Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Σύλλογο Εστίασης Αγίου Νικολάου

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Γιώργος Καλλιντέρης, Μανόλης Αικατερινάκης, Μαρία Βάρδα και Μαρία Καφετζάκη, συναντήθηκαν την Παρασκευή 21/1/2022 με τον Σύλλογο Εστίασης Αγίου Νικολάου, μετά από πρόσκληση του.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις τους, τόσο λόγω της πανδημίας και των μέτρων που έχουν παρθεί όσο και λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί από την ακρίβεια. Αυτοί οι δυο λόγοι έχουν οδηγήσει σχεδόν όλα τα καταστήματα εστίασης της πόλης να προτιμήσουν να παραμείνουν κλειστά, για να μειώσουν όσο είναι δυνατόν τις απώλειες. Μια εικόνα νεκρής πόλης που όλοι βλέπουμε καθημερινά. 

Οι ασφυκτικοί όροι λειτουργίας, ο φόβος του κόσμου να κυκλοφορήσει λόγω πανδημίας, οι εξοντωτικοί λογαριασμοί ρεύματος (διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι), οι αυξήσεις των πρώτων υλών, οδήγησαν τους περισσότερους επιχειρηματίες να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά για να “περάσουν όσο πιο αναίμακτα γίνεται την δύσκολη περίοδο” όπως είπαν. Η εστίαση βρίσκεται σε ένα άτυπο λοκντάουν και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις θα  είναι μακροχρόνιες.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στη λειτουργία της πόλης, στη δυσκολία εύρεσης προσωπικού, τα προβλήματα της ΑΣΤΕΚ, στην μείωση της κρουαζιέρας και την απουσία ακτοπλοϊκών συνδέσεων με άλλα νησιά, στην έλλειψη προβολής της πόλης ως εσωτερικού τουριστικού προορισμού, με συνέπεια όλων αυτών, την εικόνα “νεκρής πόλης” που βλέπουμε σήμερα.

Ο Βουλευτής Λασιθίου αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών δραστηριοτήτων στην πόλη, όπως ήταν η ίδρυση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της Σχολής Φυσικής Αγωγής που θα ανέπτυσσε σε μεγάλο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σε μόνιμη βάση. Μαζί με τη Σχολή Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, οι δύο σχολές ουσιαστικά καταργήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως οι εκπρόσωποί τους να αντιδράσουν όπως έπρεπε. Το ίδιο συμβαίνει με την υποβάθμιση του υπάρχοντος Τμήματος, που πήρε πολύ λίγους φοιτητές λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ και η ΑΣΤΕΚ κινδυνεύει με απαξίωση λόγω των επιλογών του Υπουργείου Τουρισμού (ιδιωτικοποίηση τουριστικής εκπαίδευσης). Σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης (χωρίς αύξηση ο βασικός μισθός, ρεπό για υπερωρίες κ. α.), και της ακρίβειας, η εικόνα νέκρωσης της πόλης βρίσκει την εξήγησή της τους χειμερινούς μήνες μέσα στην πανδημία.

Τόνισε ότι η Σχολή Φυσικής Αγωγής όπως και η Σχολή Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα θα λειτουργήσουν, και αυτό αποτελεί δέσμευση για την Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης αναφέρθηκε με έμφαση  στις δυνατότητες  που έχει η πόλη  του Αγίου Νικολάου για τουριστική ανάπτυξη, και τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων χαμηλότερων κατηγοριών, ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλης, όπως είχε γίνει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, οι επιχειρήσεις αυτές εξαιρούνται. Είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε ένα θαυμάσιο μέρος  που όμως δεν τον φροντίσαμε όσο έπρεπε διαχρονικά.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της πανδημίας, την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την απώλεια μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας εξ αιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών (ενίσχυση σε προσωπικό του ΕΣΥ, διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εξαντλητικά ωράρια προσωπικού κλπ.).

Για τα οικονομικά προβλήματα της εστίασης παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που αφορούν τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν στην πανδημία και τον περιορισμό των αυξήσεων της ενέργειας με μείωση των Ειδικών Φόρων και την ενεργό παρέμβαση της ΔΕΗ.

Τέλος κάλεσε τους εκπροσώπους της εστίασης, των τουριστικών καταλυμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κοινή δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τα ειδικότερα θέματα που έθεσε ο Σύλλογος θα απαντηθούν από τον Βουλευτή Λασιθίου και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Βουλευτής ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι είναι στην διάθεση τους όποτε το θελήσουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί