122 βαριά πάσχοντες ασθενείς δίνουν μάχη εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες

Την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν βαριά πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, παρουσίασε με στοιχεία ο γραμματέας της ΟΝΕΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου.

Με ανάρτησή του στο Facebook αποκάλυψε ότι σήμερα Πέμπτη και μέχρι τις 12:15 το μεσημέρι 122 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, δίνουν τη μάχη εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες.

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, αναφέρει ότι τα στοιχεία προέρχονται από την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμονής για ΜΕΘ υπουργείου Υγείας – ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ.

Να σημειωθεί ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων από κορωνοϊό που καταγράφεται στη χώρα μας αποδίδεται από τους γιατρούς της πρώτης γραμμής και στις ελλείψεις στο ΕΣΥ, αφού η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Μόλις, χθες, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, είχε δηλώσει με δραματικό τόνο ότι «χάνονται άδικα άνθρωποι γιατί δεν έχουμε προσωπικό να τους βοηθήσει», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε αύξηση των κλινών ΜΕΘ χωρίς όμως να τις στελεχώσει με προσωπικό.

«Οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Η θνητότητα αυξάνει με το λειψό προσωπικό στα νοσοκομεία», σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει στην πλήρη αποσάθρωση του ΕΣΥ μέσα από συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας ενώ σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η μυστική διαβούλευση που έκανε η Μίνα Γκάγκα στα γραφεία της ΝΔ μόνο με τους γιατρούς – βουλευτές του κόμματος, στους οποίους παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για λουκέτα στα νοσοκομεία μέσω του συστήματος «hub and spoke» («κόμβου και ακτίνας»), το οποίο προβλέπει ότι μόνο ένα νοσοκομείο θα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες και θα αναβαθμιστεί ενώ τα άλλα υπάρχοντα περιφερειακά νοσοκομεία που θα βρίσκονται σε απόσταση 25-30 χιλιομέτρων από το κεντρικό νοσοκομείο, θα διατηρήσουν μόνο τις πολύ απαραίτητες υπηρεσίες, μετατρεπόμενα σε Κέντρα Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί