LIVE: Να φύγει τώρα η χειρότερη και πλέον διαπλεκόμενη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών απ` όλα τα κόμματα συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η δεύτερη μέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που έχει στόχο να αποκαλύψει την πλήρη ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με την πλάτη στο τοίχο η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Βάλλεται πανταχόθεν, ακόμα και εντός του δικού της στρατοπέδου, για τη διαχείριση ενός φυσικού φαινομένου για το οποίο είχε προειδοποιηθεί μέρες νωρίτερα. Παράλληλα, η χώρα παρουσιάζει καθημερινά ένα πολύ υψηλό αριθμό θανάτων από την πανδημία, ενώ το ΕΣΥ είναι εξουθενωμένο και αποδυναμωμένο.

Με το «καλημέρα» της χθεσινής συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Τζανακόπουλος, στόχευσε τον πρωθυπουργό ζητώντας «συγγνώμη από τον κύριο Μητσοτάκη που του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο».

Επιβλαβή για τον τόπο και την κοινωνία χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

«Η συζητούμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά τους πολίτες» αλλά «είναι κίνηση απελπισίας και απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης.

Άρχισε στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. “Μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνοντας τον τόνο αντιπαράθεσης σε πολύ υψηλούς τόνους.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του γραμματέα του κόμματος Δ. Τζανακόπουλου και της τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, δείγμα ότι από την αρχή της διαδικασίας θα τεθούν ζητήματα εφ’ όλης της ύλης καθώς κατά την εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική φθορά φαίνεται ξεκάθαρα πια σε μια σειρά κοινωνικά μέτωπα.

Ακολουθεί σήμερα ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και από το πρωί του Σαββάτου 29/1 η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

«Η πρωτοφανής αυτή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων, ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών» αναφέρουν στη γραπτή πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση στο κοινοβούλιο

«Συγγνώμη από τον Μητσοτάκη που του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο»

Ως μοναδική λύση για «να στηριχθεί το ΕΣΥ, να σωθούν ζωές, να ενισχυθούν ο μισθός και το εισόδημα των εργαζομένων, να ελεγχθεί η ακρίβεια, να ανασυγκροτηθεί το κράτος, μετά τον επιτελικό εφιάλτη του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Μητσοτάκη» χαρακτήρισε την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο ίδιος κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε «να αποκατασταθούν η θεσμική ισορροπία και η διαφάνεια, να ανασάνει επιτέλους η δημοκρατία».

«Αυτή την πρόταση δυσπιστίας, την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, συναισθανόμενος ακριβώς την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας και πρόσθεσε ότι «η πρόταση δυσπιστίας βρίσκεται σε συντονισμό και αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν, αυτό που αισθάνονται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε συντονισμό με το πάνδημο “δεν πάει άλλο”. Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή. Με τη διαφθορά. Με την υπονόμευση της δημοκρατίας αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί και συνεπώς «είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγει, να φύγει τώρα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, ενώ σε περιπεκτικό ύφος σημείωσε ότι «πριν ξεκινήσουμε, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να ζητήσουμε μια προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί του χαλάμε το τριήμερο. Του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο. Χαλάει άλλο ένα ανέμελο τριήμερο και για την ΚΟ της ΝΔ. Αυτά έχει η δημοκρατία δυστυχώς, ακόμη και για τους Λουδοβίκους, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει άπλετο χρόνο να αναπληρώσει, αν κάνετε δεκτή την πρόταση δυσπιστίας».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση είναι άφαντη ενώ οι πολίτες ζουν μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους και επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση, για την οποία είπε ότι επιχειρεί να φορτώσει της ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον εαυτό της, στην Αττική Οδό, στους πολίτες, στην ΕΜΥ, στην αυτοδιοίκηση. «Είστε έτοιμοι να φορτώσετε τις ευθύνες σε οποιονδήποτε, αρκεί να μην μπει στο κάδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε σε έναν προς έναν τους υπουργούς της κυβέρνησης που δεν λογοδοτούν και δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας:

«Ποιος λογοδότησε σήμερα; Λογοδότησε ο κ. Στυλιανίδης, η χρυσή μεταγραφή; Λογοδότησε ο κ. Σκέρτσος για το φιάσκο της Αττικής Οδού; Λογοδότησε ο κ. Σκρέκας για το φιάσκο με τις διακοπές ρεύματος, σε χιλιάδες νοικοκυριά; Λογοδότησε ο κ. Θεοδωρικάκος; Ο κ. Καραμανλής για τις συγκοινωνίες, για τα διαλυμένα τρένα; Αυτή είναι η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους, η μετατροπή του σε επιτελικό χάος».

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι μαζί με τη συντριβή του επιτελικού κράτους, «έχουμε και την πολιτική και ηθική αποκαθήλωση του κ. Γεραπετρίτη, του εμπνευστή του επιτελικού κράτους», διότι τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μια άλλη ύποπτη και σκοτεινή ιστορία, μια ιστορία συνομιλιών, συναλλαγών, συνδιαλλαγών και εκβιασμών, «η ιστορία της σχέσης του κυρίου καθηγητή με τον κ. Φουρθιώτη». «Το δεξί χέρι του κ.  Μητσοτάκη είναι σήμερα στο χέρι του κ. Φουρθιώτη», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σήμερα έχει καταντήσει η κυβέρνηση να την εκβιάζει ένας υπόδικος, δήθεν δημοσιογράφος και «τώρα ο κ. Γεραπετρίτης, από εμπνευστής του επιτελικού κράτους, γίνεται το σύμβολο της διαφθοράς, του θεσμικού εκφυλισμού και της κατάρρευσης του».

Ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για στρατηγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και του κύματος τη ακρίβειας, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να έχει διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων, από το μέσο όρο της ΕΕ.

Υπογράμμισε δε ότι θα μπορούσε να έχουν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους 23.000 ανθρώπους που έχουν χαθεί, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει το ΕΣΥ.

Όσον αφορά στην ακρίβεια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7% της αγοραστικής του δύναμης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι η Ελλάδα οδηγείται σε ημέρες ευημερίας.

Τέλος, ο ίδιος ότι τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, δεδομένου ότι στην Ελλάδα σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2010.

Ακολουθούν αναλυτικά σημεία της ομιλίας του Δημήτρη Τζανακόπουλου:

Εκ μέρους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλουμε να ζητήσουμε μία προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη γιατί του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο.

Την πρόταση δυσπιστίας την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας συναισθανόμενος την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες, αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα. Σε συντονισμό και σε  αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν, αυτό που αισθάνονται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε συντονισμό με πάνδημο «δεν πάει άλλο».

Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή, τη διαφθορά, με την υπονόμευση της Δημοκρατίας, αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγετε τώρα!

Ζούμε αυτές τις ημέρες μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης άφαντος από την προηγούμενη Παρασκευή. Οι επιτελείς του, οι υπουργοί του, όχι μόνο δεν κατάφεραν να διαχειριστούν μια προαναγγελθείσα και σε καμία περίπτωση, όπως ισχυριστήκατε, πρωτοφανή κακοκαιρία, όχι μόνο εξαφανίστηκαν, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν λάθη, ολιγωρίες, αδράνειες, αλλά επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό τους: Στην Αττική Οδό, στους πολίτες, στην ΕΜΥ -η οποία βγήκε και σας εξευτέλισε κανονικά λέγοντας ότι η κακοκαιρία είχε προβλεφθεί μέχρι και ως προς την ώρα και αυτό το αναγνώρισε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καλλιάνος- στην Αυτοδιοίκηση, στους δικούς σας αυτοδιοικητικούς που τους κρεμάτε στα μανταλάκια με την πρώτη ευκαιρία.

Είστε έτοιμοι να φορτώσετε τις ευθύνες σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε αρκεί να μη μπει στο κάδρο των ευθυνών για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι μόνο στην Αττική Οδό, όπως προσπαθείτε να πείσετε μέσω των συστημικών τηλεοπτικών καναλιών, αλλά στη Μεσογείων, στη Κατεχάκη, στη Μαραθώνος, στα προάστια και στο κέντρο της Αθήνας.

Για τα νοσοκομεία που αποκλείστηκαν όπως για παράδειγμα στο «Σωτηρία», στα όρια του δήμου Αθηναίων, και έμειναν ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό επί 20 ώρες χωρίς φαγητό και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στα κτίρια.

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες που έμειναν χωρίς ρεύμα και που πέντε ημέρες μετά εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες νοικοκυριά επειδή δεν έχετε τη δυνατότητα να αποκαταστήσετε τις βλάβες.

Ακόμα και σήμερα στα προάστια της Αθήνας αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα μετακίνησης.

Αυτά είναι τα συντρίμμια του «επιτελικού» κράτους.

Μετά την «Μήδεια», τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις πλημμύρες του φθινοπώρου, άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της εγκατάλειψης και της απαξίωσης των πολιτών και των δημόσιων δομών.

Θα ανέμενε κάποιος τη στοιχειώδη αναγνώριση λαθών, κυρώσεις, την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Αλλά αυτό είναι άγνωστη λέξη για τον κ. Μητσοτάκη.

Ποιος λογοδότησε σήμερα; Λογοδότησε ο κ. Στυλιανίδης, η «χρυσή μεταγραφή»; Λογοδότησε ο κ. Σκέρτσος για το φιάσκο της Αττικής Οδού; Λογοδότησε ο κ. Σκρέκας για το φιάσκο με τις διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά; Λογοδότησε ο κ. Θεοδωρικάκος που σήμερα πρώτη φορά εμφανίζεται μετά από μια βδομάδα; Ο κ. Καραμανλής για τις συγκοινωνίες και για τα διαλυμένα τραίνα;

Αυτή, λοιπόν, είναι η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους και η μετατροπή του σε επιτελικό χάος.

Έχουμε και την πολιτική και ηθική αποκαθήλωση του κ. Γεραπετρίτη, του εμπνευστή του επιτελικού κράτους.

Διότι τις τελευταίες μέρες, μαζί και παράλληλα με την κατάρρευση του δημιουργήματος αυτού, που αποδείχθηκε ένα κέλυφος χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια άλλη ύποπτη και σκοτεινή ιστορία, που αποκαλύπτει το βάθος της σήψης, της διαφθοράς, της ηθικής παρακμής που πλέον χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας.

Ιστορία συνομιλιών, συναλλαγών, συνδιαλλαγών και εκβιασμών, η ιστορία της σχέσης του κ. καθηγητή με τον κ. Φουρθιώτη. Και έχουμε καταλήξει να είναι χαρακτηριστικό της παρακμής το ότι το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη είναι σήμερα στο χέρι του κ. Φουρθιώτη. Πραγματικά αν ήμουν στη θέση σας θα ντρεπόμουν για το γεγονός ότι την κυβέρνηση της ελληνικής δημοκρατίας έχετε δώσει εσείς το δικαίωμα να την εκβιάζει ένας υπόδικος δήθεν δημοσιογράφος, καθώς η δημοσιογραφική ιδιότητα είναι όψιμη για τον κ. Φουρθιώτη, ο οποίος έχει άλλες ιδιότητες στο παρελθόν.

Και τώρα ο κ. Γεραπετρίτης γίνεται από εμπνευστής του επιτελικού κράτους το σύμβολο της διαφθοράς, του θεσμικού εκφυλισμού και της κατάρρευσής του.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται στο φόντο της στρατηγικής αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στη διαχείριση του κύματος της ακρίβειας.

Όλα αυτά γίνονται ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να θερίζει προκαλώντας 100 θανάτους ημερησίως, ενώ το ΕΣΥ καταρρέει, ενώ τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο παρά το τραγικό εγκληματικό πρωτόκολλο του 50+1 που έχει θεσμοθετήσει η κ. Κεραμέως, με 1 στους 4 που νοσούν να είναι μαθητής/τρια, ενώ το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης.  

Και έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο που θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε, η Ελλάδα να έχει διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο από το μ.ο. της Ε.Ε.! Αναρωτιέται κανείς: ποιος θα λογοδοτήσει για αυτή την απόλυτη στρατηγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας; Για το γεγονός ότι -όπως σας έγραφε και η μελέτη Τσιόδρα Λύτρα που δεν την είχε δει ο κ. Μητσοτάκης και μετά την είδε αλλά μετά δεν την είδε- και τελοσπάντων δημιουργήθηκε όλο αυτό το μπάχαλο που προσομοιάζει στο επιτελικό μπάχαλο που ζούμε αυτές τις μέρες; Θα μπορούσε να έχουν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους του 23.000 που έχουν χαθεί. Αν είχατε στηρίξει το ΕΣΥ.

Και αντί της πολιτικής ευθύνης συνεχίζετε να λέτε: Τελειώσαμε με την πανδημία, διανύουμε το τελευταίο μίλι, κάντε λίγο υπομονή άλλες 3 εβδομάδες. Πριν 3 εβδομάδες η κ. Γκάγκα έλεγε ότι θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία και σήμερα θα θρηνήσουμε πάλι 100 νεκρούς. Χτες 113. Έχετε κηρύξει το τέλος της πανδημίας 5 φορές και ο κορονοϊός εξακολουθεί να θερίζει.   Και όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ούτε απλώς αποτέλεσμα ολιγωρίας και ανικανότητας. Είναι αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής.

Δεν θέλετε να στηρίξετε το ΕΣΥ, δεν το πιστεύετε, δεν είναι στην αντίληψή σας. Δεν θέλετε ισχυρό δημόσιο νοσοκομείο, όπως δεν θέλετε δημόσιο σχολείο, δημόσιο πανεπιστήμιο, δημόσιες συγκοινωνίες, δημόσιο οδικό δίκτυο, δημόσιες επιχειρήσεις στον ηλεκτρισμό, στο νερό. Δεν υπάρχουν για σας δημόσια αγαθά. Υπάρχουν για σας  αποκλειστικά μόνον πεδία κερδοφορίας! Αυτό είναι που συγκροτεί τον πυρήνα της ιδεολογικής σας τοποθέτησης η οποία απέτυχε. Ως ιδέα, ως σύλληψη, ως μοντέλο, ως πολιτική.

Και είδαμε ότι και στη διαχείριση των κρίσεων και στην πανδημία, στην οικονομία αυτό το μοντέλο θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Είναι αποτυχία ιδεών αυτό που ζούμε.

Γιατί όταν σήμερα η ακρίβεια σαρώνει, όταν το εισόδημα της εργατικής τάξης των μικρομεσαίων λεηλατείται -ακούστε ένα στοιχείο που είδε το φως  της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα: ξέρετε ότι ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7 της αγοραστικής του δύναμης την περίοδο της ακρίβειας; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για νοικοκυριό, έναν εργαζόμενο, έναν αυτοαπασχολούμενο; Κι εσείς να πανηγυρίζετε την δήθεν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όλα πάνε καλά, θα οδηγηθούμε σε μέρες ευημερίας; Γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό το -13.7 στο μέσο μισθό για κάποιον που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό; Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μπορεί να αγγίζει και το 20 και 25%. Αυτή η συνθήκη επικρατεί αυτή τη στιγμή, στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους στους αυτοαπασχολούμενους. Αυτή η συνθήκη επικρατεί στην ελληνική οικονομία! Αντί να το αναγνωρίσετε παραπέμπετε την αύξηση του κατώτατου μισθού στις καλένδες! Αλλά τώρα είναι επιτακτική ανάγκη για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας, να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ! Και σας θυμίζω  κ. Σταϊκούρα ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου ο κατώτατος μισθός το 2022 είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2010! Αυτή είναι η συνθήκη σήμερα και επιμένετε με επικοινωνιακά τερτίπια να παραπέμπετε διαρκώς στο μέλλον την αύξηση του κατώτατου μετά φυσικά την κοροϊδία του 2% και των 13 ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».

Και την ίδια στιγμή έχουμε το 3ο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη  κι εσείς αντί να παρέμβετε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για να βοηθηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά προχωράτε στην ιδιωτικοποίησή της! Άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας για κάποια funds  τα οποία εσείς γνωρίζετε και τα οποία θα επωφεληθούν από μία πολιτική επιλογή η οποία δεν έχει καμία στρατηγική συνοχή πέραν της εύνοιας κάποιων φίλων σας.

Θα μιλούσα και για την άρνησή σας να μειώσετε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που θα ήταν μία από τις κύριες λύσεις για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας. Λόγω όμως έλλειψης χρόνου προχωρώ.

Μιλώ όχι απλώς για ανικανότητα αλλά για στρατηγική αποτυχία. Είστε δέσμιοι των ιδεοληψιών σας. Είναι ανάγκη να φύγετε. Για τούτα αλλά και για πολλά άλλα: Για τη λίστα Πέτσα, για τις εκδικητικές διώξεις δημοσιογράφων, Βαξεβάνης Παπαδάκου Γιαννόπουλος χτες, για τις απευθείας αναθέσεις, την αδιαφάνεια και εκτεταμένη διαφθορά. Και ξέρουμε πολύ καλά  ότι όσο το καθεστώς βρίσκεται σε αποδρομή τόσο θα σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κοινωνία, στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους.

Είναι θετικό το γεγονός ότι  το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θέλω να αναφερθώ και στους συναδέλφους  του ΚΙΝΑΛ με απόλυτη ειλικρίνεια και ευθύτητα: Δεν αναγνωρίζετε ότι ενέχει μίαν αντίφαση η θέση σας από τη μία να υπερψηφίζετε να λέτε ‘ναι’ στην πρόταση δυσπιστίας και από την άλλη να λέτε όχι στο αναγκαίο αίτημα για τη διεξαγωγή εκλογών; Γιατί και στις δύο περιπτώσεις το ερώτημα είναι το ίδιο: Θέλετε να παραμείνει ο κ. Μητσοτάκης στη διακυβέρνηση της χώρας;  Δε μπορεί τη μία να λέτε ναι και την άλλη όχι. Δε μπορεί να πατάτε σε δύο βάρκες, είναι αναγκαίο να πάρετε πολιτική θέση γιατί το ερώτημα είναι το ίδιο. Εκτός αν στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων -και δε μιλώ για σας -υπάρχει ένα άλλο σενάριο αντίστοιχο με τα σενάρια που έζησε η χώρα το 2011 με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δηλαδή να προκύψει νέα με την παράκαμψη της λαϊκής εντολής από την παρούσα βουλή. Όλα αυτά ξεκαθαρίστε τα γιατί προκύπτουν από τις αντιφάσεις του λόγου σας.  

Όμως ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και η διαμόρφωση μίας μεγάλης δημοκρατικής, αριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε στηριχτεί το ΕΣΥ, να σωθούν ζωές, να ενισχυθεί  ο μισθός και το εισόδημα των εργαζομένων, να ελεγχθεί η ακρίβεια, να ανασυγκροτηθεί το κράτος μετά τον επιτελικό εφιάλτη του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Μητσοτάκη, να αποκατασταθούν η θεσμική ισορροπία και η διαφάνεια, να ανασάνει επιτέλους η δημοκρατία. Γι’ αυτούς τους λόγους  καλώ το σύνολο του σώματος να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

“Αυτές τις μέρες το Επιτελικό Κράτος της ΝΔ κατέρρευσε πλήρως από μία κακοκαιρία που ήταν γνωστό ότι θα έρθει πολλές μέρες πριν. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας κυριολεκτικά θάφτηκαν στα χιόνια! Οι σχεδιασμοί και οι επιδείξεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων αποδείχθηκαν επικοινωνιακή φούσκα!

Χιλιάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν σε απόγνωση και σε κίνδυνο για την υγεία, ακόμη και για τη ζωή τους. Εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό, αλλά και στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στην Κηφισσίας, στη Μαραθώνος και σε άλλες κεντρικές λεωφόρους της Αττικής. Χιλιάδες νοικοκυριά πέρασαν μέρες αγωνίας χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στην παγωνιά. Εκατοντάδες βλάβες δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί! Στα νοσοκομεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας δεν υπήρχε πρόσβαση και τροφοδοσία.

Σ’ αυτές τις δραματικές συνθήκες ο κ.Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί ήταν εξαφανισμένοι. Και, όταν τελικά παρουσιάστηκε ο Πρωθυπουργός, κάτω από την οργή του κόσμου, αρκέστηκε σε μία προσχηματική συγγνώμη, και μόνο για τους εγλωβισμένους στην Αττική οδό! Κουβέντα για τους υπόλοιπους χιλιάδες που εγκλωβίστηκαν και αποκλείστηκαν.Καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Γιατί αυτό θα σήμαινε ομολογία των δικών του ευθυνών και παραιτήσεις υπουργών. Μόνο μετάθεση ευθυνών, κατά την προσφιλή μέθοδο μίας ανέυθυνης κυβέρνησης, στους ιδιώτες, στην ΕΜΥ, στην Περιφέρεια, ακόμη και στους πολίτες! Καμία ανάληψη ευθύνης για την απουσία σχεδίου, την πλήρη έλλειψη συντονισμού και την παράλυση του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες!

Οι κυβερνητικές δικαιολογίες και δηλώσεις προσβάλουν και υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Οι επιλογές και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής!

Με αίσθημα ευθύνης ο Πρόεδρος και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας στον Πρωθυπουργό και συνολικά στην κυβέρνηση.

Σε μία κυβέρνηση που συστηματικά προωθεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών συμφερόντων, εις βάρος των πολλών και του δημοσίου συμφέροντος.

Μία κυβέρνηση που έχει με τις επιλογές της αφήσει ανεξέλεγκτη την πανδημία. Εφαρμόζει στην πράξη την ανοσία της αγέλης. Η χώρα μας είναι στη χειρότερη θέση στην ΕΕ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Άρνηση στήριξης του ΕΣΥ, προσλήψεων και συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Μία κυβέρνηση που άνοιξε τα σχολεία χωρίς μέτρα και νέα πρωτόκολλα, με πάνω από 40.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς θετικούς στον covid-19, ένα στα τρία κρούσματα κάθε μέρα είναι παιδί.Τιμωρεί τους εργαζόμενους γονείς με μείωση αποδοχών στην άδεια ειδικού σκοπού.

Μία κυβέρνηση που αρνείται να παρέμβει στην αγορά και να λάβει μέτρα για την ακρίβεια. Όταν ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν φέρει σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά και έχουν μειώσει κατά 13,7% στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού τώρα! Υποσχέσεις και προσδοκίες για κάποια αύξηση τον Μάϊο. εμείς δεσμευομαστε για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ! Άρνηση μείωσης του ΦΠΑ  στα τρόφιμα, των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μία κυβέρνηση που επιβάλλει τη φθηνή και ελαστική εργασία. Κατάλυση οκταώρου, δύο ώρες απλήρωτη δουλειά, ανεξέλεγκτες απολύσεις και απαξίωση του ΣΕΠΕ. Κατάλυση συλλογικών συμβάσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Μία κυβέρνηση που έχει αφήσει τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες στη τύχη τους, χωρίς στήριξη, χωρίς πρόσβαση στη ρευστότητα, εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη θηλειά των χρεών και των τιμολογίων του ρεύματος να τους πνίγει.

Μία κυβέρνηση που απαξιώνει και κομματικοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες. Πλήττει το δημόσιο συμφέρον με σωρεία προκλητικών απευθείας αναθέσεων σε κρατικοδίαιτα συμφέροντα.

Μία κυβέρνηση αυταρχική, που διασύρει τη χώρα μας για την παραβίαση δημοκρατικών αρχών και δικαιωμάτων, και για διώξεις δημοσιογράφων, του Κώστα Βαξεβάνη, της Γιάννας Παπαδάκου και το Ν.Γιαννόπουλου. Μάλιστα σήμερα η Monde έχει εκτενές ρεπορτάζ για τη σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Μία κυβέρνηση επικίνδυνη και επιβλαβής για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία, που δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πολλαπλή κρίση. Μία κυβέρνηση που με τη νεοφιλελεύθερη και πελατειακή πολιτική σας είναι μέρος της κρίσης και συνεχώς την επιδεινώνει.!

Στη δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Ο λαός σώζει, δε σώζεται, όπως είπε ο Καζαντάκης.

Η μόνη λύση σήμερα είναι η προσφυγή στο λαό, η πολιτική αλλαγή και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.”

Π. Σκουρλέτης: «Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη σας και να προκηρύξετε εδώ και τώρα εκλογές»

Ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συζήτησηςγια την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας και το σύνολο των βουλευτών της ΚΟ, επεσήμανετα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αφιερώσω ένα λεπτό στο θέμα που μπήκε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ. Νομίζω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση μπορούμε να βρούμε μία λύση που να τα συμβιβάζει όλα. Προφανώς και δικαιούται κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα να έχει αίθουσα να συνεδριάζει με τον πρόεδρό της, τον πραγματικό της πρόεδρο, αλλά ταυτόχρονα, όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση η οποία να μην υποβαθμίζει τη συζήτηση στην κορυφαία της στιγμή, δηλαδή στον κύκλο της παρέμβασης των πολιτικών αρχηγών, όταν το ΚΙΝΑΛ δια του κ. Κατρίνη έχει πλήρη δικαιώματα, όπως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Κατά συνέπεια, είναι θέμα χρόνου. Θα σας πρότεινα, συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ, αν είναι δυνατόν, να το βάλετε λίγο νωρίτερα έτσι ώστε όταν ξεκινήσει ο κύκλος των αρχηγών να είστε μέσα και να δώσετε τη μάχη σας. Διότι σε αυτό το θέμα πρέπει να τοποθετηθείτε! Εσείς και οι άλλες δυνάμεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, όταν αναλάβατε την κυβέρνηση είχατε πει ότι θα γίνουμε το πρότυπο της Ευρώπης με την ίδρυση ενός Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Τα καταφέρατε; Το ισχυρίζεστε ακόμα; Διότι μετά από αυτά που συνέβησαν και τις συνέπειες της τελευταίας κατάστασης -ακόμη την ζουν συμπολίτες μας-, μάλλον γίναμε ο περίγελος της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν βάλατε πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά σίγουρα περάσατε από κάτω.

Στις 21 του μηνός, ενώ σας είχαν προειδοποιήσει όλοι οι μετεωρολόγοι, σε σύσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι από το πρωθυπουργικό γραφείο, από την ΚΕΔΕ, από τις Περιφέρειες, από την Τροχαία, από την ΕΜΥ, μας διαβεβαιώσατε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Αν δεν ήταν τι θα συνέβαινε; Τι θα συνέβαινε εάν δεν ήταν σε πλήρη ετοιμότητα; Πως την αντιλαμβάνεστε την ετοιμότητα αυτή; Να μένουν επί 24ωρα πολίτες χωρίς ρεύμα; Να κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι; Να αποκλείονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας; Να μην είναι σε λειτουργία το διεθνές αεροδρόμιο; Αυτή είναι η ετοιμότητα;

Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα! Δεν αρκεί να κάνουμε μόνο επισημάνσεις. Συμπεράσματα καταρχάς για τον τρόπο που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς και τους βασικούς αυτοκινητόδρομους οι ιδιώτες. Διότι η Αττική Οδός είναι  ο πιο ακριβοπληρωμένος δρόμος στην Ευρώπη κι εγώ άκουσα προχτές έναν από τους επιστήμονες, να λέει ότι σε περίπτωση ατυχημάτων είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης. Αποδείχτηκε. Με τις χιονοπτώσεις. Άρα, μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε ότι τα οδικά δίκτυα, όπως και πολλά άλλα δίκτυα και υποδομές, θα πρέπει να περάσουν στη διαχείριση κρατικών φορέων; Να σας προτείνω κάτι; Γιατί το αντίτιμο των διοδίων να μην είναι ένας πόρος, ένα μέρος του, για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης; Όπως θα μπορούσε να είναι γίνει το ίδιο και για το κομμάτι του ΔΕΔΔΗΕ, που δώσατε θέλοντας να εξασφαλίσετε χρήματα και ρευστότητα για τη ΔΕΗ. Γιατί να μη πήγαινε στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και να είχαν έναν εξασφαλισμένο, μόνιμο πόρο, αλλά να τα παίρνουν ξένα fundsγια σίγουρες τοποθετήσεις; Κερδοσκοπικά funds, που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση της ενέργειας.

Είδαμε ότι οι δήμοι, για να είναι αποτελεσματικοί, χρειάζεται να υπάρχει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, να έχουν προσωπικό, να έχουν μηχανήματα, να έχουν πόρους. Δεν κάνατε τίποτα δυόμισι χρόνια για όλα αυτά κι όταν σας παραδώσαμε διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν τη συγκρότηση μόνιμης επιτροπής αρμοδιοτήτων για όλα τα νέα, αλλά και για τα παλαιότερα νομοσχέδια, ανάμεσα στα υπουργεία, σας ερωτώ: την ενεργοποιήσατε ή την καταργήσατε; Όσοι δήμοι έχουν κάποια μηχανήματα, έστω στοιχειώδη, είναι από την εποχή του «ΦιλόΔημου» και «πίνουν νερό» στο όνομα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αντιμετώπισε το θέμα των υποδομών στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης με αντικειμενικότητα για όλους και όχι για τους ημετέρους!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν γίνεται, όμως, η πρόταση μομφής μόνο για τα θέματα της διαχείρισης της κακοκαιρίας. Γίνεται για την απαράδεκτη, εγκληματική διαχείριση που κάνατε στα θέματα της πανδημίας. Σπάτε κάθε μέρα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο. Είστε «πρωταθλητές». Παίρνετε πότε το «χρυσό», πότε το «αργυρό» και πότε το «χάλκινο» μετάλλιο. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν κάνατε όσα έπρεπε επί 22 μήνες και σας τα είπε ο δικός σας, ο κ. Τσιόδρας. Έχετε τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την ανασφάλεια που αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες! Γιατί όταν κατεβήκατε στις εκλογές τι υποσχεθήκατε; Ασφάλεια.

Ποια είναι η ασφάλεια, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, του ανθρώπου που θέλει να πάει στο νοσοκομείο; Αν μπορέσει από τον χιονιά, να πάει. Όταν βλέπει ότι έχει εξουθενωμένους γιατρούς; Γιατροί οι οποίοι παραιτούνται, διότι δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας, διότι απασχολούνται δέκα χιλιάδες λιγότεροι στο σύστημα υγείας απ’ ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία! Ή δεν είναι έτσι; Γιατί σας βλέπουν να δημιουργείτε συνθήκες κερδοσκοπίας για τα τεστ, αυτά τα οποία ανιχνεύουν τον ιό!

Όταν πρόκειται για το κορυφαίο ζήτημα της υγείας, εσείς κοιτάτε πως θα κάνετε «δουλίτσες».

Το συμπέρασμα ξέρετε ποιο είναι; Ότι ο νεοφιλελευθερισμός που πιστεύετε βάζει ως προτεραιότητα, όχι την υγεία, βάζει ως προτεραιότητα τα κέρδη. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη ταχτήκατε με τις δυνάμεις του εμβολιαστικού εθνικισμού και ψηφίσατε κατά της άρσης της πατέντας. Την ίδια λογική ακολουθείτε εδώ και ετοιμάζεστε, μόλις υποχωρήσει η πανδημία, να παρουσιάσετε το σχέδιό σας που θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως, το συμπέρασμα είναι ένα και το υιοθετεί η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας: ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι πραγματικά δημόσιο, θέλει πραγματική στήριξη και δεν μπορεί να το αφήνουμε στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς.

Μομφή και για το πώς διαχειρίζεστε τα ζητήματα της ακρίβειας! Θα χρεοκοπήσουν οι επιχειρήσεις, μόνο και μόνο επειδή δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Θα χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά! Μιλάτε για ανάπτυξη. Μόνο που η ανάπτυξη αυτή, έτσι όπως την υποστηρίζετε, που οδηγεί; Που οδηγεί αυτή η ανάπτυξη; Στην αναπαραγωγή ενός θνησιγενούς παραγωγικού μοντέλου. Γι’ αυτό βλέπετε ότι κάθε μονάδα της ανάπτυξης σημαίνει και διεύρυνση των ελλειμμάτων στις σχέσεις της χώρας με το εξωτερικό. Παρόλο ότι τη συγκρίνουμε με την τεράστια ύφεση, στην οποία ήμασταν πρωταθλητές πέρυσι, άρα είναι σχετική η αξία αυτών των μεγεθών.

Σας καταγγέλλουμε και καταθέτουμε μομφή, γιατί ιδιωτικοποιείτε τα δίκτυα ενέργειας, αυτές τις στρατηγικές υποδομές της χώρας, όταν είναι φυσικά μονοπώλια. Είδαμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για την αποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ αυτές τις μέρες, όταν γνωρίζουμε ότι λείπει κόσμος, λείπουν οι μηχανικοί από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αλλά εσείς θέλετε τώρα να τα δίνετε Outsourcing, θέλετε να προωθείτε την έμμεση ιδιωτικοποίηση. Ορίστε ποια είναι, λοιπόν, η αποτελεσματικότητα. Να λείπουν αυτή τη στιγμή ικανοί μηχανικοί. Που; Στη ΔΕΗ, η οποία μετά το 1952 στήριξε την ανάπτυξη της χώρας και τώρα την στέλνετε στα «τάρταρα». Τώρα αλλάζετε τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Μομφή, γιατί αφήσατε τις τράπεζες, όπως την Τράπεζα Πειραιώς, να καλεί καθαρίστριες εργαζόμενες εδώ και 30 χρόνια και να τους λέει “δουλέψτε με 190 ευρώ”! Ε, πηγαίνετε εσείς κύριοι συνάδελφοι να δουλέψετε με 190 ευρώ! Πηγαίνετε εσείς με 190 ευρώ το μήνα! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νομοθεσίας Χατζηδάκη. Μομφή γιατί μπορεί σήμερα ο επιχειρηματίας να απολύει χωρίς να αιτιολογεί.

Μομφή γιατί τα λεφτά των ασφαλισμένων τζογάρονται σε σχέδια που θα στοιχίσουν άλλο ένα μνημόνιο, μέσα από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Αυτή, λοιπόν, είναι η ασφάλεια που υποσχεθήκατε; Αυτή είναι η ασφάλεια που αισθάνεται ένας νέος που θέλει να μπει στο Πανεπιστήμιο και μέσα από την ειδική βάση εισαγωγής τον διοχετεύετε ως πελατεία στους ιδιώτες «κολεγιάρχες»;

Αυτή είναι η ασφάλεια του ανθρώπου που, πραγματικά, φοβάται να κοιτάξει την υγεία του, γιατί βλέπει ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία, δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό;Και αρνείστε μετά από 22 μήνες πανδημίας να βάλετε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά τους γιατρούς της «πρώτης γραμμής» και του υγειονομικούς. Αρνείστε να αυξήσετε τους μισθούς, γιατί δεν πιστεύετε στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ποια ασφάλεια, λοιπόν, μπορείτε να παρέχετε εσείς; Κι όταν καλείτε τον κόσμο να καθίσει στα σπίτια του, πρέπει να ζεσταθεί. Μα, αν ζεσταθεί θα «τρελαθεί» από τον λογαριασμό που θα έρθει την επόμενη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η στιγμή, η κατάσταση, απαιτεί κάθε πολιτική δύναμη να αρθεί στο ύψος της ευθύνης που της αναλογεί. Η πρόταση δυσπιστίας, η πρόταση μομφής σε μία κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει να κάνει, τελικά, είναι να γίνεται delivery του κάθε Φουρθιώτη, το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να υπονομεύει τον δημόσιο πλούτο, το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να υπονομεύει τις προοπτικές της νέας γενιάς, τότε η μομφή αυτή αποτελεί πρόταση δημοκρατικής διεξόδου που την έχει ανάγκη ο τόπος. Και δεν χωρούν ίσες αποστάσεις εδώ πέρα. Δεν μπορείς να λες ναι στην πρόταση μομφής, αλλά να αρνείσαι το λογικό επακόλουθό της που είναι οι εκλογές εδώ και τώρα!

Φύγετε, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, πραγματικά δεν πάει άλλο, καταστρέφετε τον τόπο, σας καταλάβαμε. Αφήστε τις «καραμέλες» σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι πολύ εύκολο να αντιστρέψουμε αυτή την τοξική λογική της τυμβωρυχίας που ακούσαμε πριν από λίγο, όταν αναφερόσασταν στο Μάτι και στη Μάνδρα. Διότι τότε η σύγκριση, καταλαβαίνετε ότι θα είναι καταλυτική. Μην πέφτετε, λοιπόν, αυτά τα επίπεδα της ανηθικότητας! Αναλάβετε την πολιτική σας ευθύνη. Και η πολιτική ευθύνη, εάν σας έχει μείνει, είναι να προκηρύξετε εδώ και τώρα εκλογές.

Διαμαρτυρία του ΚΙΝΑΛ για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας

Τη διαμαρτυρία του για τη μη παραχώρηση αίθουσας του κοινοβουλίου την Κυριακή το μεσημέρι, προκειμένου να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, εξέφρασε – στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. Το Κίνημα Αλλαγής είχε προγραμματίσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την Κυριακή, 30/01/2022, στις 12:00, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας απάντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του κόμματος, την ίδια στιγμή που αρχίζουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, κατά τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας. «Θεωρώ ότι η ταυτόχρονη διαδικασία είναι – αν μη τι άλλο – προβληματική, για τη βαρύτητα της διαδικασίας (συζήτησης πρότασης δυσπιστίας) και η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στη διάσκεψη των προέδρων» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου όπως είναι η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Μετά τις αντιδράσεις, δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής. Όπως είπε, ο κ. Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου (σσ αρχίζει στις 09:00) της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί