ΟΗΕ: Τι είναι η άρνηση του Ολοκαυτώματος – Ζητά μέτρα από τα κράτη

Ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα από τον ΟΗΕ κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ορίστηκε τι είναι η άρνηση του Ολοκαυτώματος και καλεί τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να τον καταπολεμήσουν.

Ο ΟΗΕ προέτρεψε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «να λάβουν ενεργά μέτρα» για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

«Η Γενική Συνέλευση στέλνει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα κατά της άρνησης ή της διαστρέβλωσης αυτών των ιστορικών γεγονότων», δήλωσε η πρέσβειρα της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη και συμπλήρωσε ότι «η αγνόηση των ιστορικών γεγονότων αυξάνει τον κίνδυνο να επαναληφθούν».

Ενώ η Γενική Συνέλευση των 193 μελών ενέκρινε το ψήφισμα -που συντάχθηκε από το Ισραήλ και τη Γερμανία- χωρίς ψηφοφορία, το Ιράν αποστασιοποιήθηκε από το κείμενο για την «κατοχή της Παλαιστίνης και τμημάτων της Συρίας και του Λιβάνου από το Ισραήλ». Η αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέφυγε να απαντήσει για τις δηλώσεις του Ιράν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης διευκρινίζει ότι η διαστρέβλωση και η άρνηση του Ολοκαυτώματος αναφέρεται σε:

  • Σκόπιμες προσπάθειες να δικαιολογηθεί ή να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του Ολοκαυτώματος ή των κύριων στοιχείων του, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών και συμμάχων της ναζιστικής Γερμανίας.
  • Ελαχιστοποίηση του αριθμού των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σε αντίθεση με αξιόπιστες πηγές
  • Προσπάθειες να κατηγορηθούν οι Εβραίοι για την πρόκληση της δικής τους γενοκτονίας.
  • Δηλώσεις που παρουσιάζουν το Ολοκαύτωμα ως θετικό ιστορικό γεγονός.
  • Προσπάθειες να θολώσουν την ευθύνη για τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης και θανάτου που επινόησε και λειτούργησε η ναζιστική Γερμανία επιρρίπτοντας την ευθύνη σε άλλα έθνη ή εθνοτικές ομάδες.

Παράλληλα ο ΟΗΕ προτρέπει τα κράτη μέλη και τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λάβουν ενεργά μέτρα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της άρνησης ή διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος μέσω των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και να διευκολύνουν την αναφορά τέτοιου περιεχομένου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί