«Δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση πρέπει να φύγει»: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ (Βίντεο)

Πρόταση δυσπιστίας «εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» κατέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

«Έχει έρθει η ώρα να φύγετε γιατί πρέπει να ανασάνει αυτός ο τόπος» υπογράμμισε, καταχειροκροτούμενος, σε έκτακτη παρέμβασή του εκτός ημερησίας διάταξης στην Ολομέλεια της Βουλής. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δοθεί δημοκρατική διέξοδος. Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρών στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη. Καλούμε κάθε πολίτη να στρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια» τόνισε.

Στην έκτακτη παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε ότι μία εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε οριστικά το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη. «Άφησε χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας, με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη» ανέφερε. «Ο χιονιάς έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες, ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη και τις ολιγωρίες τους και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους» συμπλήρωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και στο μέτωπο της πανδημίας. «Κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε πολίτες χάνουν τη ζωή τους. Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «ένα διαρκές έγκλημα που δεν κρύβεται από καμία επικοινωνία».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ακρίβεια, για την οποία η κυβέρνηση και ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνούνται να πάρουν μέτρα. «Διευκολύνουν την κερδοσκοπία, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης την εκχώρηση της ΔΕΗ, να μην μειώσουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, να μην αυξήσουν τον κατώτατο μισθό. Δεν δείχνουν ίχνος διάθεσης να αλλάξουν τη στάση τους. Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς» επισήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη διαφθορά του επιτελικού κράτους, που όπως είπε, απλώνεται στο σύνολο του κράτους. «Το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος οδηγούν με γοργά βήματα στην ανασφάλεια και την οικονομία στο γκρεμό. Οι ίδιες πρακτικές από παλιά της αδιαφάνειας και της εξυπηρέτησης των ελίτ θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με το παρελθόν» παρατήρησε.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε ακόμη και τον διασυρμό διεθνώς της χώρας μας από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας. «Οδηγούμαστε σε ολισθηρό κατήφορο, στην ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη δημοκρατία» τόνισε. «Να φύγετε, γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς» υπογράμμισε.

Την πρόταση μομφής υπογράφουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η συνεδρίαση της Βουλής διεκόπη και η συζήτησή της αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Παρασκευή και να διαρκέσει για τρεις ημέρες.

Πρόταση μομφής: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 50 βουλευτές και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 142, επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση μομφής ξεκινά με την ομιλία, τουλάχιστον, δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο Κανονισμός προβλέπει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Εννοείται ότι γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 151 βουλευτές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί