ΣΥΡΙΖΑ: Οι δαπάνες στέγασης καταβροχθίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών

“H κυβέρνηση Μητσοτάκη φτωχαίνει την πλειοψηφία των νοικοκυριών και τα οδηγεί σε νέα ανθρωπιστική κρίση”

H κυβέρνηση Μητσοτάκη φτωχαίνει την πλειοψηφία των νοικοκυριών και τα οδηγεί σε νέα ανθρωπιστική κρίση, υπογραμμίζει η αναπλ. τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου σε δήλωσή της. 

Οπως επισημαίνει, «η νέα φτωχοποίηση προκύπτει από τη μείωση των εισοδημάτων, και την εκτίναξη των δαπανών διαβίωσης εδώ και δύο χρόνια.

Με την εγκληματική διαχείριση της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, οι δαπάνες στέγασης εκτοξεύτηκαν και πλέον καταβροχθίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ, σύμφωνα με όλα τα την Κομισιόν, η κατάσταση αναμένεται να διαρκέσει και να επιδεινωθεί περισσότερο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat (2020), βγαίνοντας από την τεράστια δημοσιονομική κρίση και παρά τη σχετική μείωση των δεικτών στην περίοδο 2015-19, ήταν η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στέγασης σε όλη την Ευρώπη, 1,5 εκ. νοικοκυριά, σε σύνολο 4,1 εκατομμυρίων, έπρεπε να πληρώνουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους για τις στεγαστικές τους ανάγκες (ενοίκιο ή δόση δανείου, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, με ή χωρίς δάνειο, θέρμανση, ψύξη). Αυτό ίσχυε και για νοικοκυριά με ιδιόκτητη στέγη, με ή χωρίς δάνειο, αφού μόνον 700.000 νοικιάζουν κατοικία.

Η ίδια η Κομισιόν, σε αντίθεση με τα κυβερνητικά παραμύθια περί «παροδικού φαινομένου», εκτιμά ότι η τιμή της ηλεκτρική ενέργειας θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και η Ελλάδα βρίσκεται σε χείριστη θέση λόγω των επιλογών στην παραγωγή ηλεκτρισμού και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου καθιστούν πανάκριβη τη θέρμανση των σπιτιών. Αποτέλεσμα, σήμερα εκτιμάται ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά, και η πλειοψηφία των μεσαίων στρωμάτων, πληρώνουν περισσότερο από το 40% του εισόδημά τους για δαπάνες στέγασης, όταν ο ευρωπαϊκός ΜΟ των νοικοκυριών που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση είναι 8,2%.

Συγχρόνως, το ράλι ανόδου των τιμών αγοράς ακινήτων (32% μέσα στα τρία τελευταία χρόνια) μεταφράζεται σε συνεχή άνοδο των ενοικίων. Η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της ΕΕ, εξοντώνει τους ιδιοκτήτες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων αφού οι επιδοτήσεις αφορούν τα υψηλά εισοδήματα.

Η πρόσφατη άρνηση των θεσμών να συνεχιστεί το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και η απαίτησή τους να εφαρμοστεί ο πτωχευτικός νόμος βάζει χιλιάδες νοικοκυριά στον εφιάλτη των πλειστηριασμών και της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέραν των άμεσων προτάσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, έχει ρεαλιστικές προτάσεις για τη μείωση των στεγαστικών δαπανών. Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αναγκαία τώρα», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί