ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν περιμένει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τι προέβλεψε ο Αμερικανός Πρόεδρος και με ποιον τρόπο προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Για τον Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρο των ΗΠΑ, το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πάνω στο τραπέζι. Ο Αμερικανός πολιτικός, μάλιστα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του πρώτου έτους της θητείας του στον Λευκό Οίκο, προέβλεψε πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα το επιχειρήσει.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τους Ρώσους πως μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και μίλησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σημείωσε πως η απάντηση της χώρας του αλλά και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τί θα κάνει η Ρωσία. Στο Πεντάγωνο, πάντως, υπάρχει η ανησυχία πως μια επίθεση των Ρώσων προς τους Ουκρανούς θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει – και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τί να κάνουμε και τί να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν και συνέχισε: «Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν… θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς ανατολάς. Στο μεταξύ, την Τετάρτη (19/1) ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, τόνισε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί, να πλήξει ή να εισβάλει στην Ουκρανία. Παράλληλα, όμως, κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στους Ουκρανούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί