Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί ψήφισμα για την γενοκτονία των Ουιγούρων

Η γαλλική Βουλή υιοθέτησε την Πέμπτη το ψήφισμα για την συνεχιζόμενη γενοκτονία που υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων στην Κίνα. Το κείμενο πέρασε με την πλειοψηφία που διαθέτει το κόμμα του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας τη Γαλλία την έκτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας το κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ουιγούρων, ενώ το ίδιο έχουν πράξει Καναδάς και ΗΠΑ.

Λίστα εγκλημάτων ΓΕΝ

Χρήση καταναγκαστικής εργασίας, εκτεταμένη επιτήρηση, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, συστηματοποιημένος βιασμός, μαζικός εγκλεισμός, πολιτικές μαζικής και καταναγκαστικής στείρωσης, εξάλειψη της κουλτούρας και ταυτότητας των Ουιγούρων, διαχωρισμός των παιδιών από τις οικογένειές τους… Καταγράφοντας αυτά τα εγκλήματα, το ψήφισμα αναφέρει: «Αυτά τα στοιχεία, τώρα ευρέως τεκμηριωμένα (…), μαρτυρούν την πρόθεση καταστροφής της ταυτότητας, των δεσμών της κοινότητας των Ουιγούρων, των δεσμών της φυλής και των δεσμών μεταξύ των γενεών και γενικότερα την εξόντωση των Ουιγούρων, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής, τόσο ως κοινότητα όσο και ως άτομα. Αυτή η ακραία και συστηματική πολιτική βία, που οργανώθηκε και σχεδιάστηκε από το κινεζικό κράτος, συνιστά γενοκτονία». Το Πεκίνο χαρακτηρίζει συστηματικά ως ψευδείς αυτές τις κατηγορίες κατά της πολιτικής του στη Σίντζιανγκ, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό το πρόσχημα της αντιτρομοκρατίας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στην αντιπολίτευση, οι κομμουνιστές απείχαν. «Η καταγγελία μιας γενοκτονίας και ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας δεν βαραίνει τη νομοθετική εξουσία», δήλωσε ο βουλευτής Ζαν Πολ Λεκόκ εκ μέρους της κοινοβουλευτικής του ομάδας. «Πολλές δυνάμεις έχουν συμφέρον να κάνουν την Κίνα ένα αιμοδιψές κράτος για να προετοιμάσουν το έδαφος για οικονομικό πόλεμο», υποστήριξε.

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λουκ Μελανσόν (La France Insoumise – LFI) λέει ότι «υποστηρίζει τους Ουιγούρους ενάντια στο κινεζικό καθεστώς που είναι ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αλλά απείχε, θεωρώντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση μεταξύ ΜΚΟ και ακαδημαϊκών για τον χαρακτηρισμό της γενοκτονίας. «Αυτό είναι ένα νομικό και πολιτικό ερώτημα», είπε η Κλεμεντίν Οτέν, βουλευτίνα της LFI, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ αυτού του κειμένου και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια κυβέρνηση που πίνει τσάι με τους υπεύθυνους για τη σφαγή».

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, η βουλευτίνα των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains), Κονστάνς Λε Γκριπ μίλησε για «ένα ραντεβού με την ιστορία» καθοδηγώντας τη συζήτηση υπέρ του κειμένου. «Υπάρχουν στιγμές κινητοποίησης όπου πρέπει να ξέρεις πώς να πεις πράγματα και ζητάμε να αναγνωριστεί η γενοκτονική φύση της σφαγής των Ουιγούρων», εξηγεί.

Με πληροφορίες από Le Monde

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί