Μεταφέρουν ασθενείς από τα Χανιά στο ήδη πιεσμένο νοσοκομείο Ρεθύμνου

“Ήδη είμαστε στα όριά μας και σκεφτείτε ότι 16 γιατροί από την αρχή του έτους έχουν νοσήσει, άλλοι τόσοι νοσηλευτές ενώ είναι πολλοί ακόμη εκτός με κορονοΐό. Το προσωπικό είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν, η πίεση ακόμη μεγαλύτερη και πλέον δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε” αναφέρει η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κ. Ελένη Ιωαννίδου

Ισχυρές “πιέσεις” δέχεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου από την πανδημία που δοκιμάζει πλέον τα όρια του νοσηλευτικού ιδρύματος και έχει “συρρικνώσει” το ήδη περιορισμένο προσωπικό, λόγω των κρουσμάτων σε υγειονομικούς.

Έως και χθες στην κλινική Covid του νοσηλευτικού ιδρύματος νοσηλεύονταν συνολικά 25 ασθενείς ενώ παράλληλα οριακή είναι η δυναμική και στις άλλες κλινικές όπως η Παθολογική όπου νοσηλεύονταν έως χθες 25 ασθενείς. Στην ήδη δύσκολη πραγματικότητα όπως περιγράφει μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, λοιμοξιολόγος Ελένη Ιωαννίδου, έχουν προστεθεί και οι διακομιδές από Νοσοκομεία των γειτονικών Νομών, που είναι συχνές, αφού τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού ιδιαίτερα στην Δυτική Κρήτη, εξαντλούν σε αρκετές περιπτώσεις τη δυναμική τους στις νοσηλείες Covid.

Όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου η κατάσταση περιγράφεται ως ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ πρόσθεσε ότι έως και χθες: “έχουμε φτάσει στους 31 ασθενείς στην κλινική Covid, αλλά υπάρχει πίεση και στις άλλες κλινικές. Η παθολογική έχει αυτή τη στιγμή 25 άτομα, η Covid έχει γεμίσει και έρχονται και διακομιδές από τα Χανιά. Χθες ζήτησα από την ιατρική υπηρεσία και την διοίκηση να μειώσουμε τη δυναμικότητα της κλινικής Covid για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όπως πρέπει. Αυτή τη στιγμή πιεζόμαστε πάρα πολύ και τα Χανιά που δεν έχουν και εκείνοι προσωπικό αλλά και εμείς. Δεν έχουμε δυνατότητα δυστυχώς να βοηθήσουμε παραπάνω. Ήδη είμαστε στα όριά μας και σκεφτείτε ότι 16 γιατροί από την αρχή του έτους έχουν νοσήσει, άλλοι τόσοι νοσηλευτές ενώ είναι πολλοί ακόμη εκτός με κορωνοΐό. Το προσωπικό είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν, η πίεση ακόμη μεγαλύτερη και πλέον δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε” ανέφερε η κα Ιωαννίδου.

Η πίεση στη Δυτική Κρήτη έχει να κάνει με τη στελέχωση των Νοσοκομείων

Η πίεση που παρατηρείται στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην Δυτική Κρήτη, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου σχετίζεται με το γεγονός πως το κύμα της πανδημίας ήρθε αργότερα σε αντίθεση με την Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται ανάλογα και πλέον να βρίσκεται στον κορύφωσή του στο νησί. Ταυτόχρονα σε ότι αφορά την εικόνα στην Δυτική Κρήτη, η κα Ιωαννίδου υπογράμμισε: “Ο λόγος που η πίεση είναι περισσότερη στην Δυτική Κρήτη, έχει να κάνει με τη στελέχωση των Νοσοκομείων. Παλιότερα είχαμε δημοσιεύσει μια σύγκριση στη στελέχωση των μεγάλων Νοσοκομείων του Ηρακλείου σε σχέση με την προσέλευση κόσμου και τη νοσηλεία και σαφώς υπάρχει τεράστια διαφορά στην αναλογία γιατρών, προσωπικού και ασθενών που νοσηλεύονται σε σχέση με εμάς. Είμαστε στη χειρότερη μοίρα από όλους και τώρα πραγματικά τα πράγματα έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο”.

Η ίδια επεσήμανε πως εκτός από τον κορωνοΐό, υπάρχουν και οι άλλες παθήσεις που οδηγούν τους ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό όπως εξήγησε συνολικά: “χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια” και πρόσθεσε: “δεν μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με την Covid και να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα. Κύρια δουλειά μας είναι η παθολογική, η Covid είναι μια κλινική που έχει φτιαχτεί χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς προσωπικό από όλο ουσιαστικά το Νοσοκομείο και δεν μπορούν να την έχουν μόνο κάποια άτομα, είναι πολύ δύσκολο αυτό”.

Αισιοδοξία, εκτός απροόπτου για την εξέλιξη της πανδημίας

Η κα Ιωαννίδου υπογράμμισε πως και η ίδια συμμερίζεται την αισιοδοξία ότι σύντομα η πανδημία θα αποκλιμακωθεί, ωστόσο τόνισε πως παρ όλο που όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αναμένεται να ακολουθήσει φθίνουσα πορεία, απρόβλεπτοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα. Και αυτό διότι όπως εξήγησε:“Όλα δείχνουν και σε παγκόσμιο επίπεδο ότι είναι φθίνουσα η πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία εκτός απροόπτου, αν δηλαδή δεν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος. Το τρίμηνο μετά τη νόσηση,είναι συνήθως δύσκολο να νοσήσεις ξανά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορείς να γυρνάς γύρω γύρω γιατί μπορεί να είσαι φορέας και να μεταφέρεις τον ιό. Στην πράξη αυτό αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τους υπόλοιπους ώστε να πούμε ότι σε μερικούς μήνες ένα μεγάλο ποσοστό του Δυτικού κόσμου θα έχει αποκτήσει αρκετή ανοσία στην αγέλη, για να δημιουργηθεί κάμψη στην πανδημία. Αν όλος ο κόσμος βρισκόταν στο επίπεδο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα και για τέλος της πανδημίας, δεν μπορούμε όμως. Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στον τρόπο που έχει γίνει η διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως”.

Goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί