«Ένας στους 3 σε ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών, περίπου 170.000 ενεργά κρούσματα»

Για σταθερή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων και σταθεροποίηση του αριθμού των νέων νοσηλειών και των νέων διασωληνώσεων αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα μίλησαν σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 170.000 ενεργά κρούσματα, ο κυλιόμενος μέσος όρος της εβδομάδας μειώθηκε κατά 35% και ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται σε 5,7%.

Όσον αφορά στην ηλικιακή κατανομή είπε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη, κάτι που απέδωσε στο συχνό testing στα παιδιά. Ακόμα, σημείωσε ότι παρατηρείται μικρή άνοδος στους άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως αυτή την περίοδο ένας στους 3 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών.

Η καθηγήτρια είπε ακόμα ότι η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί το 80-90% των νέων κρουσμάτων, αλλά να μην ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να κυκλοφορεί η Δέλτα. Όπως τόνισε, πάνω από 60% των εισαγωγών στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες οφείλεται στη Δέλτα.

Όσον αφορά στην κατάσταση στις ΜΕΘ είπε ότι αυτή τη στιγμή η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 88% και και 63% σε απλές κλίνες.

Η Β. Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα, ενώ παρατηρείται επίσης αύξηση κρουσμάτων σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στον παιδικό πληθυσμό είπε ότι παράλληλα με την ύφεση σε όλη την επικράτεια παρατηρείται μείωση και στα παιδιά 4-18 ετών. Ειδικά, το διάστημα 10-16 Ιανουαρίου συνολικά ο αριθμός μειώθηκε σε 36.400 έναντι άνω των 43.000 κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα. «Το σχολείο είναι το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά» είπε, ενώ στις ερωτήσεις ανέφερε ότι υπάρχει μικρή αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά αλλά ότι παίρνουν γρήγορα εξιτήριο.

Τέλος, παρατήρησε πως σε περιοχές όπου έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των παιδιών ηλικίας Λυκείου, όπως στην Αττική, στην Κρήτη και στα Τρίκαλα έχουμε μείωση κρουσμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί