσε τώρα σε αυτό το ώριμο και αναγκαίο βήμα;».

Σύγκρουση για τις σχέσεις Γεραπετρίτη-Φουρθιώτη

Στις αποκαλύψεις για τις επικοινωνίες του με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή και επιχειρηματία Μένιο Φουρθιώτη προσπάθησε να απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που μίλησε για κυνήγι μαγισσών εις βάρος του και εις βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι σημερινές ομιλίες

Ομιλία Ανδρουλάκη στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

Στις 8.30 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε την ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, δεν επιτράπηκε να γίνει συνεδρίαση της Κ.Ο. ενώ είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η πρόταση μομφής αυτή έχει σημασία, όχι γιατί την κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες. Είπε ότι θα την υπερψηφίσει το κόμμα του, ωστόσο, τάχθηκε κατά των εκλογών, λόγω της πανδημίας, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, που τις ζητά όταν καθημερινά καταγράφονται τόσοι θάνατοι.

Όπως είπε, με την πρότασή του ο  ΑλέξηςΤσίπρας προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον Μητσοτάκη, γιατί ξέρει ότι αυτή δεν θα έχει κανένα θεσμικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας, γιατί δεν αξίζει στη χώρα αυτή η κυβέρνηση, αλλά δικαιούται μια κυβέρνηση που μόνο η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να προσφέρει.

Βαρουφάκης: Κάλπικη πρωθυπουργική συγγνώμη, πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «κάλπικη πρωθυπουργική συγγνώμη», με αφορμή το επιτελικό φιάσκο από την κακοκαιρία και σημείωσε «το δήθεν επιτελικό κράτος πρέπει να πέσει επειδή το επιτελείο είναι οι ολιγάρχες. Να τελειώνουμε με την ολιγαρχία που κινεί τα νήματα».

Διατύπωσε, πάντως, και ένα ενδιαφέρον ερώτημα το οποίο χρήζει απάντησης από την κυβέρνηση, καθώς είπε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη «τα 2.000 ευρώ που κοκορεύεστε για τους εργαζόμενους που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό εν ώρα υπηρεσίας ποιος θα τα πάρει; Ο εργαζόμενος ή ο εργοδότης στον οποίο ανήκει το όχημα;».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στηλίτευσε τις εξελίξεις στον χώρο του Τύπου με τις διώξεις δημοσιογράφων και τη φίμωση ΜΜΕ, λέγοντας «φτάσατε να διώκετε δημοσιογράφους επειδή έψαξαν τα σκάνδαλα των αφεντικών σας και βουλευτές για δηλώσεις τους από τη Βουλή, ενώ διαλύετε με την αστυνομία αντισυνταγματικά κάθε αντίδραση στο δρόμο».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθύνθηκε και προς τον Αλέξη Τσίπρα μέσω ενός υποθετικού σεναρίου και σημείωσε «εάν έπεφτε σήμερα η κυβέρνηση και γινόσασταν εσείς πρωθυπουργός θα ανανεώνατε τα σύμβαση της Αττικής Οδού;».

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Σήμερα, χθες, αύριο. Το ερώτημα, όμως, είναι τι κυβέρνηση πρέπει να έρθει;» είπε με νόημα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Κουτσούμπας: Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για όλα τα μέτωπα άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «δεν θα ξεπλύνουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. από τις εγκληματικές ευθύνες της όπως κάνουν άλλοι εδώ μέσα». Παράλληλα, άφησε σε πολλά σημεία βαριές αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ άλλων και για την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου απ’ τη λαϊκή βάση.

«Έχετε κάνει δόγμα σας την ατομική ευθύνη. Τη μία τους λέτε φύγετε για να σωθείτε και την άλλη μείνετε σπίτια σας για να σωθείτε» σχολίασε δηκτικά ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της κακοκαιρίας.

Έντονη κριτική άσκησε επίσης για το μέτωπο της ακρίβειας, τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τα εργασιακά, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο υπάρχει επιχειρηματική ιδιωτική δράση στην υγεία τόσο ο δημόσιος τομέας θα καταρρέει» είπε μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε και στα «παλαιωμένα κακοσυντηρημένα δίκτυα που καταρρέουν και καταδικάζουν στο σκοτάδι και την παγωνιά χιλιάδες νοικοκυριά». «Αυτά τα άκρως απαραίτητα έργα δεν είναι ελκυστικά για εσάς γιατί δε μπορείτε να βάλετε διόδια και χαράτσια» συμπλήρωσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης «που το ψηφίσατε από κοινού στα μουλωχτά μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ είναι το νέο υπερμνημόνιο».
«Μομφή και σε εσάς στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ψάχνουμε ένα κρίσιμο μέτωπο που να μην υπάρχει πότε μεγάλη ταύτιση, πότε σύγκλιση με τη Ν.Δ.» είπε χαρακτηριστικά, ενώ το ίδιο τόνισε ότι ισχύει και για το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στη συνέχεια επιφύλαξε «καρφιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλεξη Τσίπρα λέγοντας: «Αρχίζετε να μοιάζετε και στη λειτουργία των κομμάτων σας», αναφερόμενος στην πρόταση για την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΚΕ αυτό συνιστά «απόδειξη ότι έχει πάρει οριστικό, αμετάκλητο διαζύγιο με την Αριστερά», που όπως τόνισε δεν έχει σχέση με τα αστικά κόμματα. Η αρχή του ενός να δώσει λόγο σε κανένα συλλογικό όργανο δεν είναι δημοκρατία, είναι η μέγιστη υποκρισία. Το βλέπουμε ήδη σε άλλα κόμματα. Θα το δούμε σύντομα και σε εσάς, είπε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. που δεν λογαριάζει τίποτα, ούτε τη ζωή σας, μπροστά στα κέρδη λιγοστών». Αλλά πρόσθεσε ότι «το ίδιο δυνατά πρέπει να ακουστεί και το καμιά προσδοκία απ’τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να ξαναγίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη» για να ξανακάνει τα ίδια.

Σήμερα ο λαός έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την πολιτική αλλαγή, όχι αυτή που λέτε εσείς, αλλά αυτή που θα γκρεμίσει το σάπιο, είπε ακόμα ο Δ. Κουτσούμπας και σχολίασε δηκτικά: «Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από σωτήρες, δεν έχει ανάγκη από σωτήρες σταρ».

Μαθήματα δημοκρατίας μπορούν να δώσουν οι ίδιοι εργαζόμενοι μέσα από το κίνημα. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι φοιτητές, τόνισε.

Κατρίνης: Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν προσφέρεται για βολικός εταίρος στον δικομματισμό του 1,5 κόμματος

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους. Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με ευθύνη και συνέπεια. Λέμε όμως όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια», ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή. Ταυτόχρονα υπογράμμισε σχετικά με τις πρόωρες εκλογές ότι θα τις επιβάλει η κοινωνία. «Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά δεν θα μιμηθούμε ούτε τον κ. Μητσοτάκη που ζητούσε εκλογές επί τρία χρόνια ούτε τον κ. Τσίπρα που κάθε μέρα κάνει το ίδιο» είπε ο κ. Κατρίνης.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη βούληση ενός νέου ρεύματος στην κοινωνία και η δυναμική του προκαλεί ανασφάλεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και κατέστησε σαφές ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για βολικός εταίρος στον δικομματισμό του 1,5 κόμματος». Παράλληλα κατέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι εκφράζει μόνο αυτή το Κέντρο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ιδιοκτήτης της προοδευτικής παράταξης ξεχνώντας ότι κυβερνούσε με τον Πάνο Καμένο. «Αποτύχατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα 2,5 χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση», είπε.

Δριμεία ήταν η κριτική του κ. Κατρίνη στην κυβέρνηση για την οικονομία, λέγοντας ότι έχει αποτύχει να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την κατηγόρησε πώς επιχειρεί αντιθέτως τον βίαιο μετασχηματισμό της. Εξίσου επικριτικός ήταν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία, την ακρίβεια και την πρόσφατη κακοκαιρία, όπου υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε επιτελικό κράτος αλλά επιτελικό χάος. Μάλιστα με αφορμή χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πώς υπάρχουν χρήματα για να οργανωθεί σωστά η Πολιτική Προστασία απο δω και πέρα γιατί στο μέλλον θα έχουμε φυσικές καταστροφές ακόμη και σεισμούς, ο Μιχάλης Κατρίνης αποκάλυψε οτι ο ΟΑΣΠ εδώ και 4 μήνες είναι ακέφαλος γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του στο Υπουργείο Πολιτικής Προστάσίας και Κλιματικής Κρίσης.

Επίσης χαρακτήρισε ανοίκεια την επίθεση του Κυριάκου Βελόπουλου στον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας είναι πια αρωγός της κυβέρνησης.

Κλείνοντας την ομιλία του ανήγγειλε οτι το Κίνημα Αλλαγής ξεκινάει ένα μεγάλο και ειλικρινή διάλογο με το λαό προτείνοντας «ένα μεταρρυθμιστικό, αξιόπιστο πρόγραμμα, ένα νέο σχέδιο για την Ελλάδα που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εφαρμόσει».

Αλ. Τσίπρας: «Εχετε τελειώσει κ. Μητσοτάκη, παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές» (Βίντεο)

Ανελέητο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση και κυρίως στον ίδιο τον πρωθυπουργό σε όλα τα επίπεδα, για την πανδημία, τις φωτιές και τον χιονιά, αλλά κυρίως για τη δυσώδη υπόθεση του του Μένιου Φουρθιώτη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Αποτύχατε με τεράστιο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε εκλογές για να αναπνεύσει η κοινωνία, να αναπνεύσει η δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυνε μια σειρά σκληρά ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με τον αστέρα της trash tv, που κουβαλάει περισσότερες από 30 εκκρεμείς υποθέσεις με τη δικαιοσύνη. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μαξίμου» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις στον υπόδικο παρουσιαστή; Πως απέκτησε πρόσβαση σε φύλαξη 12 αστυνομικών; Πως είχε αυτός ο άνθρωπος τόσο στενές σχέσεις με τόσους υπουργούς σας; Πως το δεξί σας χέρι διαπραγματεύονταν μαζί του τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Με τη μισή κυβέρνηση να του κάνει ντελίβερι; Το γνωρίζατε ή το αγνοούσατε;» ρώτησε.

«Ότι τις μέρες που αντάλλασσε κλήσεις και sms με τη μισή σας κυβέρνηση έστησε 13 εταιρείες με νόμιμους εκπρόσωπους να φαίνονται δύο αλλοδαπές από τη Γεωργία, εταιρείες βιτρίνα χωρίς πραγματική δραστηριότητα, χωρίς δηλώσεις προσωπικού στην Εργάνη, χωρίς εγκατάσταση στις δηλωθείσες έδρες, προκειμένου να εισπράττει από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας λόγω της πανδημίας και επιστρεπτέες προκαταβολές, το γνωρίζατε ή δε το γνωρίζατε;» συνέχισε.

«Σας ενημέρωσε ο κος Βρούτσης που όταν προσπάθησε να το σταματήσει, μπήκε με μπράβους στο υπουργείο να τον τρομοκρατήσει; Ή δε σας ενημέρωσε; Και μετά όλως παραδόξως αποχώρησε ο Βρούτσης από το υπουργείο, όχι ο Φουρθιώτης. Ή μήπως τα αγνοείτε όλα αυτά;» ανέφερε ακόμη.

«Αν τα αγνοείτε να σας βοηθήσω εγώ: Από το Δεκέμβριο του 2020 η Γενική Διεύθυνση Εισφορών του ΕΦΚΑ αποστέλλει έγγραφο στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχου στο ΣΔΟΕ και στο ΣΕΠΕ για τη διενέργεια έρευνας για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας για μια σειρά εταιρείες στις οποίες φιγουράρει το όνομα του Φουρθιώτη.  Εταιρείες που φέρονται να ελέγχονται για το αν όντως λειτουργούν  νόμιμα, ή αν λειτουργούν ως όχημα παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Από τις 13 εταιρείες που φέρονται να συνδέονται με τον Φουρθιώτη γνωρίζουμε ότι έχουν πιστωθεί ως επιστρεπτέες  προκαταβολές,  σε 11 από αυτές το συνολικό ποσό των 194.883,32 ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν επιπλέον 56.987,33 ευρώ. Τα γνωρίζετε; Μιλάμε για το συνολικό ποσό των 250.870,65 ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τις έρευνες της οικονομικής αστυνομίας πιστώθηκαν αρχές Μαρτίου του 2021 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν προκειμένου να αιτιολογήσουν χορήγηση δανείου ύψους 182.000 ευρώ περίπου στην εταιρεία EPSILON TV. Διαχειριστής της οποίας είναι ο Μένιος Φουρθιώτης!» πρόσθεσε  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η  έρευνα της οικονομικής αστυνομίας έχει ολοκληρωθεί. Και ρώτησε μετ’ επιτάσεως εάν έχει ή όχι διαβιβαστεί στην οικονομική εισαγγελία.

Απευθυνόμενος δε στον κ. Γεραπετρίτη ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε για ποιο λόγο συνομιλούσε μαζί του και ποιους εννοούσε όταν του είπε «Μην τους κάνετε τη χάρη να δειλιάστε». «Για ποιους το λέτε αυτό; Για τους εισαγγελείς που τον κυνηγούν; Για τον Βρούτση που τον καταγγέλλει; Για εμάς που στοχοποιεί; Για ποιους το γράψατε;» ζήτησε να μάθει.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι προφανώς ο Κυρ. Μητσοτάκης τα ήξερα όλα και τα συγκάλυπτε. «Αν δεν είναι έτσι, θα είχατε αποπέμψει από τη πρώτη ώρα το δεξί σας χέρι. Άρα ο Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι το δεξί σας χέρι. Έχει στο χέρι εσάς κύριε Πρωθυπουργέ. Και το ερώτημα είναι γιατί; Η απάντηση ότι μια κυβέρνηση που ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας είχε ανάγκη το κανάλι του Φουρθιώτη, δεν μπορεί να γίνει πιστευτή. Ελπίζω να βρείτε κάποια σοβαρότερη εξήγηση στην ομιλία σας. Αλλιώς ο βούρκος στον οποίο επιπλέετε, πολύ σύντομα θα σας καταπιεί» υπογράμμισε.

«Αν δεν έχετε σήμερα να δώστε μια σοβαρή απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, μια είναι η επιλογή αξιοπρέπειας κύριε Μητσοτάκη. Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές. Δώστε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα άμεσα να σας κρίνει, πριν είναι αργά για σας, για τη χώρα, για όλους μας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. 

«Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες»

Στην αρχή της ομιλίας του ο  Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εθιστεί στο ψέμα και στη διαστρέβλωση της αλήθειας. «Έχετε συναίσθηση της πραγματικότητας ή είστε εσείς πρώτος θύμα της κατασκευασμένης προπαγάνδας σας; Κλεισμένος στη προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Γιατί όταν κύριε Μητσοτάκη ένας πολιτικός, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε ο πολιτικός αυτός έχει ήδη τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει ακόμη» σημείωσε.

«Ήρθατε λοιπόν χθες για άλλη μια φορά και αντί να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί μια από τις βασικές σας υποσχέσεις ήταν ότι θα φτιάξετε επιτελικό κράτος και έχετε φτιάξει ένα επιτελικό μπάχαλο. Που όταν πιάνει φωτιά με δυο μποφόρ καίγεται η μισή Ελλάδα και όταν βρέχει πλημυρίζουμε, και όταν χιονίζει προβλεπόμενα κλείνουν οι κεντρικές αρτηρίες της Πρωτεύουσας. Και αντί να πείτε αποτύχαμε, είχατε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο» ανέφερε.

«Το Μάτι κύριε Πρωθυπουργέ ήταν ένα συλλογικό τραύμα. Το οποίο απαιτεί σεβασμό, σεμνότητα και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που διαρκώς κάνετε για να αποκρύψετε τις ευθύνες σας. Πού ήταν αλήθεια προχθές εκείνος ο σύμβουλός σας ο κος Συνολάκης, να σας δώσει το σχέδιό του να εκκενώσετε την Αττική Οδό και τη Μαραθώνος και την Κατεχάκη και την Μεσογείων, όχι σε 25 λεπτά σε 25 ώρες;» παρατήρησε με νόημα.

«Αλλά βέβαια μας είπατε ότι ζητήσατε συγνώμη. Παρότι από ότι καταλάβαμε φταίνε όλοι ο άλλοι. Φταίει το χιόνι που έπεσε μεσημέρι, ενώ συνήθως πέφτει νύχτα. Φταίει η ΕΜΥ που δεν μας ενημέρωσε. Φταίνε οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Και αυτοί δικοί σας όμως είναι. Φταίνε οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι και η εταιρία των τραίνων. Φταίει που η Κατεχάκη και η Μεσογείων δεν είναι στην ελληνική επικράτεια. Είναι σε άλλη χώρα» τόνισε. 

«Και μας λέτε, για να πεισθούμε ότι φταίνε οι άλλοι ότι κάνατε μάλιστα και κρίσιμες συσκέψεις χωρίς να κρατάτε πρακτικά. Τελικά ο μόνος που κράταγε πρακτικά σε αυτή τη κυβέρνηση ήταν ο κος Φουρθιώτης» συμπλήρωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν αρκεί μια συγγνώμη από τον πρωθυπουργό. «Γιατί χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. Χρωστάτε 23.275 συγνώμες σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους της στη πανδημία» σημείωσε. «Χρωστάτε μια μεγάλη συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή που ξενυχτάει σε 3 και 4 συνεχόμενες βάρδιες στην αγωνιώδη μάχη να σώσει ζωές, και τις βλέπει να χάνονται μέσα από τα χέρια του. Γιατί εσείς με την απέχθειά σας για κάθε τι δημόσιο, κοινωνικό, τους αφήσατε μόνους και εγκαταλελειμμένους, χωρίς τα όπλα που θα τους βοηθούσαν να νικήσουν το θάνατο» συνέχισε. 

«Χρωστάτε μια μεγάλη συγγνώμη σε κάθε οικογένεια που φοβάται το αύριο και βλέπει το μισθό να τελειώνει στη μέση του μήνα και ξεπαγιάζει μέσα στο χειμώνα. Γιατί εσείς, ενθαρρύνατε και διευκολύνατε τους κερδοσκόπους να επιβάλουν κεφαλικό φόρο στην κοινωνική πλειοψηφία με την εκτίναξη των τιμών, σε βασικά είδη κατανάλωσης» ανέφερε ακόμη.

«Χρωστάτε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Έλληνες, γιατί εσείς, προσωπικά εσείς παίξατε με τον πατριωτισμό τους» τόνισε, αναφερόμενος στη Μακεδονία. 

«Χρωστάτε, τέλος, 103 συγγνώμες στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι, και σε κάθε συγκλονισμένο από την ανθρωπιστική εκείνη καταστροφή πολίτη. Γιατί εσείς, προσωπικά, κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί για να σκαρφαλώσετε στην κυβέρνηση. Ενώ ξέρατε, το ομολογήσατε αργότερα, πώς, γιατί, και σε πόσο ελάχιστο χρόνο, συντελέστηκε αυτή η ανείπωτη τραγωδία» σημείωσε.

Μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει ο κατήφορος

«Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσα προόδου πριν τη βάλετε στον αναπνευστήρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση εντιμότητας, δημοκρατίας, προόδου» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του. 

«Γιατί μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει ο κατήφορος. Θα αποκατασταθεί η κανονικότητα. Θα επανέλθει το αίσθημα τη ασφάλειας. Θα επανεκκινήσει την οικονομία διαγράφοντας ή μειώνοντας δραστικά τα χρέη της πανδημίας. Θα προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας, στο ρεύμα και στα ήδη πρώτης ανάγκης. Με πάγωμα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με μείωση του ΕΦΚ στο ρεύμα, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Θα απελευθερωθεί η εργασία, με τη κατάργηση από την πρώτη εβδομάδα όλου το νομικού οπλοστάσιο κατά του οχτάωρου, των πληρωμένων υπερωριών, του δικαιώματος στην απεργία. Θα αυξηθεί άμεσα ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ και η αύξηση αυτή θα περάσει σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Θα ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ, με χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, με γενναία αύξηση στις αμοιβές του προσωπικού, και μονιμοποίηση όλων όσοι σήμερα απασχολούνται με σχέσεις ορισμένου χρόνου» ανέφερε

«Για αυτό καταθέτουμε τη πρόταση δυσπιστίας στη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Για αυτό η πρωτοβουλία μας θα έχει και συνέχεια, μέσα και έξω από τη Βουλή» τόνισε. 

«Σ’ αυτό τον όμορφο αγώνα για την απαλλαγή μας από το καθεστώς Μητσοτάκη, καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της προόδου. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Μπορούμε και θα το πετύχουμε» κατέληξε ο Αλ Τσίπρας.     

Καμία απάντηση από τον Κ. Μητσοτάκη στα ερωτήματα του Αλ. Τσίπρα – Κάνει ότι δεν γνωρίζει τον Φουρθιώτη! (Βίντεο)

“Μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε επί δικών μας” – τόλμησε να ψελλίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Φουρθιώτη (προσποιήθηκε ότι δεν γνωρίζει καν το επώνυμό του!), κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του… μισού υπουργικού συμβουλίου και κυρίως του Γ. Γεραπετρίτη με τον υπόδικο Φουρθιώτη. Δεν έδωσε καμία απάντηση ούτε για όσα του καταλόγισε τρείς μέρες η αντιπολίτευση και έβαλε τον εαυτό του σε θέση σχολιαστή για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στην πρόσφατη (αλλά και σε όλες τις προηγούμενες) κακοκαιρία, ενώ καμμία απάντηση δεν δόθηκε στα ερωτήματα του Αλ. Τσίπρα.

Δεν έκανε καμία αυτοκριτική ούτε για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και απλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να παρουσιάσει μια ψεύτικη πραγματικότητα και υποστήριξε ότι αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα υποχωρούν, λες και οι εκατόμβες νεκρών είναι δευτερεύον ζήτημα. 

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία», συνέχισε, τονίζοντας πως οι όποιες αστοχίες δεν μηδενίζουν το έργο που έχει γίνει και είπε επ’ αυτού, ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και έχουν προσληφθεί 12.000 νέους επαγγελματίες υγείας.

«Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν εκείνοι που διαλαλούσαν ότι δήθεν δεν υπάρχουν τα εμβόλια και στη συνέχεια ότι ξεστοκάρονται. Βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι τάχα βάζατε πλάτη. Δεν ζητάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης τον εαυτό του. Εσείς που καταψηφίζατε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τον συγκρατήσει.

Αμέσως εισέπραξε την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα: «Εγώ ταυτίζομαι με τον Πολάκη, εσύ με τον Φουρθιώτη».

Δείτε: Η επική απάντηση του Αλ. Τσίπρα στον Κ. Μητσοτάκη: «Εγώ ταυτίζομαι με τον Πολάκη, εσύ με τον Φουρθιώτη»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Κουβέντα δεν είχατε να πείτε για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει μέσα στο 2021 ανάπτυξη πολύ πάνω από το 7%. Για το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», η ωραιοποίηση της κατάστασης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο νωρίτερα για απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη. «Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές», συνέχισε.

«Άκουσα να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να διαστρέφει την αλήθεια. Το ξεπεράσατε όμως σήμερα κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα – ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα στην αίθουσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», είπε ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας. 

Μάλιστα, παραβλέποντας την κριτική για τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησής του, εμφανίστηκε με φιλεργατικό προσωπείο, αναφερόμενος στην ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με την οποία οι εργαζόμενοι, όπως ισυρίστηκε, θα έχουν εγγύηση για τα ωράρια και την υπερεργασία της. Μίλησε επίσης για το θεσμό του πρώτου ενσήμου και για τα προγράμματα για τους νέους αλλά και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Στο μέτωπο των πιο αδύναμων μιλούν τα ίδια τα δεδομένα», υποστήριξε (χωρίς στοιχεία) ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως για παράδειγμα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Πρόκειται για όψεις ενός κράτους που διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη», σημείωσε και αναφέρθηκε στη ψηφιοποίηση του. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα γίνονται ψηφιακά και τόνισε πως «όλα αυτά αφορούν αυτούς που μπορούν να εκτιμήσουν την αληθινή φροντίδα για τον εργαζόμενο και όχι αυτούς που συνομιλούσαν μόνο με εργατοπατέρες και κρατούσαν τους πολίτες όμηρους με προεκλογικά αντίδωρα»…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί