Δυσαρέσκεια Μόσχας για την αμερικανική απόρριψη των εγγυήσεων ασφαλείας

Συνεχίζει η έντονη διπλωματική κόντρα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, με επίκεντρο το θέμα της Ουκρανίας και υπό τη σκιά ενός πολέμου στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή σε ουκρανικό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία συνιστά αυξανόμενη απειλή εναντίον της.

Χθες, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απέρριψαν γραπτώς τις «εγγυήσεις ασφαλείας» (δηλαδή το «πάγωμα» της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας στη Συμμαχία) που αξίωνε η Μόσχα, με την τελευταία να εκφράζει σήμερα τη δυσαρέσκειά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει ήδη τονίσει ότι οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν προηγουμένως συμφωνήσει στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ να μην επεκταθούν σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας. Σήμερα ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι απαντήσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει καμία θετική αντίδραση για το κύριο θέμα σε αυτό το έγγραφο. Το κύριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη θέση μας για το απαράδεκτο της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την ανατολή και την ανάπτυξη όπλων κρούσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσίας», είπε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. Σημείωσε πάντως πως «υπάρχει μια αντίδραση που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα ζητήματα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

Διχασμένη η Ε.Ε.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις εντός της Ε.Ε. προκαλεί η στάση του Βερολίνου που έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει τη «ειδική» σχέση που έχει με τη Μόσχα. Σημειώνεται πως ανάλογη στάση με τη Γερμανία υιοθετεί και η Ιταλία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιάζει πλέον διχασμένη στο ουκρανικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο, τις 7 Φεβρουαρίου, με κύριο θέμα συζήτησης την αμφίσημη στάση του Βερολίνου στην ουκρανική κρίση και το οριστικό «πάγωμα» του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει το «παρών» στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου, κόντρα στο διπλωματικό μποϊκοτάζ δυτικών χωρών, και θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί