ΠΑΓΝΗ: Δεν αντέχουμε άλλο λένε οι ειδικευόμενοι – Η κοινή δήλωσή τους

Δεν αντέχουμε άλλο, διακηρύσσουν με κοινή ανακοίνωση ειδικευόμενοι του ΠΑΓΝΗ για την εντατικοποίηση χωρίς τέλος.

Στο κείμενο αναφέρονται:

Οι ειδικευόμενοι του ΠαΓΝΗ έχουμε σηκώσει σε μεγάλο βαθμό το βάρος της πανδημίας με κάθε κόστος, κατανοώντας την, αρχικά έκτακτη ανάγκη λόγω πανδημίας. Η ανάγκη αυτή δεν είναι πια έκτακτη μετά από δύο χρόνια, όμως ακόμα η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτήν διοίκηση του νοσοκομείου βασίζεται στην υπέρβαση των δυνατοτήτων μας για να καλυφθούν τα κενά που δεν φρόντισε να καλύψει όλο αυτό το διάστημα. Γιατροί όλου του παθολογικού τομέα, κυρίως ειδικευόμενοι, υποχρεωνόμαστε από την αρχή της πανδημίας να καλύπτουμε εφημερίες στις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού αναλαμβάνοντας πολλές φορές καθήκοντα μακριά από την ειδικότητά μας (πχ δερματολόγοι να περιθάλπουν βαρέως πάσχοντες με πνευμονία). Ταυτόχρονα ειδικευόμενοι όλων των ειδικοτήτων καλύπτουμε εμβολιαστικές γραμμές εντός του νοσοκομείου εδώ και ένα χρόνο, ενώ ο εμβολιασμός θα έπρεπε να αποτελεί αρμοδιότητα της υποστελεχωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενημερωνόμαστε για εφημερίες στις ΜΑΚ, στα ΤΕΠ και στα εμβολιαστικά ακόμη και λίγες μέρες πριν, αφού έχουν βγει τα προγράμματα εφημεριών των κλινικών μας, αδιαφορώντας για τα πόστα και τα rotation μας. Αυτό συνέβη και παραμονή Πρωτοχρονιάς, με την ιατρική υπηρεσία να εκδίδει νέο πρόγραμμα εφημεριών ΜΑΚ για τον Ιανουάριο, χωρίς να λάβει υπόψιν ούτε τα προγράμματα των άλλων κλινικών ούτε τις ελάχιστες κανονισμένες ημέρες άδειας μετά τα τεράστια διαστήματα αναστολής των αδειών μας. Το πρόγραμμα αυτό αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις μας όμως μήνα το μήνα βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, το ίδιο αποδεκατισμένο προσωπικό να ξαναμοιράζεται ώστε να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

Όλα αυτά ενώ ήδη ειδικευόμενοι σε πολλές κλινικές υπεβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών, τα ρεπό μετά από εφημερία αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός, το ωράριό μας γίνεται λάστιχο καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες της κλινικής ενώ οι χρωστούμενες άδειες ετών συνεχίζουν να συσσωρεύονται λόγω της μέχρι πρότινος αναστολής αδειών αλλά και της έλλειψης προσωπικού που κάνουν αδύνατη τη λήψη άδειας. Η σωματική και ψυχολογική κούραση είναι δεδομένη μέσα σε αυτές τις συνθήκες ενώ ταυτόχρονα η ετεροαπασχόλησή μας με αλλότρια καθήκοντα (ΜΑΚ, εμβολιαστικά) εμποδίζει την εκπαίδευση που χρειάζεται να λαμβάνουμε στην ειδικότητα που έχουμε επιλέξει.

Σε αυτές τις συνθήκες προστίθεται η απόφαση της διοίκησης για μετακίνηση των εφημερείων διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. καρδιολόγων, αναισθησιολόγων, παθολόγων) σε χωριστό κτήριο του ΠΑΓΝΗ, μακριά από τους ασθενείς που καλούμαστε να φροντίσουμε! Έτσι καθυστερείται η μετακίνησή μας κατά τη διάρκεια των εφημεριών για την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα κινδύνους για την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών και επιπλέον κόπωση και άγχος για τους εφημερεύοντες.

Κορύφωση όμως της αντιπειστημονικότητας αποτελεί η απαράδεκτη οδηγία για επιστροφή στη μετά την 5η ημέρα απομόνωσης για τους νοσούντες με covid (με ήπια συμπτώματα), η οποία δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο πλην της ανάγκης του νοσοκομείου να μην απογυμνωθεί τελείως από ιατρικό προσωπικό, βάζοντας σε κίνδυνο προσωπικό και ασθενείς. Τί προστασία άραγε θα προσφέρει η μάσκα υψηλής προστασίας όταν καλούμαστε να εφημερεύσουμε, να δουλέψουμε δηλαδή έως και 36 ώρες, όντας θετικοί την 6η ημέρα καραντίνας; Όταν χρησιμοποιούμε τα ίδια εφημερεία, τουαλέτες και γραφεία με τους συναδέλφους μας; Πώς μπορούμε να είμαστε ασφαλείς για τους ανοσοκατεσταλμένους και μη ασθενείς μας;

Η ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού για να καλυφθούν οι τρύπες της υποστελέχωσης χρόνων αλλά και των αυξημένων αναγκών της πανδημίας πρέπει να σταματήσει. Οι ειδικευόμενοι δεν είμαστε <<γιατροί για όλες τις δουλειές>> που τα κάνουν όλα και συμφέρουν εις βάρος της εκπαίδευσης και της ζωής μας. Διεκδικούμε:

  • Κανένας ειδικευόμενος σε εμβολιαστικό κέντρο! Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού
  • Απόσυρση της οδηγίας για 5ήμερη μόνο απομόνωση εργαζομένων με ήπια νόσο COVID
  • Κανένας να μην εφημερεύει πάνω από το πλαφόν των 7 εφημεριών – κανένα ρεπό χαμένο.
  • Άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών και λοιπού προσωπικού- να σταματήσουν οι ειδικευόμενοι να καλύπτουν πάσης φύσεων κενά
  • Να ξεκινήσουν άμεσα ειδικότητα οι γιατροί που είναι στις λίστες αναμονής με προτεραιότητα την ειδικότητα της παθολογίας
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων –καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (πχ.επικουρικοί)
  • Αναβάθμιση και εφαρμογή υποχρεωτικού προγράμματος εκπαίδευσης ειδικευομένων 

One Thought to “ΠΑΓΝΗ: Δεν αντέχουμε άλλο λένε οι ειδικευόμενοι – Η κοινή δήλωσή τους”

  1. κανέλα-γαρύφαλο

    Μπράβο παιδιά! να αντιδράσουμε όλοι.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί