Δ. Τζανακόπουλος: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και τα λαϊκά συμφέροντα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

“Να φύγει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχέδιό της η εξυπηρέτηση συμφερόντων”

Την άμεση διεξαγωγή εκλογών για να φύγει «η επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία και τα λαϊκά συμφέροντα, κυβέρνηση Μητσοτάκη», ζήτησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5»

Αναφερθείς στα σημαντικά μέτρα που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση στο πεδίο της πανδημίας και δεν το έκανε, υπογράμμισε: «η ενίσχυση του ΕΣΥ, η παροχή δωρεάν rapid test και η συνταγογράφηση των PCR, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη παρά τα ψέματα του κ. Γεωργιάδη, η ενίσχυση των μισθών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο πλήττεται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις υλικές συνθήκες διαβίωσής του, αλλά και σε ό,τι αφορά το ηθικό του». «Όταν βλέπεις τους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη να υποχωρούν και στην Ελλάδα η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει 100 ανθρώπους την ημέρα ενώ οι διασωληνώσεις αυξάνονται, είναι ευνόητο ότι το ηθικό του κόσμου που είναι στην πρώτη γραμμή υφίσταται τεράστια ζημιά», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Υπάρχουν επίσης πράγματα που δεν πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα να λέει συνεχώς ότι βρισκόμαστε στο τέλος του πανδημικού κύκλου –ενώ γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι μία συνθήκη που θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν προαναγγείλει το τέλος της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον 5 φορές με φράσεις όπως “το τελευταίο μίλι”, “νικήσαμε τον κορωνοϊό”, “οι τελευταίες τρεις εβδομάδες”». «Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση, εφησυχασμό αλλά και αγανάκτηση στους πολίτες», είπε.

Όσον αφορά την οικονομία και τα εργασιακά, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε, υλοποιεί σχέδιο επίθεσης απέναντι στα μισθωτά στρώματα και τις λαϊκές τάξεις». «Αυτή τη στιγμή αξιοποιεί την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να εντείνει αυτήν την επίθεση», εξήγησε, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «το εξωφρενικό μέτρο του κ. Χατζηδάκη», ότι οι εργαζόμενοι γονείς που θα πάρουν άδεια επειδή τα παιδιά τους νόσησαν από κορωνοϊό θα πληρώνονται μόνο το 50% του μισθού τους. «Λες και είναι δική τους ευθύνη ότι τα παιδιά τους νόσησαν. Αυτό το μέτρο λαμβάνεται μόνο και μόνο για να μην επιβαρυνθούν οι εργοδότες», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «έρχεται ως συμπλήρωμα ακραίων αντεργατικών ρυθμίσεων που δεν πέρασαν ούτε τα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια».

Τόνισε ακόμα ότι «έχουμε την πραγματική κατάσταση της ακρίβειας, η οποία έχει αφαιρέσει 13,7% από το μέσο μισθό, έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων ακόμα και 15% ή 20% για αυτούς που έχουν χαμηλότερους μισθούς». «Και αυτό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει να μην αυξάνει ουσιαστικά τον κατώτατο μισθό, κάτι που όχι μόνο θα ενίσχυε άμεσα όσους, εκατοντάδες χιλιάδες, εργάζονται με τον κατώτατο αλλά θα συμπαρέσυρε προς τα πάνω επιδόματα και όλη την υπόλοιπη μισθολογική κλίμακα», σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ταξική στρατηγική αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λίγων, των ελάχιστων της κοινωνίας», υπογράμμισε.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Είναι επικίνδυνη, είναι εγκληματική για τα λαϊκά συμφέροντα», διεμήνυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή πανηγυρική «υποδοχή» των πρώτων αεροσκαφών Rafale που ήρθαν στη χώρα, έκανε λόγο για «σόου» και εξήγησε: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να βρει προσβάσεις σε λαϊκά στρώματα μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματος, μέσω της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, προσπαθεί να βρει προσβάσεις μέσω της στροφής στον εθνικισμό και στην σκληρή δεξιά ατζέντα». «Αυτές οι παραστάσεις όμως είναι άσφαιρες, διότι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το σποτ με τα Rafale που έκλεινε με το σήμα της ΝΔ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε πως «αυτό επιβεβαιώνει ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική που θέλει να εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και την εθνική άμυνα, αλλά με μια πολιτική που αποσκοπεί σε ιδεολογικά αποτελέσματα και κομματικά οφέλη για τη ΝΔ».

Τέλος, αναφερθείς στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την εκλογή της κεντρικής επιτροπής και του προέδρου από τα μέλη του κόμματος, τόνισε: «είναι μια πρόταση εύλογη και αυτονόητη εν έτει 2022, όταν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ενός ψηφιακού καπιταλισμού». «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αντιγραφή μοντέλων της κεντρώας σοσιαλδημοκρατίας. Αυτοί που θα έχουν δικαίωμα να εκλέξουν και να εκλεγούν θα είναι μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», εξήγησε. «Αυτή η πρόταση δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης δημοκρατικής συμμετοχής», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί