«Σοβαρό πρόβλημα διασποράς κορονοϊού στην αιματολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ»

Ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Σοβαρή δυσλειτουργία έχει προκληθεί την τελευταία εβδομάδα στην Αιματολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά, με περισσότερους από 15 νοσηλευόμενους ασθενείς, 9 νοσηλευτές (στους 15) και ένας ειδικευόμενος ιατρός (στους 3) να έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον SARS-CoV-2. 

Οι θετικοί ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι, έχουν μεταφερθεί σε Μονάδες Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) ενώ άλλοι 10 αιματολογικοί ασθενείς – που νοσηλεύονταν στους ίδιους θαλάμους με τα κρούσματα – παραμένουν στην Αιματολογική κλινική και αντιμετωπίζονται ως «ύποπτοι». Οι νέες εισαγωγές αιματολογικών ασθενών γίνονται σε δύο θαλάμους της Ογκολογικής κλινικής και οι ημερήσιες νοσηλείες στη Μονάδα Χημειοθεραπείας. 

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές) της κλινικής – ενώ υποβάλλονται συχνά σε διαγνωστικά τεστ – δεν έχουν βγει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς. Οι εναπομείναντες νοσηλευτές της Αιματολογικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και αναγκάζονται να κάνουν συχνά διπλοβάρδιες.

Τα προβλήματα αυτά είναι ενδεικτικά των ανεπαρκών υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στο όνομα της ελαχιστοποίησης του κόστους και που στην καθημερινότητα μεταφράζονται με μεγάλα ελλείμματα στη στελέχωση σημαντικών τμημάτων, ιδιαίτερα όταν είναι σίγουρο ότι θα προκύψει ζήτημα διασποράς αργά ή γρήγορα όπως συμβαίνει τώρα στην Αιματολογική. Η κατάσταση αυτή επίσης προφανώς καταρρίπτει τη κυβερνητική προσπάθεια ν΄  αποδείξει ότι η πανδημία φθίνει και κυρίως ότι έχουν ληφθεί όλα τ΄ απαραίτητα μέτρα ώστε οι ασθενείς όλων των κατηγοριών να λαμβάνουν τη φροντίδα και τη περίθαλψη που χρειάζονται και δικαιούνται. Όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα τίποτα απ΄ αυτά δεν ισχύει, το αντίθετο. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής σήμερα, μια απαραίτητη δομή για τη σωστή περίθαλψη των αιματολογικών ασθενών όπως είναι το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας για τη χορήγηση των απαραίτητων θεραπειών που, καλώς, έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στο ΠΑΓΝΗ, μετατράπηκε σε παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο!!! Δηλαδή η απουσία παντελούς πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας οδήγησε στη κατάργηση μιας τόσο απαραίτητης δομής προκειμένου να λειτουργήσει μια άλλη εξίσου απαραίτητη δομή. 

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη βελτίωση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της ενδονοσοκομειακής διασποράς:

  • Άμεση ενίσχυση της Αιματολογικής κλινικής με το απαραίτητο προσωπικό και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συνεχισθεί η νοσηλεία και η φροντίδα των ασθενών με ασφάλεια για τους ίδιους αλλά και για τους εργαζόμενους.
  • Ιχνηλάτηση και καραντίνα των εργαζομένων με υψηλού κινδύνου έκθεση στα κρούσματα.
  • Εβδομαδιαία προληπτικά μοριακά τεστ όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο.
  • Τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ όλων των νοσηλευομένων ώστε να προλαμβάνεται παρόμοιου τύπου διασπορά. 
  • Δωρεάν τακτικά τεστ όσων συνοδών κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα των νοσηλευομένων ώστε να μην επιβαρύνονται οι έτσι και αλλιώς εξουθενωμένοι συγγενείς.
  • Απόσυρση της οδηγίας για μόλις πενθήμερη απομόνωση των ήπια νοσούντων εργαζομένων, που έχει αποδειχθεί πλήρως αντιεπιστημονική και επικίνδυνη, επαναφορά της δεκαήμερης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί