Σε βελτίωση σχέσεων με Ισραήλ και Αραβικά Εμιράτα προσβλέπει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να ενδυναμώσει τις σχέσεις με χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια στιγμή που χρειάζεται συμμάχους.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν φιλοδοξεί να συσφίξει τις διπλωματικές, εμπορικές, οικονομικες και πολιτικές της σχέσεις με χώρες του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε αργά χθες ο Ερντογάν στο δίκτυο NTV.

«Μια νέα εποχή μπορεί να ξεκινήσει στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας με αυτή την επίσκεψη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Τελ Αβίβ σε διάφορους τομείς, ένας εκ των οποίων και αυτός της ενέργειας για την αγοραπωλησία φυσικού αερίου.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι αρκετά ψυχρές τα τελευταία χρόνια με τη διακυβέρνηση Ερντογάν, ο οποίος αποτελεί σφοδρός επικριτής της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους. Επιπλέον, οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για τη μετατόπιση του συσχετισμού δύναμης στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής υπέρ των συμφερόντων τους, τα οποία εξαρτώνται και από τη διεύρυνση της επιρροής τους.

Η ισραηλινή πλευρά δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια σχετικά τις δηλώσεις του Ερντογάν. Πάντως, και το Ισραήλ από τη μεριά του έχει παρουσιάσει δείγματα γραφής υπέρ μίας προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων τόσο των δύο χωρών όσο και με άλλες, κυρίως μουσουλμανικές, χώρες στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ πρόκειται να επισκεφθεί τα ΗΑΕ την Κυριακή, κάτι που συνιστά την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην αραβική χώρα του Κόλπου.

Ακόμη, ο Ερντογάν έχει προγραμματίσει επίσκεψη στα Εμιράτα στις 14 Φεβρουαρίου, μία επίσκεψη για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην προώθηση του «του διάλογου και της συναίνεσης» στην περιοχή.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ διακόπηκαν το 2017 όταν η Τουρκία πήρε το μέρος του Κατάρ καθώς περιφερειακοί παίκτες, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, διέκοψαν τις σχέσεις με την Ντόχα.

Υπάρχει «θετική δυναμική» για τη βελτίωση των σχέσεων με τις «αδελφικές» χώρες του Κόλπου, υποστήριξε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία πάντως θέλει διακαώς να βελτιώσει τις εμπορικές και να ενισχύσει τις χρηματικές ροές εν μέσω της κρίσης της λίρας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές βδομάδες η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με τα ΗΑΕ ύψους 4,74 δισ. δολαρίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί