Ξεκινά στη Περιφέρεια Κρήτης το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους υποψηφίους θετούς γονείς για το πρώτο τρίμηνο του 2022

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης

Η Περιφέρεια Κρήτης- Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, κατόπιν συνεργασίας  με τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων και Λασιθίου, οργανώνει την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας υποψηφίων θετών γονέων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο Ν.4538/18 και το ΦΕΚ 4489/18.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά, σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2022 και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Θα συμμετάσχουν υποψήφιοι θετοί γονείς κυρίως από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και θα υπάρξει μικρή συμμετοχή από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και από την Περιφέρεια Αττικής. Για τους συγκεκριμένους συμμετέχοντες, έχει προηγηθεί η αξιολόγηση της ετοιμότητάς τους να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού μέσω του θεσμού της υιοθεσίας, από τους αρμόδιους Φορείς Εποπτείας και έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων της Περιφερειακής τους Ενότητας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε συμμετέχοντα υποψήφιο θετό γονέα για την εγγραφή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων θετών γονέων. Η διαδικασία εκπαίδευσης των υποψηφίων θετών γονέων αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία «συνταιριάσματος» με τα παιδιά προς υιοθεσία.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει διάρκεια 30 ώρες και καλύπτει 6 θεματικές ενότητες, που αναμένεται να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή. Στόχος του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων θετών γονέων, ώστε να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή παιδιών που βρίσκονται στη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που ίσως προκύψει και σχετίζεται με την υιοθεσία.

Οι θεματικές Ενότητες που θα αναλυθούν αναφέρονται σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, σε θέματα που αφορούν στη σωματική και ψυχική του ανάπτυξη, στη φροντίδα παιδιών με αυξημένες ανάγκες υγείας, στην αναπηρία, στο δικαίωμα του παιδιού στην ενημέρωσή του για την προέλευση και την υιοθεσία του κ.α.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω της δικτύωσης των επαγγελματιών διαφόρων κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων, συμμετέχουν επαγγελματίες εκπαιδευτές με σημαντική εμπειρία σε θέματα  παιδικής προστασίας, νομικοί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που προέρχονται από την Υπηρεσία του Συνηγόρου του Παιδιού, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, από την Περιφέρεια Αττικής και από την Περιφέρεια Κρήτης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   

ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΘΕΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η  Εκπαίδευση θα είναι εξαήμερη και θα έχει την ακόλουθη δομή:

Ημερομηνία:21/01/2022      Ώρα έναρξης: 09:00          Ώρα λήξης: 14:00

Έναρξη Τηλεδιάσκεψης: Βογιατζάκη Χρυσούλα, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης.

Εισαγωγή και Γνωριμία μελών της ομάδας 

Θεματική Ενότητα: Ο χάρτης δικαιωμάτων των παιδιών. Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Διαδικαστικά και νομικά θέματα.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Κουφονικολάκου Θεώνη, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του παιδιού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κουμαντάκη Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και συμμετοχή των συμβασιούχων Kοινωνικών Λειτουργών, Δασκαλάκη Μαρία και Φονιά Μυρσίνη.

Ημερομηνία:27/01/2022      Ώρα έναρξης: 09:00           Ώρα λήξης: 14:00

Θεματική Ενότητα: Προσωπικά κίνητρα και προσδοκίες. Στάσεις, αντιλήψεις σε σχέση με το θεσμό της υιοθεσίας και την ανατροφή των παιδιών.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Υφαντή Καλλιόπη, Κοινωνική Λειτουργός, Περιφέρεια Αττικής, Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών και  Κοινωνικής Εργασίας Κεντρικού Τομέα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κουμαντάκη Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και συμμετοχή των συμβασιούχων Κοινωνικών Λειτουργών, Δασκαλάκη Μαρία και Φονιά Μυρσίνη .

Ημερομηνία:03/02/2022      Ώρα έναρξης: 09:00          Ώρα λήξης: 14:00

Θεματική Ενότητα: Ιδιαίτερες ανάγκες παιδιών προς υιοθεσία. Οι αντιξοότητες στη ζωή της φυσικής οικογένειας και οι επιπτώσεις τους για γονείς και παιδιά. Μηχανισμοί προστασίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ανάκαμψης.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Νικολαίδης Γιώργος, Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κουμαντάκη Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων  και συμμετοχή των συμβασιούχων Κοινωνικών Λειτουργών, Δασκαλάκη Μαρία και Φονιά Μυρσίνη.

Ημερομηνία:08/02/2022      Ώρα έναρξης: 09:00           Ώρα λήξης: 14:00

Θεματική Ενότητα: Στάδια σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών. Προσαρμογή στη σχέση και ανάπτυξη ψυχικού δεσμού με το παιδί. Αποδοχή της Διαφορετικότητας.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Δημητριάδου Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος MSc- Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κουμαντάκη Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και συμμετοχή των συμβασιούχων  Κοινωνικών Λειτουργών, Δασκαλάκη Μαρία και Φονιά Μυρσίνη.

Ημερομηνία:11/02/2022      Ώρα έναρξης: 09:00           Ώρα λήξης: 14:00

Θεματική Ενότητα: Φροντίδα παιδιών με αυξημένες ανάγκες στην υγεία, αναπηρία, εμπειρία κακοποίησης κ.λ.π. Διαπολιτισμικά ζητήματα.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κασκανιώτης Ανδρέας, Κοινωνικός Λειτουργός, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Παιδόπολη  «ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κουμαντάκη Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και συμμετοχή των συμβασιούχων Κοινωνικών Λειτουργών, Δασκαλάκη Μαρία και Φονιά Μυρσίνη.

Ημερομηνία:17/02/2022      Ώρα έναρξης: 09:00            Ώρα λήξης: 14:00

Θεματική Ενότητα: Το δικαίωμα του θετού παιδιού στην ενημέρωση για την προέλευση του και την υιοθεσία. Ζητήματα ταυτότητας στην υιοθεσία. Πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μετά την υιοθεσία.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Κουμαντάκη Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κουμαντάκη Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και συμμετοχή των συμβασιούχων Κοινωνικών Λειτουργών, Δασκαλάκη Μαρία και Φονιά Μυρσίνη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Ξεκινά στη Περιφέρεια Κρήτης το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους υποψηφίους θετούς γονείς για το πρώτο τρίμηνο του 2022”

  1. Hansel, Gretel, μάγισσες

    Αυτό που καταρχάς θα έπρεπε να απασχολεί τους άρχοντες είναι η στήριξη των βιολογικών γονιών, ώστε να μη χάνουν τα παιδιά τους. Δεν είναι κατάσταση αυτή να εξαρτώνται οι νέες οικογένειες από θείους και παππούδες. Όλα τα άλλα είναι υποκρισία και διασπάθιση χρημάτων, για να βρουν και κάποιοι δουλειά.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί