Η κατρακύλα του ελληνικού Τύπου

Του Παντελή Μπουκάλα

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί δεν παραδεχόμαστε ότι ασκούμε επάγγελμα. Οχι, εμείς δεν είμαστε επιτηδευματίες όπως όλος ο κόσμος. Η δική μας η δουλειά –η πολιτική ή η δημοσιογραφία– είναι υψηλό λειτούργημα. Αυτό λέμε. Και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε ακόμα κι όταν διεκπεραιώνουμε τη δουλίτσα μας περιφρονώντας τους γραπτούς και τους άγραφους κώδικές της από κυνισμό ή μαγκιά. Ή υποτασσόμενοι στις εντολές είτε του κομματικού αρχηγού είτε του μιντιάρχη.

Η δημοσιογραφία μπορεί όντως να ασκηθεί ως λειτούργημα, με δύο ανελαστικές προϋποθέσεις όμως: την ελευθερία της και την έμπρακτη απάρνηση της λειτουργίας της ως τέταρτης εξουσίας. Οχι, δεν μπορεί να είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε τέταρτη εξουσία. Ούτε για να μας σβήνουν τις κλήσεις ούτε για να διαπλεκόμαστε με τις άλλες εξουσίες. Οσο φερόμαστε σαν τέταρτη εξουσιούλα, δήθεν αυτόνομη αλλά στην πραγματικότητα συμπληρωματική ή υποτακτική της πρώτης, θα βλέπουμε το κύρος και την αξιοπιστία μας να καταβαραθρώνονται. Και τη χλευαστική συντομογραφία ΑΡΔ να παραμένει δημοφιλής στα σόσιαλ μίντια.

Η 70ή θέση της Ελλάδας το 2021, σε σύνολο 180 χωρών, στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που εκπονούν κατ’ έτος οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δεν είναι τιμητική ούτε για την ελληνική πολιτεία ούτε για το δημοσιογραφικό σώμα. Να χαρούμε που μπορεί να πέσαμε άλλες πέντε θέσεις σε σχέση με το 2020, παραμένουμε όμως καλύτεροι από την Ουγγαρία (92η) και την Τουρκία (153η); Οποιος διαλέγει αυτές τις χώρες ως δεύτερο όρο συγκρίσεως, ναι, μπορεί να χαρεί. Οι υπόλοιποι μόνο να ντραπούμε οφείλουμε. Πολύ θα θέλαμε σ’ αυτούς τους υπόλοιπους να ανήκει και η κυβέρνηση. Τέτοιες ελπίδες όμως είναι κάτι χειρότερο από φρούδες. Είναι ανόητες.

Πού θα καταταγούμε το 2022; Με τη φόρα που έχουμε πάρει, ουδείς ξέρει. Δεν είναι πάντως καλός οιωνός η δριμεία καταδίκη της κυβέρνησης από οκτώ διεθνείς οργανώσεις (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κ.ά.) λόγω των διώξεων κατά της Γιάννας Παπαδάκου και του Κώστα Βαξεβάνη. Σε κοινό ανακοινωθέν τους υπογραμμίζουν πως «η φύση των κατηγοριών, η σύνδεσή τους με το ερευνητικό ρεπορτάζ για τη διαφθορά και η πιθανή φυλάκιση δύο δημοσιογράφων σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. εγείρουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου». Να αλώθηκαν άραγε όλες αυτές οι οργανώσεις από «ανθέλληνες» Ολλανδούς δημοσιογράφους; Δύσκολο.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί