Μεγάλη πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα: «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται με πείσμα, αγώνα και ανατροπή»

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνδικάτων και των Σωματείων Εργαζομένων για την μεγάλη πορεία που πραγματοποίηθηκε σήμερα στο Σύνταγμα, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων και το Εργατικό Κέντρο. Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Ο Κώστας Πελετίδης μιλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο σωματείων και φορέων της Πάτρας και της Αττικής στο Σύνταγμα, τόνισε ότι «ξέρουμε ότι αν δεν παλέψουμε για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, δεν έχουμε μέλλον εμείς και τα παιδιά μας. Ξέρουμε, ότι οι κυρίαρχοι του πλούτου, που ζουν από την εργασία του λαού, δε θέλουν να «κουνιέται φύλλο» και αυτό φροντίζουν να το υλοποιούν τα στηρίγματά τους, οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν».

Ο κ. Πελετίδης είπε ότι ο λαός «δεν ανέχεται άλλο τις συνέπειες μιας πολιτικής που τον καταστρέφει», αναφέροντας στη συνέχεια «δεν μπορούμε να συνηθίσουμε τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημίαΗ ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι μονόδρομος. Χρειάζεται κατάργηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, να υπάρχει πρόσβαση, παροχή υπηρεσιών δωρεάν σ’ όλο το λαό».

«Τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια και τον εφιάλτη των λογαριασμών στην ενέργεια. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε το 2022 να υπάρχουν νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα. Δεν ανεχόμαστε να έχει η πόλη μας 33.000 ανέργους, να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν, να προσφέρουν, να δημιουργήσουν και ένα πανάθλιο σύστημα να τους εμποδίζει απ’ το να ‘χουν δουλειά, δουλειά με δικαιώματα» πρόσθεσε.

Κατήγγειλε ότι ο Δήμος Πατρέων, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας ιδιαίτερα από το 2010 και μετά υφίστανται «άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησής τους. Με βάση τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του συστήματος, υποχρεούνται να δώσουν πάνω από 5 δισ. ευρώ στους Δήμους και δίνουν 65% λιγότερα» και αυτό «οδηγεί σε αδυναμία ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών σ’ όλους τους τομείς».

«Με την υπερπροσπάθεια της Δημοτικής αρχής και των εργαζόμενων του Δήμου, οι οποίοι έχουν στην ιεράρχηση του σχεδιασμού, πρώτα τις ανάγκες του λαού, γίνεται ένα πολύ σημαντικό έργο. Δε φτάνει όμως. Για να καταφέρουμε όσα απαιτούνται, χρειάζονται οι οικονομικοί πόροι που δικαιούμαστε και η κατάργηση του Νόμου που απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Απαιτείται άμεση έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ» τόνισε.

«Δε δεχόμαστε την «τιμωρία» του Δήμου μας, την «τιμωρία» των συμπολιτών μας, μέσω της δεύτερης και τρίτης φορολόγησης, για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ήδη πληρώσει και έπρεπε να είναι αυτονόητες. Δε δεχόμαστε την επιβολή προστίμων, όπως είναι το τέλος ταφής των απορριμμάτων, για να πληρώσει άλλη μια φορά ο λαός την «πράσινη» πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων. Δε δεχόμαστε την οικονομική αφαίμαξη του Δήμων, μέσω της αύξησης των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια για την αυτεπιστασία κτλ» είπε ο κ. Πελετίδης

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «από το Σύνταγμα δηλώνουμε ότι δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μιας πόλης, χιλιάδων ανθρώπων, για τα κέρδη των λίγων, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η μετακίνηση προϊόντων. Το γραμμικό πάρκο, ο ποδηλατόδρομος, το υπόγειο τρένο, είναι επιλογές που απαιτεί το σήμερα και το αύριο της πόλης μας. Το ίδιο μήνυμα στέλνουμε και για την παραχώρηση στο Δήμο των 140 στρεμμάτων του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, για να κάνουμε το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο. Το υπερταμείο το θεωρεί «χαρτοφυλάκιο», εμείς το θεωρούμε πνεύμονα πρασίνου, ζωής, ανάπαυσης».

«Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του πολιτισμού, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αντίστοιχων δομών. Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι στους Δήμους δίνονται «ψίχουλα» για την Πολιτική Προστασία και τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης των Δήμων και στελέχωσής τους με το αναγκαίο προσωπικό.

Σημείωσε ακόμα ότι όλα αυτά έχουν αναφερθεί και στα συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και στον πρωθυπουργό, ενώ κατήγγειλε την απουσία της διοίκησης της ΚΕΔΕ που «εξαντλείται στην περιγραφή των προβλημάτων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας είναι ο δρόμος που φέρνει αποτέλεσμα, αυτός του αγώνα, που αποκαλύπτει την αιτία και τους υπεύθυνους». «Δυστυχώς, είναι μέρος του προβλήματος, στηρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο, έχουν βαριές ευθύνες για εδώ που έχουμε φτάσει. Έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε αμορτισέρ που απορροφά τους κραδασμούς ενός συστήματος που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελετίδης.

«Αυτήν τη στιγμή γίνεται μέσα στη Βουλή συζήτηση περί μομφής. Η μομφή του λαού μας, είναι απέναντι σε ένα σύστημα που έπαψε από καιρό να έχει την ικανότητα να ικανοποιεί τις ανάγκες του. Είναι εμπόδιο στην πρόοδο της ανθρωπότητας και του τόπου μας. Αυτό το σύστημα δεν παίρνει σουλούπωμα, γι’ αυτό κι αποτυγχάνουν όλες οι εναλλαγές και ο ένας είναι χειρότερος απ’ τον άλλο. Το δίκιο είμαι με το μέρος μας! Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Όσοι μπουν εμπόδιο στην ευτυχία ενός αγωνιστή λαού, θα γνωρίσουν την οργή του. Η ζωή διδάσκει ότι τίποτα δε χαρίζεται, ότι όλα κατακτώνται, με πείσμα, αγώνα, ανατροπή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι μοναδικός και θα ‘ναι νικηφόρος» κατέληξε ο δήμαρχος Πατρέων.

Πηγή: news247.grthefaq.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί