Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τις δημόσιες τουριστικές σχολές στην Κρήτη για να τις παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις της Υφυπουργού Τουρισμού σε τοπικό ραδιόφωνο, σχετικά με τις σχολές τουρισμού στην Κρήτη:

«Το ψέμα και η πολιτική απάτη αποτελούν τη δεύτερη φύση της κυβέρνησης στην προσήλωσή της, να εξασφαλίσει με διάφορους τρόπους την απρόσκοπτη κερδοφορία, μεγαλοξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων και tour-operators, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. 

Η εικόνα μιλά από μόνη της:

Αντί για ενίσχυση και αναβάθμιση των δημόσιων τουριστικών σχολών στην Κρήτη (ΔΙΕΚ – Κοκκίνη Χάνι, ΑΣΤΕΚ – Αγ. Νικολάου, Ξεναγών – Ρέθυμνου), με τους απαιτούμενους πόρους, υποδομές, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικότητες, δια ζώσης εκπαίδευση, δωρεάν βιβλία, σύγχρονα εργαστήρια, τελικά, τις απαξιώνει για να τις παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού. 

Με θράσος αποκαλύπτει ως «λύση», ότι προορίζει το κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ «Ήλιος», που στέγαζε το ΔΙΕΚ για «δώρο» σε ιδιώτη, αντί για κατεπείγοντα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισής του και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της σχολής, όπως είχε υποσχεθεί, δύο φορές (Ιούνιο και Νοέμβριο 2021), στη συζήτηση σχετικών ερωτήσεων του ΚΚΕ. 

Την ίδια στιγμή, κάνει πως αγνοεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, ενώ επιμένει να κρατά κλειστή – από τον Σεπτέμβριο – τη σχολή Ξεναγών στο Ρέθυμνο, λέγοντας με κυνισμό ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί!!!!

Θύματα είναι οι χιλιάδες σπουδαστές και αυριανοί εργαζόμενοι, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, σπουδές με όρους αγοράς, δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, δια βίου μάθηση – περιπλάνηση, ανυπαρξία εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αμοιβές «χαρτζιλίκι» στο όνομα της «πρακτικής άσκησης», σκλάβοι στα «σύγχρονα» κάτεργα της «τουριστικής βιομηχανίας». 

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους χιλιάδες σπουδαστές των τουριστικών σχολών, με την οποία δεν χωράει κανένας συμβιβασμός.

Ένας δρόμος υπάρχει! Να δυναμώσει η διεκδίκησή τους για δημόσιες – δωρεάν και αναβαθμισμένες σχολές, καλύτερους όρους σπουδών, δουλειάς και ζωής, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες:

  • Να ναυαγήσουν τα σχέδια κυβέρνησης – μεγαλοξενοδόχων για ιδιωτικοποίηση του κτιρίου ΞΕΝΙΑ και να ξεκινήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση, τα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην ΞΕΝΙΑ στου «Κοκκίνη Χάνι» και ειδικά του κτιρίου που στεγάζεται το ΔΙΕΚ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου και τις ανάγκες δωρεάν διαμονής των σπουδαστών της σχολής. 
  • Να ανοίξει εδώ και τώρα η σχολή ξεναγών στο Ρέθυμνο με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό. 
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (ΑΣΤΕΚ), ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, με έκδοση εκπτωτικού πάσο, σίτιση και στέγαση, κ.ά.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί