Αποτροπή άλλης μίας προσπάθειας απόδρασης από το Αφγανιστάν με σύλληψη 40 ατόμων

Οι Ταλιμπάν εντόπισαν και συνέλαβαν 40 άτομα, τα οποία είχαν ναυλώσει αεροπλάνο για ιδία χρήση προκειμένου να εγκαταλείψουν «παράνομα» τη χώρα.

Άλλη μία προσπάθεια απόδρασης από το Αφγανιστάν απετράπη από το καθεστώς των Ταλιμπάν χθες, όταν 40 άτομα, ανάμεσά τους και γυναίκες, προσπάθησαν να φύγουν με ναυλωμένη πτήση από τη χώρα.

Τα άτομα συνελήφθησαν και μερικά από αυτά βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση, κυρίως γυναίκες, αφού για να αφεθούν ελεύθερες πρέπει να πάει κάποιος άντρας συγγενής να τις παραλάβει, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν επιβάλλει οι Ταλιμπάν.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάζιντ, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter το περιστατικό, αναφέροντας ότι η ομάδα των ατόμων προσπάθησε χθες (24/1) να αναχωρήσει «παράνομα» από τη χώρα με πτήση από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν (…) που ήθελαν να πάνε παράνομα στο εξωτερικό αεροπορικώς», σημείωσε.

Παραμένει ακόμη άγνωστο ποιος ναύλωσε το αεροπλάνο με το οποίο θα εγκατέλειπαν οι χώρα τα άτομα.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Καμπούλ στα τέλη Αυγούστου μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Μεταξύ των «φυγάδων» διπλωμάτες και ξένοι υπήκοοι, αλλά και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που βρίσκονταν σε κίνδυνο, κυρίως επειδή είχαν συνεργαστεί με δυτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Έκτοτε ορισμένες χώρες και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις συνεχίζουν να ναυλώνουν αεροπλάνα για να βοηθήσουν τους Αφγανούς που θέλουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όμως, οι Ταλιμπάν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μπλοκάρουν τέτοιες ενέργειες.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν να θέλουν να φύγουν από τη χώρα, φοβούμενοι ότι θα πέσουν θύμα αντιποίνων από τους Ταλιμπάν, μην μπορώντας να ζήσουν στο ανελεύθερο καθεστώς που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα και συνοδεύεται από μία απάνθρωπη κρίση φτώχιας, πείνας, ανεργίας και αστεγίας για το οικονομικά ασθενέστερο τμήμα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν οποιοσδήποτε θέλει να φύγει μπορεί να το κάνει από τη στιγμή που διαθέτει τα κατάλληλα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης ταξιδιωτικής βίζας. Ωστόσο η εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγράφων σε μια χώρα όπου οι περισσότερες πρεσβείες έχουν κλείσει είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί