Σταϊκούρας: Να είμαστε σοβαροί – Μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί κοστίζει 140 εκατ.

Ενώ έρχονται αυξήσεις έως 20% σε βασικά προϊόντα ο Χρ. Σταϊκούρας δηλώνει αόριστα ότι αν χρειαστεί στο μέλλον, η κυβέρνηση θα παρέμβει

Αμετανόητη παραμένει η κυβέρνηση η οποία παρά το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά, δηλώνει αμετακίνητη αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών κάνοντας λόγο μάλιστα για μεγάλο κόστος σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ.

Την ώρα λοιπόν που, αναμένονται νέες αυξήσεις από 5% έως 20% σε σειρά βασικών προϊόντων, οι οποίες θα πλήξουν τις τσέπες των φορολογουμένων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σχετικά με ενδεχόμενα μετρά στήριξης, δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, γενικά και αόριστα ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν».

Με λίγα λόγια, ενώ γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, άλευρα, έλαια, κρέατα, κατεψυγμένα προϊόντα, όσπρια βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης νέας ανατιμητικής κούρσας, ο ΥΠΟΙΚ δεν κρίνει απαραίτητη την άμεση εφαρμογή μέτρων στήριξης, παραπέμποντας αόριστα στο μέλλον την ενδεχόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ο ίδιος αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά, δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί» και δεν δίστασε να σημειώσει ότι «σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο». Άγνωστο αν η φράση «να είμαστε σοβαροί» συνιστά αιχμή κατά του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση «εξετάζει» το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση συντελεστών του ΦΠΑ

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αποφασίζει να μην μειώσει τον ΦΠΑ, αρνούμενη να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συνεχώς συρρικνώνεται και η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τη δυνατότητα των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, η αυξανόμενη οργή των πολιτών για την ακρίβεια και τον τρόπο με τον οποίο οι ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας έχει επιτρέψει να χτυπήσουν την τσέπη των νοικοκυριών αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Prorata, σύμφωνα με την οποία το 42% κατατάσσει το κύμα ακρίβειας πάνω και από την πανδημία αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καταγράφει σημαντικές αυξήσεις, ενώ ήδη στην εγχώρια αγορά η τιμή των καυσίμων κίνησης έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε το μπάχαλο στο οποίο περιήλθε για άλλη μία φορά η κυβέρνηση, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία προανήγγειλε και πήρε πίσω τη μείωση του ΦΠΑ μέσα σε λίγες ώρες.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Σταϊκούρας: Να είμαστε σοβαροί – Μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί κοστίζει 140 εκατ.”

  1. Ερηνη

    Άρα ο ελληνικός λαός πληρώνει παραπάνω 140 εκατομμύρια. Ποιοι είπαμε είναι αυτοί που λένε πως οι πτωχοί… δεν πληρώνουν φόρους;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί