Νέα κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Live η πορεία της


Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα φέρει βροχές, καταιγίδες και χιόνια, είναι σε εξέλιξη στη χώρα.

Δείτε: Ισχυρές βροχοπτώσεις και έντονες χιονοπτώσεις φέρνει η νέα κακοκαιρία – Ποιες περιοχές και πότε θα πληγούν

Πάντως, η κακοκαιρία αυτή δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς θα πλήξει τη χώρα το Σαββατοκύριακο, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν για πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των χιονιών που θα λιώσουν απότομα. Ενώ από την Τρίτη ΄έρχεται και άλλο κύμα κακοκαιρίας.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει τεθεί σε ισχύ από το βράδυ της Παρασκευής και προβλέπει τα εξής:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

β. Χιονοπτώσεις ξεκίνησαν από αργά το βράδυ της Παρασκευής (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ σήμερα Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά – ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Αρναούτογλου: Προσοχή με τα χιόνια

Στην επιδείνωση του καιρού αναφέρθηκε ο Σάκης Αρναούτογλου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται προσοχή στις περιοχές που χιόνισε αρκετά, καθώς σε χαμηλότερα υψόμετρα θα λιώσουν απότομα τα χιόνια και σε συνδυασμό με τις βροχές ενδέχεται να υπάρξει απότομη συσσώρευση υδάτων, μπορεί να οδηγήσει αύξηση της στάθμης των χειμάρρων, έτσι χρειάζεται προσοχή για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Τα φαινόμενο σε Εύβοια, Αττική και Βοιωτία, εξασθενούν το βράδυ.

Στην Αττική τοπικά φαινόμενα, το πρωί σε ΒΔ περιοχές του νομού, με τοπικές βροχές και χιόνια πάνω από 600-700 μέτρα, και στη συνέχεια πιο δυνατές βροχές σε όλο τον νομό. Θα χιονίσει πάνω από 500 μέτρα σε τμήματα κοντά στη Βοιωτία και πάνω από 700 μέτρα στο κέντρο του νομού Αττικής. Αργά το βράδυ θα εξασθενησουν τα φαινόμενα αρκετά.

Την Κυριακή, χρειάζεται προσοχή σε βόρεια, κεντρική και ανατολική Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Εκεί θα βρίσκεται το βαρομετρικό χαμηλό σε μορφή σαλιγκαριού που θα στροφιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, μέχρι το ύψος της Χίου, και θα δώσει βροχές μέχρι το μεσημέρι, και στην Κρήτη μέχρι απόγευμα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, αναμένεται επιδείνωση και πάλι από Τρίτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, που ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Παρατηρείται εμμονή κρύων αερίων μαζών μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπως αναφέρει ο κ. Αρναούτογλου, ενώ μετά τις 4 με 5 Φεβρουαρίου υπάρχει η πιθανότητα να ανέβει ξανά η θερμοκρασία κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας.https://www.vidads.gr/scripts/parsed.iframe?id=_ysrcp7ics&

Λαγουβάρδος: Στην κατηγορία 3 η νέα κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, ο οποίος μίλησε στο Newsbeastο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή από σήμερα, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 29/01-30/01, οι βροχές και οι καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στη Νότια Πελοπόννησο (το Σάββατο), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01, κατατάσσοντας την επερχόμενη κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Και τι σημαίνει η κατηγορία 3; Όπως εξηγεί ο κος Λαγουβάρδος: «Ότι πρόκειται για μια σημαντική κακοκαιρία με αρκετά φαινόμενα. Στην Αττική, τα χιόνια θα εμφανιστούν στα υπέρ βόρεια προάστια και στα μεγάλα υψόμετρα αλλά και στα βουνά όπως Πάρνηθα και Κιθαιρώνα. Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου τα μεγάλα υψόμετρα βροχής θα μας απασχολήσουν στην Κρήτη. Όσο για τις βροχές στην Αττική, θα σημειωθούν αύριο Σάββατο 29 Ιανουαρίου αλλά, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία δεν φαίνεται να δίνουν κάτι έντονο στην Αττική. Παρόλα αυτά, θα θέλει προσοχή γιατί έχουμε ακόμα τα χιόνια, ένα μέρος των οποίων θα λιώσει από το νερό. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια δηλαδή θα χρειαστούν πολύ προσεχτική χρήση».

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο πάντως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη σε αυτή τη νέα κακοκαιρία και αυτά είναι τα παρακάτω:
• οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δυτικής Μακεδονίας.
• οι θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο
• οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Ο καιρός σήμερα Σάββατο 29/01 – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι των οποίων η ένταση στο Ιόνιο και από το απόγευμα στα ανατολικά θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο το βράδυ τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Αναλυτικά:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).
Ανεμοι: Αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους βορειοααντολικούς 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί και στις υπόλοιπες περιοχές βοεριοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια και αργά το βράδυ στα νότια θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια από νότιες 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοαναντολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, ενώ στα βόρεια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 8 και από το βράδυ στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 30/1

Στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά στη Μακεδονία και τη Θράκη από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους σε ημιορεινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν, όμως σε αυτές τις περιοχές μέχρι το μεσημέρι θα είναι έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και την ανατολική Πελοπόννησο τοπικά 8 με 9 μποφόρ, από τις μεσημβρινές ώρες όμως βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 11 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 11 με 13 βαθμούς και στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί