ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Μεγάλη αδικία στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης με το σχέδιο της νέας ΚΑΠ

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου, σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ και την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη:

Μεγάλη αδικία στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης 

με το σχέδιο της νέας ΚΑΠ

 
Η αδικία αυτή, φαίνεται κραυγαλέα στην περίπτωση των ελαιοπαραγωγών, την πολυπληθέστερη κατηγορία αγροτών της χώρας, οι οποίοι (ενώ αποτελούν το 38,5% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με την νέα ΚΑΠ θα απολαμβάνουν μόνο το 19,7% του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ!

Ο στόχος για δίκαιο εισόδημα των γεωργών σαφώς φαίνεται να αποτελεί μάλλον ειρωνεία παρά πραγματική πρόθεση.

Οι υψηλοί περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί στόχοι που περιέχονται στο Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε το ΥπΑΑΤ  για την νέα ΚΑΠ, φαίνεται ότι  αποτελούν «έπεα πτερόεντα» για πολλούς σημαντικούς αγροτικούς τομείς μεταξύ των οποίων και η ελαιοκαλλιέργεια.


Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ότι εμπεριέχει το Στρατηγικό Σχέδιο του ΥπΑΑΤ, επιδιώκονται με ατελέσφορα μέτρα και κυρώσεις στις αροτραίες και τους βοσκότοπους, ενώ συγχρόνως αγνοούνται τελείως στις δενδρώδεις και ιδίως την ελαιοκαλλιέργεια.


Όμως το υψηλότερο κόστος καλλιέργειας και η χαμηλή παραγωγικότητα των παραδοσιακών δύσβατων αυτών ελαιώνων, όπως αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία, οδηγεί σε συνεχή εγκατάλειψη της καλλιέργειας, με οδυνηρές συνέπειες στο περιβάλλον, το κλίμα και την διάβρωση του εδάφους! Ωστόσο, οι παραδοσιακοί ελαιώνες αποκλείονται σχεδόν όλοι από τις ενισχύσεις των «οικολογικών σχημάτων» αφού οι πλείστοι βρίσκονται σε επικλινή εδάφη για τα όποια το στρατηγικό σχέδιο του ΥπΑΑΤ προβλέπει ότι εξαιρούνται από τις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων γιατί σε αυτά η φυτοκάλυψη είναι υποχρεωτική! Φαεινές ιδέες με τις οποίες σίγουρα θα αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή!



1. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του ΥπΑΑΤ, οι ελαιοπαραγωγοί με εκτάσεις μικρότερες από 10 στρ. δεν θα δικαιούνται ούτε την περίφημη αναδιανεμητική πριμοδότηση, της οποίας ο μέσος όρος διαμορφώνεται σε 15,7 ευρώ/στρ. Έτσι, οι ελαιοπαραγωγοί αυτοί θα δικαιούνται μόνο την βασική ενίσχυση η οποία, για την Αγρονομική Περιφέρεια «Δενδρώδεις» στην οποία υπάγονται, καθορίζεται σε 28,5 €/στρ. και για να συγκεντρώσουν τα 250€, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστο 9 στρ.!


Συμπερασματικά οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν κάτω από 10 στρέμματα ελαιώνες, τελικά θα τεθούν εκτός επιδοτήσεων!


Επομένως στην Κρήτη ειδικά, όπου η μέση έκταση ελαιώνων ανά παραγωγό, είναι μόλις 11 στρ., το ποσοστό όσων θα τεθούν εκτός επιδοτήσεων, σίγουρα θα υπερβαίνει το 50%.

  1. Η ελαιοκαλλιέργεια αντί να αποτελέσει μια χωριστή αγρονομική περιφέρεια εντάχθηκε στην αγρονομική περιφέρεια «Μόνιμες καλλιέργειες», όπως επονομάστηκε, περιέργως, η περιφέρεια «Δενδρώδεις»! 
  2. Ο αποκλεισμός από ενισχύσεις των εκμεταλλεύσεων που λαμβάνουν ενισχύσεις χαμηλότερες των 250 ευρώ, θα συνεχιστεί για όλη την χώρα με εξαίρεση τα νησιά. Όμως Κρήτη και Εύβοια δεν εξαιρούνται. Έτσι, χιλιάδες μικροί ελαιοπαραγωγοί όλης της χωράς θα τεθούν έκτος ενισχύσεων. Ο αποκλεισμός αυτός οπωσδήποτε είναι και άδικος και άστοχος. Άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, πληροφορούμαστε ότι για γεωργούς κάτω των 10 στρεμμάτων προτείνουν ενιαία ενίσχυση 500 ευρώ/έτος. Στην Ελλάδα οι γεωργοί αυτοί καταργούνται! 
  3. Η λεγόμενη αναδιανεμητική ενίσχυση, στόχος της οποίας είναι η εξομάλυνση των ανισοτήτων και εκτιμάται σε μόλις 11€/στρ, αποκλείεται από τους παραγωγούς με εκτάσεις μικρότερες των 10 στρεμμάτων. Έτσι, με δεδομένο ότι ο μέσος ελαιοκομικός κλήρος στην Κρήτη, σύμφωνα με το ελαιοκομικό Μητρώο, είναι 11 στρ., στην πράξη αποκλείονται και από την αναδιανεμητική πάνω από το 70% των ελαιοπαραγωγών! 
  4. Ενώ για αποτροπή της «Κλιματικής αλλαγής» το εθνικό σχέδιο επιβάλλει την ύπαρξη έστω λωρίδων γης με φυσική βλάστηση, παραβλέπει σκανδαλωδώς την περιβαλλοντική συμβολή των παραδοσιακών ελαιώνων, που λειτουργούν ως ένα φυσικό δάσος και με το αειθαλές φύλλωμά τους αποτελούν ένα μόνιμο και ανέξοδο απορροφητήρα CO2 που λειτουργεί σε ετήσια βάση. 
  5. Οι παραδοσιακοί, δύσβατοι ελαιώνες της Κρήτης που έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής να τύχουν κάποιας ιδιαίτερης υποστήριξης αγνοήθηκε πλήρως, παρά το ότι οι αντίστοιχοι παραδοσιακοί ελαιώνες άλλων περιοχών της χώρας (Άμφισσα), σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο καλώς εξακολουθούν να ενισχύονται.

Τα σχέδια και οι πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εχθρικές για τους μικρούς αγρότες, όπως είναι για την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας. 

Πρέπει να φύγει άμεσα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί