35χρονος από την Κρήτη κατηγορείται για τρομοκρατική επίθεση στο Εδιμβούργο

Ένας 35χρονος Έλληνας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης αφού φέρεται να τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό που έγραφε πάνω “F*** you all” σε πάρκο έξω από το Κάστρο του Εδιμβούργου το 2018.

Σύμφωνα με την Daily Record ο 35χρονος Νικόλαος Καρβουνάκης με καταγωγή απο την Κρήτη ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος της Διεθνούς Τρομοκρατικής Μαφίας -μιας μεξικανικής οικο-τρομοκρατικής ομάδας- αφού τοποθέτησε την αυτοσχέδια “βόμβα” στους κήπους Princes Street του Εδιμβούργου.

Περίπου ένα μήνα μετά την ανακάλυψη του μηχανισμού, επικοινώνησε με έναν δημοσιογράφο εφημερίδας στέλνοντας μια φωτογραφία της και περιέγραψε τον εαυτό του ως “εραστή της μηδενιστικής αντιπολιτικής βίας”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου άκουσε ότι ο κρητικής καταγωγής Καρβουνάκης ολοκλήρωσε τη θητεία στον Ελληνικό Στρατό πριν μετακομίσει στη Σκωτία το 2013.

Η Εισαγγελέας Angela Gray είπε: “Στις 11 Ιανουαρίου 2018 στις 5 μ.μ., μια ομάδα προσωπικού του Δήμου του Εδιμβούργου ενημερώθηκε από πολίτη για ένα κουτί από χαρτόνι που περιείχε μια συσκευή “βόμβας” σε ένα από τα καταφύγια στο Princes Street Gardens. Κατά την περαιτέρω επιθεώρηση του αντικειμένου, το προσωπικό βρήκε ότι περιείχε έναν μαύρο σωλήνα, καλωδιώσεις και μια μπαταρία κολλημένη στο εσωτερικό του κουτιού με τη λέξη “f**k you all” γραμμένη στην εσωτερική επιφάνεια του του καπακιού”.

Και πρόσθεσε: “Εάν είχε πυροδοτηθεί, θα είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικό τραυματισμό σε άτομα και ζημιές σε περιουσίες σε κοντινή απόσταση, ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης του μεταλλικού σωλήνα ή των μεταλλικών καρφιών που βρίσκονταν μέσα”.

Στο εσωτερικό του μηχανισμού βρέθηκαν συνολικά 58 καρφιά, μερικά από τα οποία είχαν κοπεί στη μέση.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο μετά την ανακάλυψη της συσκευής το 2018, η αστυνομία της Σκωτίας κατέβαλε εκτεταμένες προσπάθειες για να εντοπίσει ποιος ήταν υπεύθυνος και οι έρευνές οδήγησαν στον 35χρονο Κρητικό.

Ο εισαγγελέας είπε ότι διεξήχθησαν έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό και ελήφθησαν πληροφορίες που εστίασαν την έρευνα στον Καρβουνάκη. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι είχε αγοράσει τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της συσκευής από καταστήματα DIY και μέσω Διαδικτύου.

Οι ειδικοί σε εκρηκτικά διαπίστωσαν ότι ο Καρβουνάκης είχε παρακολουθήσει εκπαιδευτικό βίντεο για την κατασκευή του μηχανισμού. Συνολικά βρέθηκαν 71 γραμμάρια χαμηλής εκρηκτικής ύλης που αποτελούνταν από κεφαλές σπίρτων και ζάχαρη.

Ο Καρβουνάκης συνελήφθη τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 2021 από αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής στη North Bridge, στο Εδιμβούργο, σε σχέση με τρομοκρατικό αδίκημα και είχε δηλώσει: “Δεν καταλαβαίνω. Υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό;”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το DNA του βρέθηκε σε ταινία στη συσκευή που ήταν τοποθετημένη στους κήπους.

“Ο Νικόλαος Καρβουνάκης το κατασκεύασε και το τοποθέτησε στο Princes Street Gardens, στο Εδιμβούργο, όπου ανακαλύφθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018”, είπε η Εισαγγελάς.

Ο Καρβουνάκης παραδέχθηκε ότι κατείχε τον μηχανισμό που περιείχε εκρηκτικό υλικό.

Ως πρώην καθαριστής της Granton Road στο Εδιμβούργο είχε διάφορες θέσεις εργασίας από τότε που έφτασε στη Σκωτία το 2013 και έχει άδεια αορίστου χρόνου για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

κρητικος σκωτια

Το email με την υπογραφή “Misanthropos Cacogen”

Η Εισαγγελέας είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 έστειλε ένα email σε έναν ρεπόρτερ εφημερίδας που περιείχε έναν σύνδεσμο προς έναν οικολογικό εξτρεμιστικό ιστότοπο όπου ανέλαβε ανώνυμα την ευθύνη.

Υπέγραψε ως “Misanthropos Cacogen” και ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος της “Διεθνούς Τρομοκρατικής Μαφίας”. Η εισαγγελέας είπε: “Αυτή είναι γνωστή ως ITS, μια συντομογραφία μιας ισπανικής φράσης που μεταφράζεται σε “ατομιστές που φροντίζουν την άγρια ​​φύση”.

“Αυτή η μεξικανική τρομοκρατική οργάνωση δημιουργήθηκε το 2011. Η ομάδα επικεντρώνεται στην οικοτρομοκρατία, η οποία περιλαμβάνει πράξεις βίας κατά ανθρώπων ή/και περιουσιακών στοιχείων για την υποστήριξη περιβαλλοντικών αιτιών.”

Ο συνήγορος υπεράσπισης John Scullion ισχυρίστηκε ότι ο Καρβουνάκης “σκόπευε να προκαλέσει αναστάτωση αλλά όχι σωματική βλάβη και όταν η συσκευή αφέθηκε στους κήπους δεν είχε ρυθμιστεί να εκραγεί”.

Η ποινή φυλάκισης για τον 35χρονο αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα.

Daily Record

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί