Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αρμενίας: «Δεν έχω αρκετές εξουσίες»

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη χώρα έπειτα από την ανακοίνωση του Αρμέν Σακρισιάν πως παραιτείται από την προεδρία, επικαλούμενος θεσμική αδυναμία να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Πρόεδρος από το 2018, ο Αρμέν Σαρκισιάν ήλθε πέρυσι σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για σειρά θεμάτων, ανάμεσά τους και η αποπομπή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, μετά την ήττα της Αρμενίας το 2020 στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Το σκέφτηκα επί πολύ, αποφάσισα να παραιτηθώ από την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, αφού εργάσθηκα ενεργητικά για σχεδόν τέσσερα χρόνια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σαρκισιάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αρμενικής προεδρίας.

«Εγείρεται το ερώτημα γιατί ο πρόεδρος απέτυχε να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στην παρούσα εθνική κρίση. Ο λόγος είναι και πάλι προφανής – έλλειψη των κατάλληλων εργαλείων – το Σύνταγμα. Η ρίζα ορισμένων από τα πιθανά προβλήματά μας είναι κρυμμένα στον Θεμελιώδη Νόμο».

Με βάση το σύστημα διακυβέρνησης που τέθηκε σε ισχύ από το 2018 ο πρόεδρος είναι επικεφαλής του κράτους, ωστόσο έχει κατά βάση διακοσμητικό ρόλο. Ο Σαρκισιάν ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου μετά από πρόταση του απερχόμενου Σερζ Σαργκσιάν. Ο Σαργκσιάν επιχείρησε να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, κάτι που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων και μεγάλες διαδηλώσεις και άνοιξε τον δρόμο για τον Νικόλ Παρσινιάν να αναλάβει την εξουσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί