Ήττα Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε αίτημα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τα αρχεία του Λευκού Οίκου που έχει ζητήσει η επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Τα έγγραφα που αναζητά η ειδική επιτροπή της Βουλής περιλαμβάνουν προεδρικά ημερολόγια, ημερολόγια επισκεπτών, προσχέδια ομιλιών και χειρόγραφες σημειώσεις που σχετίζονται με την 6η Ιανουαρίου από τα αρχεία του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους.

Οι βουλευτές που ερευνούν τις συνθήκες γύρω από τα αιματηρά επεισόδια έχουν επισημάνει ότι τα έγγραφα, τα οποία φυλάσσονται από την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων NARA) είναι σημαντικά για την πλήρη κατανόηση των γεγονότων και οποιουδήποτε ρόλου ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έπαιξαν, πριν και μετά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε προηγουμένως ζητήσει να αποδεσμευτούν τα έγγραφα, αλλά ο Τραμπ επικαλέστηκε το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας να προστατεύει την εμπιστευτική φύση των επικοινωνιών της.

Χθες, Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο συντάχθηκε με την άποψη κατώτερου ομοσπονδιακού δικαστηρίου, που είχε αποφανθεί ότι τα εν λόγω έγγραφα δεν θα προστατεύονταν ακόμη και αν ο Τραμπ ήταν ακόμα πρόεδρος.

«Επειδή το εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αξιώσεις του προέδρου Τραμπ θα είχαν αποτύχει ακόμη και αν ήταν ο τωρινός πρόεδρος, η ιδιότητά του ως πρώην προέδρου αναγκαστικά δεν είχε καμία διαφορά στην απόφαση του δικαστηρίου», ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Μόνο ένα από τα εννέα μέλη του δικαστηρίου, ο συντηρητικός δικαστής Clarence Thomas, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με την απόφαση.

Σε μια δήλωση, ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος Bennie Thompson, πρόεδρος της επιτροπής, και η Ρεπουμπλικανική εκπρόσωπος Liz Cheney, αντιπρόεδρός της, χαρακτήρισαν την απόφαση «μια νίκη για το κράτος δικαίου και την αμερικανική δημοκρατία».

Η απόφαση ήρθε επίσης καθώς η επιτροπή της Βουλής εξέδωσε περισσότερες κλήσεις κατά την έρευνα, αυτή τη φορά στα ηγετικά στελέχη μιας ακροδεξιάς ομάδας που εμφανίστηκαν σε εκδηλώσεις που προωθούσαν τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ για νοθεία μετά τις εκλογές του 2020.

Η επιτροπή βρίσκεται σε κούρσα με τον χρόνο, καθώς θέλει πάση θυσία να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί