Στο πλευρό των γονέων σωματεία του Ηρακλείου

Την συμπαράστασή τους στους γονείς για την κινητοποίηση που πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 18.00 στην Πλατεία Ελευθερίας, εκφράζουν μέσω κοινής ανακοίνωσής τους σωματεία του Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/01, 18:00 στην πλ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Εμείς οι εργαζόμενοι και όλοι οι γονείς έχουμε ζήσει όλο αυτό το διάστημα τις εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο, τις ευέλικτες μορφές εργασίας να οργιάζουν και μέτρα προστασίας των εργαζομένων να παραμένουν ελλιπή.

Μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που φανερώνει ότι η εξάπλωση της πανδημίας είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Η κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και το λαό, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μαζί με την ατομική ευθύνη, με την οποία προσπάθησε να ρίξει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες μας, διολισθαίνει και στη λογική της «ανοσίας της αγέλης», καλώντας μας να προστατεύσουμε την υγεία μας και την ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί.

Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ κατ’ εντολή του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε 5 ημέρες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερ-μετάδοσης. 

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης χωρίς ουσιαστικά μέτρα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν στις αίθουσες που στοιβάζονται 25 με 30 παιδιά. Με βάση το απαράδεκτο μέτρο του 50%+1, θα πρέπει τα κρούσματα να φτάσουν πάνω από 12 για να σταματήσει η λειτουργία ενός τμήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα κληθούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, που θα έχει μετατραπεί σε εστία υπερ-μετάδοσης.

Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ιχνηλάτησης θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους και το σύνολο του λαού. Προκειμένου να μην διαταραχθούν τα κέρδη των εργοδοτών, οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις, συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων μας έχουν γίνει καθημερινότητα. 

Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είδαμε, αντί να αυξάνονται τα σημεία ελέγχου, να συγχωνεύονται στο Ηράκλειο με αυτό της Αγίας Αικατερίνης. Άμεσα τα σωματεία μας αντέδρασαν σε αυτή την εξέλιξη και απαίτησαν όχι μείωση αλλά διατήρηση των υπαρχόντων, αύξηση τους σε ένα ανά δημοτικό διαμέρισμα και ένα για κάθε δήμο εκτός Ηρακλείου. Η πίεση αυτή έφερε αποτέλεσμα! Επανήλθε αυτό της Αγίας Αικατερίνης. Δεν επαναπαυόμαστε όμως!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου και καλούμε στην κινητοποίηση της Πέμπτης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Απαιτούμε : 

  1. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  2. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.
  3. Συστηματικό δωρεάν προληπτικό έλεγχο (rapidtest) για SARS-COV-2 σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Επιδημιολογική επιτήρηση και ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  4. Αύξηση των σημείων που διενεργούνται rapid test, με διατήρηση των ήδη υπαρχόντων, τουλάχιστον από ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και 1 σε κάθε δήμο με ιδιαίτερη προσοχή στους σεισμόπληκτους δήμους. Ταυτόχρονα να  διευρυνθεί το ωραρίου των δειγματολειψιών 9πμ-9μμ, με προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στον ΕΟΔΥ.
  5. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. 
  6. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά. Στο μοναδικό σημείο για δωρεάν μοριακά τεστ (PCR), στο Κ.Υ. του Εσταυρωμένου, δεν επαρκεί το προσωπικό για τις ανάγκες. Απαιτούμε δωρεάν PCR για όλους με άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
  7. Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων
  8. Να παρέχονται όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με το πόστο τους.
  9. Να υπάρξουν κινητές μονάδες υγείας στις βιομηχανικές ζώνες του Ηρακλείου (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙΟ.ΠΑ. Φοινικιάς, ΒΙΟ.ΠΑ. Τυλίσσου) ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα, να μπορούν να γίνονται δωρεάν rapid test με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ και όποιες άλλες εξετάσεις χρειάζονται.

Τα σωματεία που υπογράφουν

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ –ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 

ΟΤΑ ΚΡΗΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί