Πάπας Βενέδικτος: Γνώριζε κακοποιήσεις ανηλίκων αλλά δεν έκανε τίποτα

Μια έκθεση κακοποίησης παιδιών που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία την Πέμπτη διαπίστωσε ότι ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ απέτυχε να δράσει σε τέσσερις περιπτώσεις κακοποίησης, έκθεση που εκθέτει ακόμα μια φορά την Καθολική Εκκλησία και το Βατικανό.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

Η δικηγορική εταιρεία Westphal Spilker Wastl (WSW), η οποία διεξήγαγε την έρευνα, είπε ότι ο Βενέδικτος απέτυχε να αποτρέψει την κακοποίηση ανηλίκων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχιεπισκόπου Μονάχου και Φράιζινγκ από το 1977 έως το 1982.

Ο Βενέδικτος υπηρέτησε ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας πριν παραιτηθεί το 2013. Οι υποθέσεις κακοποίησης παιδιών σημειώθηκαν κατά την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράιζινγκ από το 1977 έως το 1982.

«Σε σύνολο τεσσάρων υποθέσεων, καταλήξαμε ότι υπήρξε αποτυχία δράσης», είπε ο δικηγόρος Μάρτιν Πους, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση του WSW.

Δύο υποθέσεις αφορούν ιερείς που κατηγορήθηκαν νομικά για κακοποίηση παιδιών υπό τον πρώην Πάπα, ο οποίος ήταν τότε γνωστός ως Αρχιεπίσκοπος Τζόζεφ Ράτσινγκερ. Σε αυτούς τους δύο ιερείς επετράπη να συνεχίσουν το έργο τους στην εκκλησία ως ποιμένες.

Η εκκλησία επίσης δεν έλαβε καμία επίσημη πειθαρχική δίωξη κατά των κληρικών και φαίνεται ότι δεν δόθηκε καμία φροντίδα στα θύματά τους.

Μια άλλη υπόθεση περιστράφηκε γύρω από τον διαβόητο βιαστή παιδιών Peter H., ο οποίος μετατέθηκε από το Έσσεν της δυτικής Γερμανίας στην Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράιζινγκ το 1980.

Ο Βενέδικτος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου Ράινχαρντ Μαρξ κατηγορείται επίσης ότι δεν παρενέβη σε δύο περιπτώσεις κακοποίησης.

Η έκθεση του WSW εντόπισε τουλάχιστον 497 περιπτώσεις κακοποίησης στην Αρχιεπισκοπή του Μονάχου μεταξύ των ετών 1945 και 2019. Η κακομεταχείριση αφορούσε κυρίως νεαρούς άνδρες.

Το Βατικανό εξέφρασε την Πέμπτη «ντροπή και τύψεις» σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις κακοποίησης από την έκθεση.

Η Καθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει πολλαπλά σκάνδαλα κακοποίησης παιδιών

FILE – In this Oct. 22, 1978 file photo, Pope John Paul II places his hands on the shoulders of West German Cardinal Joseph Ratzinger, archbishop of Munich and Freising, during the solemn inauguration of his ministry as universal Pastor of the Church in Vatican City. Ratzinger, who later became Pope Benedict XVI, announced Monday, Feb. 11, 2013 that he will resign on Feb. 28. The 85-year-old pope announced his decision in Latin during a meeting of Vatican cardinals. (AP Photo)

Η έκθεση είναι το τελευταίο σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών που επηρεάζει την Καθολική Εκκλησία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο 94χρονος πρώην Πάπας αρνήθηκε ότι γνώριζε πληροφορίες για σεξουαλική κακοποίηση στο θρησκευτικό τάγμα Λεγεωνάριων του Χριστού που εδρεύει στο Μεξικό.

Ο ιδρυτής του Λεγεωνάριων του Χριστού, Μάρσιαλ Μασιέλ, ο οποίος πέθανε το 2008, έχει κατηγορηθεί για κακοποίηση δεκάδων ανηλίκων.

Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης των Λεγεωνάριων του Χριστού αμαύρωσε την κληρονομιά του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, ο οποίος ηγήθηκε της εκκλησίας από το 1978 έως τον θάνατό του το 2005. Ο Ιωάννης Παύλος Β’ είχε επαινέσει τον Μασιέλ και το έργο των Λεγεωνάριων του Χριστού κατά τη θητεία του ως Πάπας.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί